Nyheter

Slik var 2020 for kulturaktørene, og slik håper de det nye året blir

2020 var et utfordrende år for kulturaktørene med avlyste arrangementer, permitteringer og smittevernregler. Likevel ser de fleste lyst på det kommende året.

– I konserthuset lever vi av å samle folk, noe det har vært liten mulighet til i 2020. Som mange andre måtte vi avlyse konserter, stenge dørene og permittere ansatte i vår. Etter at regjeringens stimuleringsordning falt på plass fra 1. oktober, har vi hatt økt aktivitet og folk tilbake i arbeid. Samlet ble 2020 selvfølgelig veldig annerledes enn planlagt, men til å leve med, sier Grete Straume, markeds- og kommunikasjonssjef i Stavanger konserthus.

I løpet av november og desember gjennomførte konserthuset over 100 arrangement, og var dermed oppe i et normalt antall.

– Det samme kan naturligvis ikke sies hva angår publikumstall, som i høst var maks 200 på hvert arrangement. Vi regner med å levere et positivt driftsresultat også for 2020, sier Straume.

– Hadde ting sett annerledes ut uten disse midlene? 

– Ja. Stimuleringsordningen har sørget for at vi kunne gjennomføre konserter med 200 publikummere, noe som ellers ville vært et umulig regnestykke. Det har også gjort at store deler av programmet kunne gjennomføres og, kanskje viktigst, at folk har fått komme tilbake i arbeid, sier Straume til RA.

For å få dekket tapte utgifter må konserthuset søke kompensasjon per arrangement.

– Det er et betydelig arbeid som er lagt ned i dette, men alt i alt har det fungert bra for vår del. Og vi er selvfølgelig veldig takknemlige for at vi har kunnet holde aktiviteten oppe, sier Straume.

LES OGSÅ: Folken er hardt rammet av korona: - Det er en slags sakte pining (+)

Nye regler vil påvirke

Forrige uke kom det nye smittevernregler, og Straume sier disse vil påvirke konserthuset.

– Arrangementene frem til 22. januar blir med svært begrenset publikumstall. Vi håper disse tiltakene hjelper, slik at vi kan fortsette vårsesongen 2021 omtrent som høsten 2020. Vi er forberedt på begrensninger på publikumsantall og strenge smittevernregler, men håper naturligvis at dette sammen med tilgang på  vaksine bidrar til at vi gradvis kan åpne opp.

Det er viktig for oss at det oppleves trygt å besøke konserthuset, og vi gjør en rekke tiltak for at det skal være slik. Vi tror og håper at vi til høsten kan være tilbake til normal drift. Å tilby et bredt kulturprogram og samle folk til gode opplevelser, i større omfang, gleder vi oss enormt til. Det vet vi at mange andre gjør også, legger hun til.

LES OGSÅ: Har merket økt behov for hjelp: – Flere tør å ta kontakt (+)

Et merkelig år

Rogaland Teater er også optimistiske, selv om det også her har vært permitteringer, et avlyst teaterstykke og flere kreative løsninger i løpet av året.

– Vi har laget ulike budsjetter for ulike scenarioer, for «forutsigbarhet» er ikke et ord som går igjen for tiden. Vi har blant annet laget et budsjett som tar høyde for et nytt år med korona og restriksjoner, og et som tar høyde for et halvt år med det samme. På den måten kan vi vende kappen litt etter vinden, sier Pernille Kaldestad, informasjonssjef ved Rogaland Teater.

Også teateret har fått kompensasjon for tapte inntekter i løpet av koronaåret. For 2020 mottok de tre millioner kroner, og for første halvår 2021 har de fått fem millioner kroner.

– 2020 var et særdeles merkelig år. Men vi har et samfunnsoppdrag vi er nødt å levere på, og det gjorde vi. Selv om det en periode kun var fem publikummere som fikk se teater, og i tillegg utendørs, så var det viktig for oss å ha det tilbudet. Veien ble litt til mens vi gikk, sier Kaldestad.

Når det gjelder det kommende året er Kaldestad realistisk optimist.

– Jeg tror ikke vi kommer til å bli like hardt rammet i 2021 som vi ble i 2020. Men vi har «worst case»-planene klare, og dersom det endrer seg er det bare en bonus. Jeg tror det vil være dumt å være for optimistisk og tro at dette kommer til å løse seg veldig fort. Vi er i alle fall ganske sikre på at vi må kjøre koronakapasitet i salene fram til sommeren, sier Kaldestad til RA.

– Vi ser nok en ende på denne pandemien i løpet av 2021, men vi aner jo ikke når. Men det skal bli fantastisk å komme tilbake til normalen, legger hun til.

LES OGSÅ: Portrettintervju med Tommy Fredvang: Han som aldri ga opp (+)

Tror 2021 blir preget av pandemien

Kulturhussjef i Sandnes kulturhus, Elisabeth Dahl, opplyser til RA at huset ser ut til å gå i økonomisk balanse, selv om de naturlig nok har hatt lavere omsetning og færre besøkende enn tidligere år.

– 2021 blir sannsynligvis også preget av pandemien. Selv med vaksine på plass vil det ta lang tid før Kultur-Norge er tilbake i vanlig drift. Vi gjør vårt beste for å skape et spennende program innenfor de begrensningene som følger av smittevernreglene, søker om stimuleringsstøtte fra Staten for vårsesongen og krysser fingrene for at høsten vil bli tilnærmet normal, sier Dahl til RA.

Også Sandnes kulturhus har mottatt penger fra en av kompensasjonsordningene.

– Vi fikk i underkant av 1,2 millioner kroner i stimuleringsstøtte før jul for konserter i 2020. Dette er den eneste av pandemistøtteordningene vi kvalifiserer for, og vi vil søke midler fra denne ordningen også for neste sesong.

LES OGSÅ: Enige om nye koronarestriksjoner

Skapt mye frustrasjon

Festivalen Utopia skulle egentlig gått av stabelen i august, men så seg nødt til å avlyse. Festivalsjef Espen Yung Svendsen er derimot klar på at det blir Utopia 2021, og han melder om at billettsalget går i vanlig tempo foreløpig.

– Det har jo vært dystert og mørke utsikter, men jeg er veldig optimist når det gjelder 2021, sier Svendsen.

Utopia har søkt om kompensasjon og har så langt fått utbetalt 20 prosent av det de har søkt om. Ifølge Svendsen er det vanskelig å planlegge en festival uten å vite helt hvordan framtiden ser ut.

– Jeg er glad vi har ordningen, og jeg skal ikke klage, men det er en litt rar ordning. Vi vet jo ikke hvor mye vi ender opp med i kompensasjon, og det er noe som har skapt mye frustrasjon i festivalbransjen. Vi planlegger jo på lånte penger, og det kan føre til en usedvanlig stor problematikk i Festival-Norge, sier Svendsen.

Han sier det var en merkelig følelse da de ble nødt til å avlyse Utopia 2020.

– Det føltes ekstremt tungt. Og på det tidspunktet, i april, visste vi jo ikke hvor alvorlig dette var. Vi tenkte det var lenge til august, men så kom smellen og realiteten. Det ble som det ble i 2020, så får vi håpe og tro at ting blir annerledes i 2021, sier Svendsen til RA.

Mer fra Dagsavisen