Nyheter

Spår konkursbølge etter nyttår og utover våren

Når støtteordningene forsvinner og utsatte skatte- og avgiftskostnader kommer, blir det vanskelig for mange i utelivsbransjen.

Det mener konkursadvokater RA har snakket med. Leif Inge Håland Bull Årstad har jobbet med konkurser i 30 år.

– Når støtteordningene opphører og bedriftene må begynne tilbakebetalingen av utsatte skatter og avgifter, tror jeg konkursbølgen kommer. Det er nok de små selskapene som sliter mest. De som ikke har opparbeidet seg egenkapital. De små vil ryke først, sier Håland.

Egentlig hadde han trodd at konkursbølgen kom tidligere.

– Faktisk har vi en konkurs-reduksjon på 20 prosent nasjonalt i år. Rogaland ligger på nivå med resten av landet. Jeg hadde ventet det motsatte. Vi som driver med bobehandling hadde forventet en større konkursras etter at landet stengte ned i mars, sier Håland.

Årsaken til at konkursbølgen til nå ikke har kommet, er støtteordningene bedriftene har fått gjennom staten.

LES OGSÅ: Ostehuset-konkursen: 14,7 millioner i gjeld (+)

Utsatte kostnader

– Det har holdt mange flytende. Bedriftene har fått dekket utgifter, fått rentekutt og utsettelse på moms og skatt. Nå må dette betales tilbake i avdrag, men det blir likevel store kostnader. Mens inntektene til utelivsbransjen har ikke vært der. Jeg tror mange vil slite med disse regningene. Mange vil slite med å komme seg oppå igjen når utgiftene begynner å gå som normalt, mener Håland.

Advokaten ser ikke bort ifra at flere bedrifter har blitt holdt kunstig i live gjennom støtteordningene. Håland tror bedrifter med solid egenkapital vil klare seg best.

Advokat Kjersti Lunde i advokatfirmaet Haver spår også en konkursbølge etter nyttår.

– Jeg tror vi kommer til å se mange konkurser etter nyttår og utover våren. Mange har fått utsettelse på merverdiavgift som snart forfaller. Da kommer det en regning som mange ikke kan betale. Jeg tror det er mange bedrifter som ikke har nok likviditet. Dette vil vise seg utover våren. Jeg tror at mange vil gi opp og pakke sammen, sier Lunde til RA.

LEDER: «Koronaofferet Ostehuset»

Små marginer

I utelivsbransjen er det ofte små marginer. Det er kort vei fra minus til pluss.

– Mitt inntrykk er at mange utesteder går akkurat rundt. De har ikke store overskudd, og har dermed ikke kapital å tære på. Bransjen har hatt store inntektstap i lang tid. Mindre kapasitet og færre gjester. Ingen vet helt når pandemien er over. Forutsigbarhet er viktig for enhver som skal drive. Det er ingen dans på roser å drive virksomhet, sier Lunde.

Hun får flere telefoner av bedriftseiere som vurderer å melde oppbud.

– Det er andre bransjer enn bare utelivet som sliter, sier Kjersti Lunde.

30 prosent innen reiseliv mener de kan konkurs

– Én av tre bedrifter innen reiseliv kan gå konkurs. Det er så uvanlige tall at jeg blir skremt, sier NHO-direktøren.

Tone Grindland, regiondirektør i NHO Rogaland, sier situasjonen har gått fra krise til katastrofe i reiselivsbransjen, som utelivet er en del av.

Ifølge tall fra NHO Rogaland mener 30 prosent av medlemsbedriftene innen reiseliv at det er en reel risiko for å gå konkurs.

33 prosent av bedriftene sier de mangler penger til å betale regninger.

45 prosent planlegger oppsigelser og 30 prosent har allerede gjennomført oppsigelser.

– Slik tall har vi aldri sett før. Én av tre kan gå konkurs. Det er så uvanlig at jeg blir skremt. Dette er et dårlig utgangspunkt for våren – når utsatte skatter og avgifter må tilbakebetalers, sier Grindland.

LES OGSÅ: Én av fem bedrifter i Rogaland planlegger oppsigelser (+)

– Unødvendige konkurser

Hun mener mange av konkursene som kan komme er unødvendige.

– Vi begynner å se enden. Til våren kommer vaksiner og en mer normal atferd. Dette er en forbigående periode. Alle må ta ansvar for stedene de fortsatt ønsker i bybildet. Gå på kafé og gå ut og spis. Det er trygt. Avstanden er god og restaurantene har gode smittevernrutiner, sier Grindland.

LES OGSÅ: Ostehuset-konkursen: Dette tenker huseier om hva som skal skje videre (+)

Derfor er bransjen viktig

– Utrolig mange arbeidsplasser kan gå tapt. De kommer ikke enkelt tilbake. Reiseliv er en bransje som er flink til å ta inn folk som har vansker med å få jobb andre steder. Reiselivsbransjen er fink til å kombinere fagkunnskap med folk som har manglene norskkunnskaper, ingen utdanning og hull i CV-en. Det er viktig for samfunnet, poengterer NHO-direktør Tone Grindland.

LES OGSÅ: Kommune-NM: – Rogaland framstår som kompetanse-lokomotivet i Norge (+)

Nyeste fra Dagsavisen.no: