Nyheter

P-pille-mangel: – Mange kunder ringer og spør om vi har mer

Apotekene er tilnærmet tomme for p-pillene Yasmin og Yasminelle. Deres beste råd er å rådføre seg med fastlegen for å finne alternativer.

– Problemet er råstoffmangel. Det gjør at det ikke blir produsert nok av pillene Yasmin og Yasminelle. Vi har fortsatt litt igjen av Yasmin, men Yasminelle er vi helt tom for. Vi venter en ny ladning før jul, sier apoteker Bente Bjordal Tesaker ved Vitusapotek Løven Stavanger.

Hun forteller at de har vært tomme for Yasminelle noen uker, og at Legemiddelverket allerede i september sendte ut et informasjonsskriv om at det er problemer med å få tak i de omtalte pillene.

– Det er jo et styr for den enkelte når vi ikke har det de trenger. Vi oppfordrer til å ta en prat med legen, og høre om de kan bytte til en annen type tablett eller et annet prevensjonsmiddel. Det er ikke noe man ønsker å gjøre, men det er bedre enn å gå uten, sier Tesaker til RA.

Hun forklarer at det er flere grunner til at kvinner går på p-piller. Det kan være for prevensjonens skyld, for å motvirke menssmerter eller det kan være at man trenger hormoner av andre årsaker.

– For dem som har behov for prevensjon er det viktig å ikke gå uten. Det er kanskje spesielt viktig for yngre kvinner, sier apotekeren.

LES OGSÅ: Smittevernoverlege: – Å ta en test tre dager før du reiser fra områder med mye smitte kan være greit (+)

Legens ansvar

Av pillen Yasmin finnes det to ulike varianter; én pakke som inneholder 3x21 piller, mens en annen pakke som inneholder 3x28 piller. Tesaker sier en kan sjonglere mellom de ulike pakkestørrelsene, men at en ikke bare kan bytte til et annet merke uten videre.

– Ved å bytte endrer man behandling, og det er legens ansvar, sier hun.

Vitusapotek har også hatt leveringsproblemer knyttet til p-pillen Yaz, som ifølge Tesaker inneholder samme råvarer som Yasmin og Yasminelle.

– Er det mange som spør etter disse pillene? 

– Ja, det er jo det. Både Yasmin og Yasminelle er et mye brukt prevensjonsmiddel, så vi har mange kunder som ringer eller kommer innom og spør om vi har det inne. Vi hjelper så godt vi kan og oppfordrer dem om å ta kontakt med legen, sier Tesaker.

Selv om det ville vært mer kritisk å gå tom for andre medisiner, sier likevel Tesaker at det kan oppleves problematisk for dem det gjelder når apoteket ikke har deres p-piller inne.

– Når du begynner på noe nytt kan kroppen reagere annerledes, og kanskje har man prøvd mange ulike typer og funnet ut at det er dette som fungerer. Det er ikke kjekt for den som står der og ikke får det de trenger, sier Tesaker.

LES OGSÅ: Utskifting av alteret i Domkirken gir strid (+)

Solgte siste pakke i september

I tillegg til det rent medisinske sier hun at det også kan skape usikkerhet.

– De kvinnene som har gått på p-piller vet hvor stresset man kan bli hvis man ikke får det man trenger. De fleste kvinner kjenner nok til den problemstillingen, sier Tesaker.

RA har også snakket med apotekene Apotek1 Straen og Boots apotek Samarit i Sandnes. Heller ikke disse apotekene har Yasmin eller Yasminelle inne.

Boots i Sandnes solgte sin siste pakke med Yasmin i slutten av september, og den siste med Yasminelle i slutten av oktober.

Alle apotekerne har samme råd dersom man er tom og apoteket ikke har din pille inne: gå til legen og hør om det finnes andre type p-piller eller andre prevensjonsmidler du kan bruke.

LES OGSÅ: Slik har det gått med noen av aktørene som åpnet under pandemien (+)

Får ikke laget pillene

Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk, bekrefter at p-pille-mangelen dreier seg om råvaremangel. Han bekrefter også at Statens legemiddelverk sendte ut et infoskriv angående Yasmin og Yasminelle i september.

– Når det oppstår legemiddelmangel har legemiddelselskapet plikt til å melde fra til oss så snart som mulig, slik at vi kan melde videre. De skal helst melde det inn til oss to måneder før mangelen oppstår, men det er det ofte de ikke gjør, sier Madsen til RA.

Han sier mange legemiddelfirma melder fra veldig tett før mangelen oppstår, kanskje til og med den dagen det er tomt.

– Da er det vanskelig for oss å få gjort noe. Derfor oppfordrer vi legemiddelindustrien til å si ifra så tidlig som mulig, slik at vi får mulighet til å rette opp i problemet, sier Madsen.

Mangelen på Yasminelle er fra produsenten meldt å vare fra 18. september til 8. desember, ifølge Madsen.

– Det betyr at noen begynte å gå tom allerede i september. Den skal forhåpentligvis komme tilbake neste uke. Det kan bli forandringer, men det er den informasjonen vi har, sier han.

Madsen sier legemiddelverket er opptatt av at ingen jenter eller kvinner skal bli uønsket gravide som følge av legemiddelmangel.

– Vi er redd for at noen nå blir gående uten prevensjon og dermed blir uønsket gravide. Det er viktig at ingen jenter og kvinner blir rammet på den måten og at de skal kunne føle seg trygge. Det finnes gode alternativer, og det skal alltid være mulig å finne et alternativ som passer for den enkelte, sier Madsen til RA.

LES OGSÅ: – Bekymringsfullt at Posten bygger ned infrastrukturen (+)

Negativ dominoeffekt

Saken om p-pille-mangel har tidligere vært omtalt av Bergensavisen og Avisa Oslo. Sistnevnte melder at de har snakket med en kvinne som har hatt problemer med å få tak i pillen Microgynon. Madsen bekrefter at det har vært mangel på denne også, og at det fra produsentens side er meldt om mangel fra 20. november til 15. januar.

– Grunnen til at det har blitt mangel på den er fordi det har vært økt salg, og at produsenten ikke har vært forberedt på det. Det kan ha sammenheng med at det er tomt for Yasminelle, og at en del derfor har byttet over til Microgynon. Det beskriver vi som en slags negativ dominoeffekt, sier Madsen til RA.

Han sier det varierer hvor lenge en legemiddelmangel varer. De fleste er relativt kortvarige, men det har også vært tilfeller hvor det har var i flere år, opplyser han.

– Mens dette pågår er oppfordringen fra oss at du tar kontakt med lege eller helsesykepleier dersom du ikke får tak i den p-pillen du vanligvis bruker. På den måten kan man få hjelp, slik at man ikke risikerer en uønsket graviditet, sier Madsen.

Mer fra Dagsavisen