Nyheter

Frykter at identiteten til Nytorget forsvinner

Kulturmiljøet frykter «striglingen» av Nytorget vil ødelegge identiteten og aktørene som allerede er på torget.

Bilde 1 av 4

– Nytorget er definert som kulturtorg. Alle er enige om at det skal være liv og røre og ting som skjer her. Likevel presses etablerte aktører – som nettopp gjør dette – ut av Nytorget. Metropolis skal muligens inn i jugendbygningen hvor Rogaland Kunstsenter er, men hvor skal de ta veien? Det samme med Studio 17, som er et internasjonalt galleri. Loppemarkedet og Internasjonal kafé er også i det blå. Ingen vet. Kommunen informerer ikke engang tilstrekkelig. Er det slik at innbyggerinvolvering ser ut, spør Benjamin Hickethier i Byverksted.

Fredag arrangerte Byverksted en byvandring for å belyse hva som allerede finnes på og rundt Nytorget, og hvorfor alt som utgjør kulturtorget risikerer å forsvinne. Rundt 20 personer deltok.

LES OGSÅ: Disse vant Nytorget-konkurransen (+)

LES OGSÅ: Slik kan Nytorget bli (+)

Liv og røre

Hickethier er ikke nødvendigvis kritisk til byfornyelsesplanene på Nytorget. Noe må faktisk gjøres med de tomme, falleferdige trehusene i Kongsteinsgata like ved Nytorget, men han savner en større bevissthet rundt hva som allerede er på Nytorget og hva som fungerer.

– Det finnes et betydningsfullt kunstverk av Andreas Bøe inne på det gamle politihuset, som få vet om. Bøe var en viktig stavangerkunstner. Nå planlegges det riving av det gamle politihuset. Det er et velfungerende kontorbygg – som skal erstattes av et annet, nytt kontorbygg. Det er ikke logisk. Dessuten er det ikke sikkert at et kontorbygg skaper mer liv på Nytorget enn kulturinstitusjonene som er der nå, påpeker Hickethier.

LEDER: Ny tid for Nytorget

– «Grünerløkka»

Per Grimnes, tidligere sjefarkitekt i Stavanger kommune, er også skeptisk til moderniseringen og spesielt rivingen på Nytorget.

– Det er en rasering av tanken man ønsker Nytorget skal være. De er fullt av tilbud her. Nytorget er nesten Stavangers Grünerløkka. Her har man lokale innvandrerbutikker som setter et utmerket særpreg på gata. Dersom man moderniserer og «strigler» Nytorget, så krever det høyere husleie. Smitteeffekten kan spre seg utover Pedersgata, og aktørene som er i dag kan forsvinne. Området mistet karakter og særpreg, advarer Per Grimnes.

Skal utredes

Stavanger Utvikling KF skal utrede om ungdomskulturhuset Metropolis kan flytte fra det gamle politihuset til jugendbygningen fra 1906 som huser Rogaland Kunstsenter. Kan Metropolis flytte, vil det trolig ikke være plass til Rogaland Kunstsenter, mener daglig leder Jane Sverdrupsen.

– Rogaland Kunstsenter får ikke bli værende i jugendbygningen om ungdomskulturhuset skal flyttes dit, og dermed må kunstsenteret relokaliseres til et ukjent sted, sier Sverdrupsen.

– En relokalisering vil trolig øke leien og medføre at vi trenger mer i økonomisk støtte for å kunne opprettholde aktivitetsnivået vi har i dag.

– Jeg synes det er viktig at utredingen tar hensyn til konsekvensene dette vil få for Nytorgets status som kulturtorg, sier Sverdrupsen.

LES OGSÅ: – Metropolis hører hjemme på Nytorget (+)

Rogaland Kunstsenter (RKS), tidligere Rogaland Kunstnersenter, ble opprettet i 1978.

Tidligere leder for Rogaland Kunstsenter, Berit Wathne, er spent på veien videre.

– Kunstsenteret-bygningen skal bevares, men planene sier ingenting om hva som skal være i huset. Rogaland Kunstsenter var det første av sitt slag. De har vært der lenge. Hvor skal det blir av dem nå?

LES OGSÅ: Slik kan Nytorget bli seende ut (+)

Myrhol: – Blir bra

FNB-politiker Frode Myrhol, er leder i Utvalg for by- og samfunnsutvikling. I tillegg er han nestleder i styret til Stavanger Utvikling KF.

Myrhol sier følgende om kulturaktørene som risikerer å måtte flytte fra Nytorget:

– Bygget må rehabiliteres. De vil bli flyttet til ny hensiktsmessig lokasjon, sier Myrhol til RA. FNB-politikeren tror ikke at identiteten til Nytorget blir «rasert» på grunn av byggeplanene.

– Jeg er ikke så bekymret. Nytorget fungerer kun hver lørdag når det er bruktmarked. Ellers er det en parkeringsplass. Det vi ønsker med våre planer er å legge til rette for at folk kan oppholde seg på torget, og få de til å bli en samlingsplass, sier Myrhol, som er veldig positivt til planene.

Men vinnerutkastet blir trolig endret. Innbyggerne skal involveres, forteller Myrhol.

– Det kommer sikkert endringer i forhold til forslaget som vant. Det er et utgangspunkt, men de tender nok ikke om slik. Fordi det er lagt opp til innbyggerinvolvering. Vi ønsker forslag fra folk og innbyggere for å gjøre det best mulig.
Myrhol er enig i at det må være liv på og rundt torget, for at det i det hele tatt skal tiltrekke mennesker.

Nyeste fra Dagsavisen.no: