Nyheter

MDG vil fase ut oljen innen 2035

MDG-Torgersen kommer med utfordring til Tina Bru og Hadja Tajik.

MDG har nylig lansert et utkast til nytt partiprogram, hvor de blant annet fastsetter en dato for utfasingen av oljevirksomheten. I utkastet foreslås det å fase ut Norges utvinning av olje og gass innen 2035. Det påpekes at dette må skje samtidig som man ivaretar sysselsetting, bidrar til omskolering av oljearbeidere og skaper tusenvis av nye, grønne arbeidsplasser.

– Slik det ligger i partiprogrammet nå er ikke selve datoen et ultimatum for et eventuelt samarbeid, og det er viktig å understreke det er landsmøtet vårt som i 2021 som har siste ordet. Men det konsensus både i partiet og internasjonalt om at en planmessig og snarlig utfasing er eneste løsningen for å klimamålene våre, sier Ulrikke Torgersen, førstekandidat til Stortinget for MDG Rogaland.

Hun mener at en planmessig utfasing innen en tidsramme er den eneste forsvarlige måten å nå målene i Parisavtalen på.

– Parisavtalen gir oss ekstremt dårlig tid. Norges største utslippssektor er olje- og gass, i tillegg til at vi er en av verdens største eksportører. Innen 2050 skal Europa gå mot netto null utslipp. Ifølge klimaforskningen er det uforenelig å ta opp mer olje og gass og nå målene vi har satt oss i Prisavtalen.

Hun sier at datoen er et styringsmål som gjør dette mulig.

– Regjeringen signerte Parisavtalen i 2015, men har siden det ikke kuttet i tråd med hva de signerte under. At de fortsetter å lyse ut nye leteområder er det samme som å gå på tvers av det klimaforskningen sier og samtidig inngå veddemål mot internasjonal politikk. Vi mener at Norge som et rikt land med en høyt utdannet befolkning nettopp bør gå foran i den grønne dugnaden. Danmark vedtok nettopp å fase ut oljen innen 2050 og Norge bør følge etter.

LES OGSÅ: – Blir undervurdert av eldre

Utfordrer Bru og Tajik

Torgersen understreker at omstilling vekk fra olje- og gass er uunnværlig om vi skal nå klimamålene våre. Hun viser til forskning som sier at all olje og gass bør bli liggende hvis vi skal unngå to graders oppvarming, og minner om at man i Parisavtalen har vedtatt å begrense oppvarmingen til 1,5 grader.

– Som politiker er det min jobb å være tydelig og ærlig ovenfor Rogalands befolkning om fakta som ligger på bordet: omstilling må til, men vi kan klare det, om vi starter nå.

Hun mener det er uansvarlig å ikke si noe annet.

– Jeg utfordrer Hadja Tajik (Ap) og Tina Bru (H) til å gi deres konkrete plan for på hvordan vi skal nå målene i Paris avtalen, uten å utfase næringen som er vår største bidragsyter til utslipp.

Torgersen påpeker at det er viktig for MDG at det er fellesskapet og ikke enkeltarbeiderne som dra lasset når samfunnet er i endring.

– Kompetansen fra olje- og leverandørindustrien blir svært viktig i overgangen til fornybarsamfunnet og vi foreslår derfor at det offentlige skal bidra med omskoleringstilbud og inntektssikring for de arbeidstakerne som skulle bli stående uten jobb. Rogaland har store naturgitte muligheter, unik erfaring og kompetanse, men da må politikerne sørge for gode forutsetninger- Det vil vi i MDG gi.

LES OGSÅ: Renaas tøffe år: – Satset stort før 2020

Oljekommisjon

MDG foreslår å etablere en oljekommisjon der myndigheter, fagforeninger og næringsliv samarbeider om å opprettholde sysselsetting og skape nye jobber samtidig som oljeindustrien trappes ned.

– Det er samspillet mellom stat, bedrifter og kompetente arbeidstakere som skal sikre norsk verdiskapning også i fremtiden. Vi tror også at mye av overgangen fra oljebransjen vil skje organisk i næringslivet, når retningen for utfasing av olja derfor først pekes ut politisk og økonomisk, har vi tro på at norske bedrifter vil ha sterk omstillingsevne, sier Torgersen.

I tillegg foreslår MDG blant annet en belønningsordning for bedrifter som bruker kompetanse fra petroleumsbransjen i ny, bærekraftig virksomhet.

Næringslivet ligger allerede langt foran politikerne i å satse på klimaløsninger, og vil fortsette å være spydspissen i vårt grønne skifte.

Mer fra Dagsavisen