Nyheter

Kreftforeningen jubler for røykfritt Stavanger

Stavanger kommune har, som første norske kommune, nå vedtatt at flere uteområder i kommunen kan bli røykfrie.

Det betyr at alt fra bussholdeplasser til idrettsanlegg, badeplasser og friområder kan bli røykfrie i Stavanger.

Vedtaket om røykfrie uteområder ble gjort i forbindelse med Stavanger kommunestyre sin behandling av handlings- og økonomiplan 14. desember, og det ble støttet av Arbeiderpartiet, Folkeaksjonen nei til mer bompenger, Miljøpartiet De Grønne, Rødt, Senterpartiet og SV.

Kommunestyret har vedtatt at det blir en sak om dette, først da vil eventuelle steder hvor det vil kunne bli en oppfordring om å ikke røyke kunne bli vedtatt.

Dette ble vedtatt i Stavanger kommunestyre:

«Som et bidrag til å bedre folkehelsen og gjøre byen vår mer attraktiv for barn og unge, ønsker samarbeidspartiene å gjøre flere offentlige områder røykfrie, og følgelig triveligere for publikum.

Dette vil også være et viktig bidrag til å bedre folkehelsen, og til at færre unge starter å røyke. Barn og unge fortjener et særlig vern mot passiv røyking, og områder som brukes av disse er spesielt viktige.
Aktuelle steder kan være badesteder, lekeplasser, busskur, gågater, idrettsanlegg, m.m. Vi ønsker at kommunen tar et større grep om egne uteområder.
Kommunedirektøren bes legge fram en sak på hvordan og i hvilke planer dette kan implementeres for utvalg for helse og velferd.
»

– Dette er historisk. Røykfrie uteområder vil gjøre Stavanger til en bedre og triveligere kommune, spesielt for barn og unge og andre sårbare grupper. Kreftforeningen jobber for et tobakksfritt samfunn, og dette vedtaket er et viktig steg på veien dit, sier Camilla Gram, distriktssjef for Kreftforeningen i Rogaland, i en pressemelding.

LES OGSÅ: Næring, barn og unge sentralt i flertallsbudsjettet

Kreftårsak nummer 1

Tobakk er den viktigste enkeltårsaken til kreft i Norge. Samtidig er røyk hovedårsaken til lungekreft, som er kreftformen som tar flest liv her i landet.

Bare i Norge dør nesten 6000 personer av tobakksrelaterte sykdommer hvert år, og det dør flere personer av tobakk - hver eneste uke - enn det gjør i trafikken i løpet av et helt år, opplyser Kreftforeningen.

– Vedtaket som er gjort i Stavanger, vil forhåpentligvis føre til at færre unge begynner å røyke. Samtidig vil færre mennesker bli utsatt for passiv røyking. Dette er viktig, spesielt for sårbare grupper. Samtidig bidrar Stavanger nå til å etablere røykfrie områder som samfunnsnorm, i et forebyggende perspektiv, sier Gram.

Nå oppfordrer Kreftforeningen andre kommuner til å følge Stavanger.

– Mens vi venter på at Stortinget skal innføre nasjonale lover for røykfrie uteområder, håper vi andre kommuner i Norge følger Stavanger gode eksempel og bidrar til et tobakksfritt lokalsamfunn, sier Gram i pressemeldingen.

LES OGSÅ: Frivillige organisasjoner i Stavanger får 48,7 millioner

Mer fra Dagsavisen