Nyheter

– Over all forventning

Redaktør og selgere i Gatemagasinet Asfalt var bekymret i forkant av salget av årets julebok. Nå viser det seg at salget har gått over all forventning, og de har sett seg nødt til å trykke opp et ekstra opplag.

– Dette er veldig gøy. Vi har ikke opplevd lignende siden vi ga ut den første boken for fire år siden, sier Asfalt-selger, Tor Egil Skipevåg til RA. Vi møter han utenfor Coop Prix på Våland. Her står han så å si hver dag – bortsett fra på søndager. Da selger han magasiner, og nå julebøker, ved Brustadbua.

Etter drøye fire uker med salg har Gatemagasinet Asfalt solgt 14.000 eksemplarer av årets julebok – «Pallesens kokebok». Det er den femte juleboken i rekken, og i år har Asfalt gått sammen med Fisketorget-sjef Karl Erik Pallesen om å lage en oppskriftsbok som inneholder 34 oppskrifter med hele spekteret av matretter. Boken er krydret med mat-historier fra Asfalts egne selgere og reportasjer fra små og mellomstore matprodusenter i Rogaland.

Gikk hardt ut

Asfalt mener selv at de gikk hardt ut da de trykket opp 19.000 eksemplarer av boken i forkant av salget, men nå har de sett seg nødt til å trykke opp 3.000 til. Salget av boken startet allerede 13. november, og redaktøren tror det vil fortsette fram til julaften.

– Det har gått over all forventning, og er kjempekjekt. Vi var veldig usikre i forkant av salget, og visste ikke hvor mange vi kom til å selge, sier redaktør i Gatemagasinet Asfalt, Håkon Jonassen Norheim, til RA.

Skipevåg sitt mål er å selge rundt ti bøker om dagen, og enn så lenge har salget gått veldig bra.

– Her om dagen var det en som kjøpte 14 bøker av meg. Da var han ferdig med julegavene i år, sier han før han fortsetter:

– Det er mange som slår av en prat, og det er mange som kjøper boken. Neste gang de kommer forbi, får jeg gjerne 200-lapp – uten at de skal kjøpe en ny bok.

Selv synes han årets julebok virker veldig bra, og påpeker at den er full av oppskrifter som skal være lette å lage for alle.

LES OGSÅ: Gatemagasinet Asfalt gir ut kokebok

En jobb og møteplass

Redaktør Jonassen Norheim forteller at det betyr utrolig mye for selgerne å få muligheten til å selge disse julebøkene.

– Når det kommer tøffere måneder i januar og februar har de penger i bakhånd.

Skipevåg er enig.

– Det er i disse månedene alle regningene skal betales. Mars og april er heller ikke enkle, så det er kjekt å tjene seg opp noen kroner. Jeg prøver i hvert fall å spare opp så mye som mulig, slik at jeg kan bistå de andre lønningene fram til salget blir bedre igjen, sier han.

– Det er også veldig viktig at de har en jobb og noe å gå til. De har en møteplass og får møtt folk, legger Jonassen Norheim til.

LES OGSÅ: Arrangerte koronavennlig bokbad i Vågen

Utelukkende gode tilbakemeldinger

Asfalt-redaktøren tror at årets suksess skyldes tre grunner.

– For det første har folk en omtanke for dem som står og selger julebøkene. I tillegg tror jeg vi virkelig har truffet med Karl Erik Pallesen. Han er en kjent figur og en likanes fyr. Og, til slutt tror jeg også at vi har truffet på markedsføreingen. Folk vet om boken, og har fått med seg at det finnes en oppskriftsbok med Pallesen, sier han.

Selv om det har gått over all forventning så langt, er det visst ikke behov for å trykke opp flere bøker.

– 22.000 eksemplarer holder, og er muligens i meste laget. Dessuten stopper salget som regel rundt julaften, sier Jonassen Norheim. Han påpeker at de valgte å trykke opp et nytt opplag fordi de ønsket å skape flere arbeidsplasser for slegerne sine.

Gatemagasinet Asfalt har fått utelukkende gode tilbakemeldinger fra folk og selgere i år, og det synes redaktøren er veldig kjekt.

– Vi har til og med blitt kontaktet av folk som har hatt lyst til å få boken tilsendt til Østlandet. Det er veldig gøy, sier Jonassen Norheim til RA.

Nyeste fra Dagsavisen.no: