Nyheter

Julegudstjenester: – Utfordringene ble større enn vi hadde tenkt

Domkirken er stengt, og korona begrenser antallet som kan være i kirken samtidig. Slik løser kirkene i Stavanger det.

For første gang blir det påmelding til gudstjenester på julaften i alle kirkene i Stavanger. På grunn av smittevernregler kan det ikke være mer enn 50 deltakere per gudstjeneste. Påmeldingene skjer på menighetenes nettsider, og åpnet i går for hele Stavanger. For at flest mulig skal få med seg gudstjeneste på julaften, har mange menigheter satt opp flere gudstjenester enn vanlig, og mange legger opp til at man kan følge gudstjenesten på internett.

Oversikt over alle julaftens gudstjenester i kirkene i Stavanger finnes her.

– Utfordringene ble større enn vi hadde drømt om. Normalt på julaften er det mange tusen mennesker som bruker å komme bare i Domkirken. Den er stengt, og i tillegg har vi begrensning på 50 personer. Men vi snur oss rundt og gjør så godt vi kan, sier Stefan Emmerhoff, domprost i Stavanger.

LES OGSÅ: Forventer 80 prosent færre reisende i julen

Bruker alle kirkene

Emmerhoff forklarer at de gjør flere ting for å møte utfordringene.

– Det ene er at vi har gudstjenester i alle kirkene, og vi har åpnet Hetland kirke for gudstjeneste. I tillegg har alle menighetene utvidet antallet gudstjenester.

For at folk skal slippe å komme til stengte dører på grunn av at det er for fullt, har kirkene gjort det enkelt å melde seg på til gudstjenestene. Det er gratis.

– Det vi ser er at det allerede er mange gudstjenester som er fullbooket. Da er det tre ting man kan gjøre, sier Emmerhoff:

* Man kan søke rundt å se om andre kirker har ledig plass, og melde seg på der.

* St. Petri kirke inviterer til kirkevandring. Det er ikke påmelding. Det blir en saktegående kø, hvor man går inn i kirken med orgelmusikk, «deilig er jorden», juleevangeliet, og ut en annen dør. Det er vakter som passer på at det ikke er mer enn 50 stykker inne samtidig. Dette er mulig fra klokken 10–12 og fra 15–17 24. desember.

* De som ikke kan komme til kirken, kan man ta kirken hjem. Da anbefaler Emmerhoff at man finner et tidspunkt, for eksempel mellom «Tre nøtter til Askepott» og julemiddagen, hvor man tenner lys og ser på en av mange lokale kirker som strømmer gudstjenesten.

LES OGSÅ: Kreftforeningen jubler for røykfritt Stavanger

– Viktigere enn noen gang

Emmerhoff mener julegudstjenesten i år er viktigere enn noen gang.

– Enten man kommer seg fysisk til en gudstjeneste eller opplever den på nett, tror jeg at den i år er viktigere en noen gang. Det er en del uro blant folk, på grunn av det året vi har at bak oss. Folk er usikre på veien videre. For å si det rett ut, tror jeg vi trenger mer enn noen gang å høre det budskapet englene kom med på hyrdene på marken, hvor de sang fred på jord. Det er det kirken vil formidle – fred med deg selv, fred med de rundt deg, og fred med Gud. Da er mye av julestemningen på plass, sier Stefan Emmerhoff.

Nyeste fra Dagsavisen.no: