Nyheter

Solberg: Gode nyheter for dagene og månedene framover

Pfizer-Biontech-vaksinen ble mandag kveld formelt godkjent for bruk i EU og Norge. – Det er gode nyheter for dagene og månedene framover, sier statsministeren.

– Koronavaksinen er nærmere enn noen gang. Samme dag som solen snur og vi går mot lysere dager, så godkjenner EU den første koronavaksinen, sier statsminister Erna Solberg (H) i en pressemelding.

Etter at vaksinen nå er formelt godkjent i EU-systemet, ventes de første vaksinedosene å ankomme Norge om få dager. I romjulen, mest sannsynlig 27. desember, vil den aller første vaksinen bli satt.

– Jeg er glad for at den første koronavaksinen nå er godkjent for bruk i EU og Norge. Vi vil starte vaksinering samtidig med de andre europeiske landene, sier helseminister Bent Høie (H).

LES OGSÅ: Nå skimter han lyset i tunnelen: Vaksiner på vei til Stavanger (+)

Detaljerte opplysninger om distribusjonen av vaksinen og lagringsplass er strengt hemmelig. Men det er kjent at vaksinene først vil bli levert til såkalte ultrafrysere hvor den kan lagres i 70 minusgrader. Derfra kan den distribueres videre ut til kommunene.

Men da begynner klokka å tikke – vaksinen har nemlig en holdbarhet på fem dager etter at den er tatt ut av de ekstra kjølige fryserne. Kommunene har derfor blitt bedt om å lage nøye og detaljerte planer for hvordan de skal gjennomføre vaksineringen slik at ingen vaksiner går til spille.

LES OGSÅ: FHI: Vedvarende fare for at epidemien kommer ut av kontroll de neste seks månedene

Pfizer: – Et steg nærmere seier i kampen mot viruset

Pfizer-Biontech-vaksinen ble mandag kveld formelt godkjent for bruk i EU og Norge. Daglig leder i Pfizer Norge, Sissel Lønning Andresen, sier at dette er en stor dag.

– I løpet av det siste året har forskere over hele verden revolusjonert hvor raskt det er mulig å utvikle og produsere vaksiner uten å gå på akkord med høye kvalitetskrav. På vegne av den forskningsbaserte vitenskapen og legemiddelindustrien er jeg stolt over hva vi har fått til, sier hun i en pressemelding.

Sammen med andre vaksineprodusenter kommer Pfizer og Biontech til å bidra til at norske myndigheter får vaksiner tilgjengelig til store deler av befolkningen. I løpet av det neste året er planen at Norge skal få tilgang til opptil 2,5 millioner doser av Pfizer og Biontechs vaksine, i tillegg til de dosene som er bestilt eller ventet fra andre produsenter.

LES OGSÅ: Profilert idrettsutøver var bakmann i narkosmuglersak (+)