Nyheter

Ønsker bedre kompensasjonsordninger for næringslivet

Gruppeleder i SV, Eirik Faret Sakariassen, forstår at det må tas hensyn til smittevern, men er bekymret for at landet ikke har langsiktige og gode nok kompensasjonsendringer for næringslivet. NHO Rogaland er enig.

Basert på råd fra Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet har regjeringen besluttet å forsterke smitteverntiltakene og justere dagens nasjonale anbefalinger, slik at kommunene har kapasitet til å håndtere lokale utbrudd og få på plass mer testkapasitet. Tiltakene vil foreløpig vare i 14 dager, for å få en bedre oversikt over situasjonen, og gjelder fra og med mandag 4. januar. Det innføres blant annet nasjonalt forbud mot skjenking av alkohol på serveringssteder og arrangementer, hvilket betyr full nedstenging for mange aktører.

Gruppeleder i SV, Eirik Faret Sakariassen, forstår at det må tas hensyn til smittevern, men er bekymret for at landet ikke har langsiktige og gode nok kompensasjonsordninger.

– Under en pressekonferanse onsdag sa regjeringen at ordningen forlenges ut mars og april. Jeg mener at regjeringen må sikre tilstrekkelig kompensasjon fram til sommeren, sier han til RA før han fortsetter:

– I Stavanger er det mer enn 3000 ansatte i serveringsbransjen, og de er veldig viktige for byen. Næringsminister Iselin Nybø har virkemidlene og kan sørge for at utelivsbransjen består.

Den nåværende kompensasjonsordningen skulle opprinnelig ha vart fram til 1. mars.

LES OGSÅ: Slik påvirkes serveringsbransjen av nasjonale smitteverntiltak

– Viktig for enhver by

Stortinget vedtok før jul en tilleggsbevilgning til lokalt næringsliv som er rammet av koronatiltak. Fordelt ut fra arbeidsledighet og innbyggertall mottok Stavanger 16,2 millioner kroner, og ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap) har signalisert at midlene skal gå til serveringsbransjen. SV er likevel for at regjeringen skal finne en utvidet nasjonal ordning som forhindrer at alle arbeidsplassene går tapt.

– Utelivet er viktig for enhver by. I Stavanger har vi mange flinke og seriøse aktører, og jeg er redd for at et eventuelt tomrom etter dem fylles med useriøse aktører, sier han.

Før jul foreslo SV på Stortinget å redde sunne bedrifter fra konkurs i påvente av kompensasjonsordningen. Det fikk ikke flertall, og Faret Sakariassen er bekymret for at situasjonen for bedrifter i Stavanger er forsmaken på krisen for bedrifter i Norge.

– Jeg er redd for at vi står igjen med kun de store aktørene, og at de små forsvinner.

LES OGSÅ: Nødhjelp til utelivet

Store ringvirkninger

Tidligere denne uken skrev RA en sak om at det nok en gang er serveringsbransjen som rammes av strenge koronatiltak. Mange av utestedene RA har snakket med har troen på at de skal komme seg gjennom dette, men det kan bety kroken på døren for flere serveringssteder.

– En slik nedstening kan skape store ringvirkninger. Hvor kritisk er det for næringslivet i Stavanger? 

– Det er kritisk av flere grunner. Hele 3.000 jobber er knyttet til bransjen. I tillegg gjør et godt uteliv Stavanger til en mer attraktiv by å bo i. Hvis en næring får store utfordringer vil det gi utfordringer til andre næringer ettersom de stadig bruker hverandre. Regjeringen må komme på banen slik at disse bedriftene er her i morgen også, sier Faret Sakariassen til RA.

LES OGSÅ: NRK: Regjeringen utreder grunnlag for å innføre portforbud

Håper midlene blir utdelt raskt

Regiondirektør i NHO Rogaland, Tone Grindland, synes det er bra at regjeringen har bestemt at de utvider kompensasjonsordningen for næringslivet med to måneder. Likevel hadde hun håpet at de skulle fortelle på onsdagens pressekonferanse at de ønsker å gi hjelp til over sommeren, til september.

– Jeg håper virkelig at de får gitt ut midlene raskt – det er viktig, sier hun til RA før hun fortsetter:

– Det er skikkelig krise nå, og vi står midt i den.

Grindland har vært i dialog med bedriftene i Rogaland og de uttrykker bekymring.

– De er bekymret for normalen etter koronapandemien og at de muligens kommer til å miste god kompetanse som de har bygd opp i bedriftene, sier hun.

– Det er helt nødvendig at regjeringen svarer på smitteverntiltakene med kompensasjonsordningen. Jeg skulle også ønske at permitteringsperioden ble utvidet. Tidligere i høst økte denne til 52 uker, men det er behov for å få denne utvidet ytterligere slik at bedriftene ikke mister kompetanse, legger regiondirektøren.

LES OGSÅ: Næringslivet ser lyset i enden av koronatunnelen

– Skikkelig bekymret

Grindland mener det haster å få ut midlene som kommunene mottok som en tilleggsbevilgning fra Stortinget før jul.

– Det er ikke mer penger igjen, så det haster.

Arbeidsledigheten i Rogaland er ikke den høyeste, men regiondirektøren forteller at mange i denne gruppen er unge mennesker som blir værende arbeidsledige i lang tid.

– Arbeidsledigheten i fylket kan bli stygg, og jeg vil ikke se de unge havne utenfor, sier hun.

– Dette gjelder også livskvaliteten til innbyggerne våre. Folk liker å tilbringe tid i byen, og det tar tid å bygge opp steder som gir opplevelser, legger regiondirektøren til.

– Er du bekymret nå?

– Ja, jeg er skikkelig bekymret nå. Det er utrolig viktig på lang sikt at vi klarer å skape flere arbeidsplasser. NHO har sagt at vi må skape 250.000 nye arbeidsplasser i privatsektor fram til 2030, på landsbasis. Da kan vi ikke ha langstidsledighet og risikere at bedrifter må stenge dørene, sier hun.

Mer fra Dagsavisen