Nyheter

Forus-bedriften Beyonder får 125 millioner

Beyonder, som gjør sagflis om til batteri, får penger fra investorer for å finansiere ambisiøse vekstplaner.

Det Forus-baserte batteriteknologiselskapet Beyoner hentet nylig inn 125 millioner kroner, opplyser selskapet i en pressemelding.

I fire år har bedriften drevet med forskning og utvikling av teknologien som gjør det mulig å lage batteri av sagflis. Allerede til neste år begynner de å levere ut til markedet, skrev RA om i august.

Beyonder ble etablert i 2016. Selskapet utvikler og produserer battericeller for en ny type energilagringsløsning med høyere effekt, rask ladning og lang levetid for industriell bruk.

Batteriene er tryggere, trenger mindre kjøling, kan fullades på to minutter og lades opptil 100 000 ganger. Denne optimaliserte løsningen reduserer behovet for overdimensjonering og hyppig utskifting av batterier.

LES OGSÅ: De mener konkursbølgen kommer (+)

Her kommer pengene fra

Av de 125 millioner kronene, kommer 25 prosent fra eksisterende investorer. 75 prosent kommer fra Arendals Fossekompani, DSD Investering, Equinors Ventures og Must Invest.

– Vi er glade og ydmyke over den tilliten investorene viser vår teknologi og vårt team. Dette er profesjonelle og strategisk viktige ressurser både finansielt og industrielt som kan støtte oss og delta i vår videre vekst og utvikling.. Det er en bekreftelse av vår strategi og legger grunnlaget for ytterligere utvidelse, innovasjon og global vekst, sier Svein Kvernstuen, grunnlegger og administrerende direktør i Beyonder.

Equinor: Investerer i selskaper med høyt potensiale

– Equinor er forpliktet til å være ledende i det grønne skiftet og energilagringsløsninger forventes å spille en viktig rolle. Equinor Ventures investerer i oppstartsselskaper med høyt potensiale og disruptive muligheter med formål om å støtte Equinors ambisjoner som bredt energiselskap. Vi ser virkelig frem til å inkludere Beyonder i vår portefølje fordi vi mener selskapet har potensiale til å øke vårt fotavtrykk og kunnskap på tvers av energilagringssegmentet, sier Gareth Burns, visepresident i Equinor Ventures. 
 
NHO lanserte nylig sin rapport: Grønne elektriske verdikjeder. Rapporten peker på at etterspørselen etter batterier forventes å vokse fra rundt 200 GWh i dag til rundt 5000 GWh i 2050.

LES OGSÅ: Lokal kamp mot Wizz Air (+)

– Tar en ledende posisjon

Norge er godt posisjonert til å konkurrere med de andre europeiske landene, men dette vil kreve rask etablering av store produksjonsenheter for battericelleproduksjon, skriver Beyonder i pressemeldingen.

Som følge av denne investeringsrunden tar Beyonder en ledende posisjon i norsk batteriindustri. 
 
– For en industriell investor som fokuserer på grønn teknologi, er Beyonder et spesielt interessant selskap med sin teknologi som muliggjør det grønne skiftet. Ved å bidra til videre utvikling av batteriteknologi, forsterker vi vår posisjon innen materialteknologi og fornybar energi, sier Morten Henriksen, konserndirektør i Arendals Fossekompani og påtroppende styremedlem i Beyonder.

LES OGSÅ: – Det er nok fattige barn i Sandnes til å fylle tre barneskoler (+)

– DSD investerer i mennesker og jobber med selskaper som finner og utvikler fremtidens løsninger. DSD har, da vi som eiere av Norled introduserte den elektriske ferge MF Ampere, sett hvordan avansert batteriteknologi kan initiere en grønn transformasjon av en hel industri. Vi ser frem til å være en del av Beyonders reise mot å realisere verdens første virkelig bærekraftige battericelle-teknologi, og mener denne teknologien har potensial til å bli en ny nullutslippsløsning som hele verden kan dra nytte av, sier investeringsdirektør Kjartan Melberg i DSD.

Mer fra Dagsavisen