Nyheter

Karen (33) må bryte ti år gammel tradisjon på julaften

I ti år på rad har Karen Wolden (33) brukt julaften på å samle flere hundre mennesker i krevende livssituasjoner i Stavanger. I år blir det helt annerledes både for henne og dem.

Bilde 1 av 4

Karen Wolden har dedikert omtrent hele sitt voksne liv til å hjelpe mennesker i krevende livssituasjoner i Stavanger. Denne julaftenen skulle blitt hennes ellevte på rad som hun skulle feiret sammen med dem, selv om hun bare er 33 år gammel.

Noen vil nok spørre seg hvordan det overhodet er mulig å bruke hver eneste julaften på frivillig arbeid. For Wolden har dette vært en helt naturlig del av livet.

Farmoren ledet vei

Farmoren har alltid hatt dørene åpne på julaften. Både for venner og de som er ensomme på julekvelden.

– Jeg har vokst opp med at det har vært folk hos oss på julaften som jeg trodde var en del av familien, men i senere tid har funnet ut at de har vært familievenner som alltid har vært med på julaften, sier Karen Wolden til RA.

Farmoren lærte henne at man alltid skal behandle alle likt – uansett hvilken posisjon folk er i.

– Helt fra jeg var liten har vi kjøpt mat til folk på gata. Den gangen syns jeg det var litt fjernt, for vi kjente jo ikke de vi ga maten til engang.

De siste ti årene har hun jobbet minst like iherdig som farmoren med å hjelpe de vanskeligstilte, og jobber i dag som kommunikasjons- og markedsansvarlig i Kirkens Bymisjon Rogaland.

LES OGSÅ: Pandemien påvirker tradisjoner: Slik feirer politikerne korona-julen

Får ikke samles

Helt siden 2012 har Wolden og resten av Kirkens Bymisjon arrangert et gratis julebord på Clarion Hotel for de vanskeligstilte i Stavanger. I fjor var det hele 450 gjester som kom for å ha noen å være sammen med på julekvelden.

–   Det blir ingen feiring på Clarion Hotel i år. Vi jobbet med å få til noe lignende ved å arrangere i flere bydeler, men etter hvert som restriksjonene ble strengere igjen var det ikke mulig å gjennomføre, sier Wolden.

– Det er kjempetrist at vi ikke får samles slik vi pleier. Artistene som opptrer og de frivillige som vanligvis er til stede på julaften er faktisk de som har gitt meg mest tilbakemeldinger om at de syns det er trist at det ikke blir likt i år.

Gjestene har også gitt tilbakemeldinger om at det er kjedelig at det ikke blir feiring.

– Det er ikke alle av dem som vet navnet mitt og bare kaller meg for «julen». En dag jeg gikk i sentrum ropte en «julen» etter meg og spurte om det ble feiring. Han hadde vært med hvert år og ble lei seg da jeg sa det ikke ble noe av i år. Heldigvis har han funnet seg et annet sted å være, sier Karen Wolden.

LES OGSÅ: Det er nok fattige fattige barn i Sandnes til å fylle tre barneskoler

Gaver og julekort

Denne julen har koronapandemien tvunget Kirkens Bymisjon til å se etter andre løsninger og muligheter. Flere har funnet seg sine egne fellesskap å være i, mens andre vil få utdelt gaver og julekort i løpet av julaften.

###

Virksomhetsleder Maggi Hatløy i Kirkens Bymisjon Stavanger sier at de har de sett et massivt engasjement fra folk som har gitt gaver og laget julekort til dem.

###

– Vi har også laget en liste over de Asfalt-selgerne og bymisjonsgjestene i St. Petri kirke som ønsker å få mat hjem til seg på julaften, sier Hatløy til RA.

Hun oppfordrer folk til å gjøre en ekstra innsats i år, og se de som kanskje ikke blir sett.

– Mange reiser gjerne hjem til familien eller får besøk. I år er det kanskje ikke slik for alle. Ta en telefon eller ta en tur med noen du tror kan trenge det.

LES OGSÅ: Julegudstjenester: – Utfordringene ble større enn vi hadde tenkt

Annerledes jul selv

Wolden har tenkt mye på hvordan julaften blir i år.

– Det blir veldig trist og rart å ikke se alle gjestene i år, men jeg håper at vi er tilbake neste år.

– Denne julen skal jeg være med familien. Jeg tror det blir veldig bra. Det blir litt andre problemstillinger enn det jeg er vant til. Vanligvis planlegger jeg mat til 450 gjester, og i år blir det bare til seks. Det blir en annen stemning, men det blir nok koselig det også.

Flere andre tilbud

Kirkens Bymisjon er ikke de eneste som hjelper til i julen. Varmestuens Venner har også tilbud for de vanskeligstilte, selv om det blir litt annerledes enn det vanligvis pleier å være.

– På julaften kommer det 30 personer hit. Da blir det både underholdning og mat, sier Geir Høiland til RA.

–Har dere lov til å være 30 personer sammen på julaften?

– Ja. Dette er et åpent arrangement som er godkjent av Stavanger kommune, sier Høiland.

Han syns det ville vært kjedelig å ha vært hjemme på julaften dersom Varmestuen hadde vært stengt.

Også Frelsesarmeen bidrar med å arrangere en julelunsj den 30. desember, hvor det kommer 25 personer.

– Vi har prøvd å samarbeide med Kirkens Bymisjon og Varmestuens Venner. Derfor har vi fordelt det slik at de vanskeligstilte har et tilbud flere dager i julen, sier Nina Lind.

LES OGSÅ: – Over all forventning

Mer fra Dagsavisen