Nyheter

Juleshow- og konserter: Slik blir førjulstiden

Noe er avlyst, men mye består.

Til helgen er det første søndag i advent, og det er rundt denne tiden at det vanligvis spilles juleshow i konsert- og kulturhus.

Det skal det også gjøres i år, selv om forutsetningene er litt annerledes.

Flere arrangementer er avlyst, men heldigvis er det fortsatt en del igjen som kan bidra til å skape julestemning.

I Sandnes kulturhus forteller kulturhussjef Elisabeth Dahl at det er mye å glede seg til hos dem.

– Hos oss starter juleprogrammet allerede i dag, med fotoutstillingen «Deilig er jorden», som skal gå helt fram til 20. desember, sier hun.

LES OGSÅ: Utesteder stenger: – Da 22-regelen kom tok den knekken på det som var igjen av gjester (+)

En kjempesuksess

Etter det går det slag i slag. For de minste blir det knøttekino med Snekker Andersen og den nye versjonen av «Reisen til julestjernen». I tillegg blir også snekkeren fra østlandet mulig å se på scenen.

– Ja, det blir mye Snekker Andersen i år, men det er bare koselig, sier Dahl.

– Ellers kommer Nordic Tenors og serverer opera i juleinnpakning, og det kommer også fire show med Rita Eriksen og Dag Vagle. Deres show «Vinterlys» er en forestilling vi har initiert og de har utviklet, så vi er veldig stolte av den og føler den er litt «vår». De gjorde showet for første gang i fjor og det ble en kjempesuksess. Så kommer også «Desembertoner» for første gang, og det er jo ikke akkurat noen dårligere stemmer der, sier Dahl, og viser til showet med Mari Eriksen Bølla, Mia Gundersen, Tommy Fredvang, Eir Inderhaug, Espen Hana og Britt-Synnøve Johansen som skal spilles både i Stavanger og Sandnes.

LES OGSÅ: Svartnissen håper de kan gjøre som Rolling Stones og lage show til de blir 80 år (+)

Fra 665 til 200

Den største forandringen for førjulsprogrammet til Sandnes kulturhus er at de måtte avlyse den årlige forestillingen til Steps.

– De pleier å ha 14 fulle forestillinger med totalt 7–8000 publikummere. Det lot seg dessverre ikke gjøre i år, men forhåpentligvis kommer de sterkere tilbake, sier Dahl.

– Det er noe mindre på programmet i år enn tidligere år, men det selger godt og jeg tror folk trenger den lille pausen, legger hun til.

Til tross for gode tall er det begrensninger på hvor mange gjester som kan være i salen samtidig. Den store salen i Sandnes kulturhus tar vanligvis 665 gjester, men nå kan de kun ta inn 200. I den lille salen kan de ta imot 40 gjester, mens 50 får plass i foajeen.

– Trøsten får være at det er likt for alle som arrangerer show i år?

– Ja, det er akkurat det. Det er en liten trøst for oss alle. Og forholdene tatt i betraktning synes jeg vi har et veldig godt førjulsprogram i år, sier Dahl.

LES OGSÅ: Lokalt stjernelag med juleturné: – Vi må prøve å få publikum til å senke koronaskuldrene (+)

Noe avlyst, mye består

I Stavanger konserthus blir det også julestemning i år, og første juleshow ut er «Åh du gale jul» med Rigmor Galtung og Dora Thorhallsdottir torsdag kveld. Videre spilles «Silent night», «An American Holiday With Adam Douglas» og to konserter med Bjørn Eidsvåg med band. Begge Kurt Nilsens julekonserter 7. desember er utsolgt, og det samme er SSOs julekonserter et par dager senere.

– Vi har vært så heldige å få beholde de fleste tingene på programmet, selv om det var stor usikkerhet tidligere i år. Vi har tatt to grep i forbindele med arrangementer hos oss. På grunn av begrensningen på 200 personer per arrangement spiller enkelte artister flere konserter, slik at flest mulig av dem som har kjøpt billett får oppleve det de vil se. Vi har også lagt opp til mest mulig avstand i salene og gjort forholdene så trygge som mulig for publikum, sier Grete Straume, markeds- og kommunikasjonssjef ved Stavanger konserthus.

På mange måter har de ansatte det vel så travelt som vanlig på grunn av all logistikken i forbindelse med arrangementer, forklarer hun.

– Men det er en jobb vi gjerne tar, for det er helt vesentlig å ha aktivitet her, sier Straume.

Blant tingene som er blitt avlyst i konserthuset er «Swinging Christmas» med Sjøforsvarets Musikkorps, Atle Pettersen og Ingeborg Walther, Sissels Jul med Sissel Kyrkjebø, Frelsesarmeens julekonsert og Putti Plutti Pott.

– Vi ble lei oss for at Putti ble avlyst, ikke minst fordi det var så mange barn som gledet seg. Det er alltid leit når sånt blir avlyst, men jeg tror det var det rette å gjøre. Det som er kjekt med Putti er at så mange lokale barn er med, men under gjeldende forhold ville det vært vanskelig å gjennomføre, sier Straume til RA.

Hun understreker at konserthuset følger smittevernreglene nøye, og at de gjør det de kan for at det skal være trygt for publikum.

LES OGSÅ: Bokdebuterer: – Den skrekkblandede fryden har snudd til stolthet (+)

Gir en ekstra dimensjon

Straume sier det er stor etterspørsel på billetter til konsertene som skal gå som planlagt.

– Det er tydelig at det er mange som ønsker å oppleve kultur. Men det er klart. Vanligvis arrangerer vi show med plass til 1000 mennesker. Nå er det for 200, så det er jo de ivrigste 200 som får plass, sier Straume.

Hun tror grunnen til den store pågangen er at folk trenger fellesskapet ved å se forestillinger live.

–  Vi opplever jo stadig at et live show er bedre enn å se det på andre måter. Og det har nok noe med det at man kommer sammen og opplever ting. Det gir en ekstra dimensjon, og man trenger det fellesskapet, sier Straume til RA.

LES OGSÅ: Strømming, trailere og kortfilm: – Digitale flater blir enda viktigere framover (+)

Her er et lite utvalg juleshow og -konserter:

26. nov.: «Åh du galne jul» med Rigmor Galtung i Stavanger konserthus.

5. des.: An American holiday with Adam Douglas i Stavanger konserthus.

7. des.: Kurt Nilsens julekonsert i Stavanger konserthus.

11.–12. des.: Christmas with Nordic Tenors i Sandnes kulturhus og Stavanger konserthus.

12.–13. des.: Vinterlys med Rita Eriksen og Dag Vagle i Sandnes kulturhus.

18. des.: Desember-stemninger i Stavanger konserthus.

16.–19. des.: Desembertoner i Sandnes kulturhus og Stavanger konserthus.

18.–19. des.: Snekker Andersen og julenissen i Sandnes kulturhus og Stavanger konserthus.

Fullt program kan du se på nettsidene til Sandnes kulturhus, Stavanger konserthus og Sola kulturhus

Mer fra Dagsavisen