Nyheter

Mange koser seg på isbelagte vann i helgen

Etter dager med kuldegrader ble isen på noen av vannene trygge å skøyte på. Storinnrykket fikk smittevernoverlegen til å minne om at koronaregler også gjelder på isen.

– Det er veldig kjekt å stå på skøyter, sier klassekameratene Aksel Wærp (7) og Mats Rafoss (7) da RA snakket med dem på skøyteisen på Vannassen lørdag.

Aksel går vanligvis på hockeyskole i Stavanger, men på grunn av strenge koronarestriksjoner er det lenge siden han har hatt skøytene på. De var begge sammen med familiene sine, og koste seg i det kalde været.

Elisabeth H. Rafoss (bak f.v.), Thale Rafoss (5), Vilde Wærp (5), Pia Wærp(5), Stine Baardsgaard, Nils Petter Wærp, Aksel Wærp (7) og Mats Rafoss (7) koste seg på Vannassen lørdag formiddag.

– Det er kjempekjekt at det endelig er is på vannet, sier moren til Aksel, Stine Baardsgaard, til RA.

– Jeg er redd det blir med denne ene dagen i år, så dette må vi utnytte for det er mange år siden vi har skøytet her i Stavanger. Vi krysser fingrene for at det holder, legger hun til. De var ikke alene om å ha tatt turen til Vannassen lørdag. Det var mange som hadde børstet støv av skøytene, og som vil utnytte både oppholdsværet og skøyteisen.

– Hva tenker du om at det er så mye folk her i dag? 
– Jeg tenker at så lenge vi er ute og holder avstand, så satser vi på at dette går greit. Aksel og Mats er i samme kohort så de kan være sammen, sier hun.

– Hva annet skal man finne på? Alt annet er stengt og været er fint. Så lenge vi bruker litt vett, så kommer man en lang vei, legger Baardsgaard til.

Mange hadde tatt seg turen til Vannassen lørdag.

LES OGSÅ: Person gikk gjennom isen

En alvorlig situasjon

Fredag ble det registrert rekord med 58 nye smittede i Stavanger, og beredskapssjefen i kommunen, Torstein Nielsen, anbefalte alle å holde seg så mye hjemme som mulig i helgen. Da RA kontaktet ham lørdag hadde han ikke oversikt over hvor mange som befant seg på de forskjellige vannene i Stavanger, men han kunne opplyse om at Vannassen var et av friluftsområdene som ville bli holdt under oppsikt.

– Vi anmoder om at folk passer på og holder god avstand til hverandre, sier han til RA før han fortsetter:

– Situasjonen er alvorlig, og det er et potensial for at det kan bli verre. Det igjen kan føre til strengere tiltak, og det er det ingen som ønsker. 
I går gikk smittevernoverlege Runar Johannessen ut med advarsel om at koronaregler også gjelder på islagte vann. Kommunens vektere var innom Vannassen og konstaterte at situasjonen var uoversiktlig og at få brukte munnbind.

– Med den smittesituasjonen vi har nå, ber vi innstendig om at alle viser respekt for smitteverntiltakene og passer på å holde avstand til hverandre. Avstanden er viktigst, men bruk munnbind hvis det ikke er mulig å holde en meter avstand, sier smittevernoverlege Runar Johannessen til kommunens hjemmeside.

LES OGSÅ: Ny smitterekord i Stavanger

Forståelig

Ap-gruppeleder Dag Mossige, håper også at folk klarer å holde avstand selv om de befinner seg utendørs. 
– Klarer man ikke det skal man bruke munnbind, sier han til RA.

Selv droppet han å dra på Vannassen lørdag fordi han antok at det ville komme mange folk.

– Jeg forstår godt at folk har et behov for å komme seg ut på tur, men vi kan ikke gjøre det uten å ta gode hensyn. Det er godt for folks helse å komme seg ut, men jeg oppfordrer dem til å holde avstand til andre, sier Mossige.

LES OGSÅ: Trygg is på fem vann i Stavanger

Sveinar Heskestad og sønnen Leander Heskestad (7) hadde tatt turen til Gisketjernet i Sandnes lørdag.

Har tatt høyde for viruset

De samme kriteriene gjelder i Sandnes. Kommunen har foretatt målinger, og isen på Gisketjern målte 14 cm lørdag, og folk kunne dermed ferdes på vannet.

Sveinar Heskestad hadde tatt med seg sønnen, Leander Heskestad (7), for å stå på skøyter lørdag.

– Jeg gleder meg litt. Jeg har prøvd det før, men er spent, sier Leander til RA.

– Jeg tror det er to år siden vi gikk på skøyter sist, skyter Sveinar Heskestad inn.

– Når det er is på vannet så får man lyst til å benytte muligheten til å stå på skøyter. Det er så sjeldent det skjer, så det blir en opplevelse, legger han til.

Han har tatt høyde for koronaviruset, og bestemte seg for å ta med sønnen ut på tur likevel.

– Jeg tenkte at vi måtte forsøke å holde avstand til andre. Hadde det vært urimelig mange folk ved Gisketjernet hadde vi heller ventet til en senere anledning. Akkurat nå går det fint an å bevege seg her, og holde avstand, sier Heskestad.

PS: Etter mildværet lørdag kveld og natt til søndag var det bare Lauvsnesvatnet og Dalestemmen som har sikker is. Alle andre vann i Stavanger er usikre.

Mer fra Dagsavisen