Nyheter

Stavanger får 16,25 mill. til lokalt næringsliv: – Må betale ut raskt

Jan Erik Søndeland (V) ber næringsavdelingen ikke ta juleferie helt ennå. Næringssjefen sier utbetalingene må gjøres skikkelig.

Lørdag vedtok Stortinget, regjeringspartiene og Frp, en tilleggstildeling til kommuner med høy arbeidsledighet. Beløpet er på 250 millioner kroner. Pengene fordeles på kommunene etter høyest arbeidsledighet og innbyggertall, og skal gå til lokalt næringsliv som er rammet av lokale koronatiltak.

Stavanger får 16,25 millioner kroner. Sandnes får 9 millioner mens Sola kommune får 3,07 millioner kroner.

– Haster

Jan Erik Søndeland (V) gleder seg over at lokale næringsliv kan vente seg ekstra penger, men han mener det haster med å betale ut pengene. Søndeland mener pengene bør på til serveringsbransjen i Stavanger.

– Disse pengene kan være gull verdt for en serveringsbransje som sliter. Pengene kan få bedriftene til å gå rundt, sier Søndeland og fortsetter:

– Dette er en ren overføring som må deles ut så fort som overhodet mulig – til bransjene som er rammet av lokale koronatiltak. Jeg håper ikke næringsavdelingen i Stavanger kommune har tatt juleferie. Her må vi få satt dem i gang til å lage en sak som kan behandles politisk snarest mulig, sier Søndeland til RA.

Første møte etter nyttår er formannskapet som møtes 16. januar. Saken kan også behandles i kommunalutvalget, mener Søndeland, som håper at politikerne kan samles til et ekstraordinært møte dersom næringsavdelingen får laget en sak.

LES OGSÅ: Spår konkursbølge etter nyttår og utover våren (+)

Foreslår utbetalings-modell

Venstre-politikerne har også forslag til hvordan pengene kan utbetales.

– Små bedrifter med en omsetning under tre millioner kroner kan få 100.000 kroner per bedrift. Mellomstore bedrifter med omsetning på mellom 3 og 30 millioner kan få 150.000 kroner. Store bedrifter med omsetning over 30 millioner kan få 200.000 kroner. Det er viktig for Venstre at vi lager en ordning som kommer de mange små- og mellomstore bedriftene i utelivs- og restaurantbransjen i Stavanger til gode, sier Søndeland som baserer utbetalingsmodellen sin på det som er forespeilet i Bergen.

KOMMENTAR: Korona – den store fargeslukeren

Juleferien er i gang

Næringssjef i Stavanger kommune, Anne Woie, forteller til RA mandag kveld at juleferieavviklingen er i full gang.

– Julen er vanligvis en rolig tid for næringsavdelingen, og folk har tatt ut ferien de skal ha, sier Woie, som fikk vite om tildelingen like før helgen.

Næringssjefen understreker at næringsavdelingen er vant med tildelinger, og at det er viktig at pengene deles ut riktig og etterrettelig.

###

Næringssjef i Stavanger kommune, Anne Woie. Foto: Stavanger kommune

– Her er det snakk om betydelige beløp og vi har vært i kontakt med departementet for å sjekke om det er tildelingskriterier knyttet til midlene. Foreløpig har vi ikke funnet dette. Jeg vil sjekke med Sandnes og Sola om hva de tenker å gjøre. Vi har allerede vært i kontakt med Oslo og Bergen for å høre hvordan de vil gjøre det. Vi skal jobbe raskt når tildelingskriterier er bestemt, sier Woie.

LES OGSÅ: Ostehuset-konkursen: 14,7 millioner i gjeld (+)

Rekker formannskapet

Hun sier næringsavdelingen skal ha sak tidsnok til formannskapet 16. januar.

Dette er frie midler som kommunen står fritt til å disponere som kommunen ønsker. Kommuner som Oslo, Bergen, Moss og Drammen ser for seg å gi til utelivsbransjen.

– Vil Stavanger også gi til serveringsbransjen, eller andre bransjer?

– Det er svært ulikt hvordan covid-19 har påvirket næringslivet. Mange har omsetningsrekord, mens andre er svært hardt rammet. Grupper som er spesielt rammet av lokale koronatiltak for eksempel serveringssteder og reiselivsbransjen. Både I Oslo og Bergen har serveringsbransjen blitt prioritert, men med ulike kriterier. Vi har ikke tatt stilling til dette ennå og vil legge fram en sak for politisk behandling, svarer Woie.

Mer fra Dagsavisen