Nyheter

UiS-forskere vil få deg til å leve miljøvennlig

Gjennom prosjektet Greencoin vil UiS-forskere endre folks vaner.

Ari Tarigan er forsker og førsteamanuensis ved Institutt for sikkerhet, økonomi og planlegging ved Universitet i Stavanger (UiS). Han er en av flere som jobber med å utvikle et nytt grønt belønningssystem kalt Greencoin. Målet med prosjektet er å utvikle et system som belønner de som velger å leve miljøvennlig.

Prosjektet er et samarbeid mellom flere universiteter i Norge og Polen. Ved UiS er det fire forskere som jobber med dette; Ari Tarigan, to doktorgradsstudenter og en postdoktor.

LES OGSÅ: Forventer 80 prosent færre reisende i julen

200 søkere 

Forskerne som står bak prosjektet skal teste ut Greencoin i den polske byen Gdansk, før det eventuelt kan tas i bruk av andre byer. I fjor deltok Ari Tarigan på en workshop sammen med rundt 40 forskere, entreprenører og aktivister fra Norge og Polen. Disse var valgt ut blant nesten 200 søkere.

Temaet for møtet var «Cities for the future: services and solutions».

På workshopen ble de delt inn i grupper, og i løpet av noen få dager fikk en gruppe ideen om Greeincoin.

Da Tarigan først hørte ideen om Greencoin under et frokostmøte, var han fremdeles usikker på hva han tenkte om det.

Etter noen timer med diskusjon, innså han at ideen var veldig god, og at den kunne være veldig viktig for å gjøre byene mer bærekraftige.

Tarigan ble med i gruppen som jobbet med å utvikle ideen.

Greencoin er et interaktivt system som skal gjøre det mer attraktivt for folk å velge miljøvennlige løsninger i hverdagen, slik at byene blir bedre å bo i.

LES OGSÅ: Julegudstjenester: – Utfordringene ble større enn vi hadde tenkt

Alternativ valuta

Kacper Radziszewski, prosjektlederen, forklarer at konseptet bak Greencoin er veldig enkelt.

– Vi planlegger å introdusere en alternativ valuta som innbyggerne får basert på deres atferd og dens positive effekt eller påvirkning av miljøet.

Greencoin-systemet vil være basert på allerede tilgjengelig teknologi, men det skal være mulig å justere systemet etter hvert som teknologien gjør framskritt.

– Vi håper at Greencoin kan hjelpe å forme vanene til nåværende og framtidige samfunnsborgere, og skape et sunnere og mer miljøvennlig samfunn rundt om i verden, sier Radziszewski.

Samarbeider med flere aktører

For å kunne utvikle Greencoin-systemet, kommer prosjektet til å samarbeide tett med nøkkelaktører i Gdansk, som blir «den levende laben» for prosjektet.

Aktørene kan være alt fra innbyggere, privat sektor til politikere.

Tarigan mener metoden som ble brukt for å komme opp med ideen og utvikle prosjektet er en utfordrende men produktive metode.

– Det er en unik måte å utfordre forskere, aktivister og politikere til å samarbeide for å finne løsninger, forklarer Tarigan.

Prosjektperioden er på tre år.

LES OGSÅ: UiS får 3 millioner til satsing på ultralyd

Mer fra Dagsavisen