Nyheter

Dette skapte debatt på Facebook-profilen til tidligere politiker

Store brakker står foran Domkirken i Stavanger sentrum.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Tirsdag la tidligere Venstre-politiker, Per A. Thorbjørnsen, ut et bilde av hvordan det ser ut ved Domkirkeplassen nå.

«Men kjære vene ... var dette nødvendig. Og i tre år?», skrev Thorbjørnsen.

Bildet fikk folk til å kaste seg inn i debatten. Flere har reagert på at brakkene skal stenge inne Domkirken i nesten tre år.

Da RA tok kontakt med den tidligere Venstre-toppen, sier Thorbjørnsen at han egentlig er ferdig med saken, samtidig forteller han at han reagerte med vantro da han gikk forbi Domkirken.

– Brakkene skal jo stå her i tre år. Vi snakker om historisk grunn. Et område som er veldig viktig for byens befolkning. Brakkene står rett foran. Dette er et område som skal behandles med respekt. Da jeg så dette reagerte jeg impulsivt, sier Thorbjørnsen.

Har fått en forklaring

I ettertid har han fått en forklaring på saken.

– På tegningene som ble vist til politikerne i mai, ser brakkene ut som en liten telefonkiosk. Det er ikke rart at de ikke reagerte da. Prosjektledelsen burde visst at det kommer reaksjoner fra folk. De burde ha kommet med informasjon i forkant, mener Thorbjørnsen.

Prosjektleder i Stavanger kommune, Britta Goldberg, forklarer hvorfor brakkene står der de står. Goldberg kommenterte også på Facebook-innlegget til Thorbjørnsen.

– Vi er i gang med et omfattende arbeid i Domkirken. I de mest aktive fasene vil det være nesten 20 entreprenører på samme byggeplass. Da trenger vi skikkelige brakkerigg. Vi måtte utvide for å tilby de fasilitetene arbeiderne har krav på, sier Goldberg.

LES OGSÅ: Dette sier politikerne om Stavanger-budsjettet (+)

Defor må brakkene stå der

– Så byens innbyggere må nesten bare godta dette?

– Ja. Jeg skjønner at folk reagerer. Plasseringen var ikke førstevalget vårt. Vi har prøvd i parken, mot det gamle Norges Bank-bygget, mot Kongsgård. Det var alltid noe i veien. Verna trær som ikke måtte ha tyngde på røttene, arkeologi i grunnen. Noen steder ville brakkene rett og slett ha sperret for utrykningskjøretøy, forklarer Goldberg.

– Jeg ser at folk skriver at vi ikke har tenkt oss om, men det har vi altså – lenge og grundig, legger hun til.

– Mange har deltatt i debatten på Facebook. Er det irriterende at folk kaster seg inn i debatten uten å vite noe om saken?

– Vi kan ta selvkritikk på at det ikke ble informert godt nok på forhånd. Ellers er det kjekt med en saklig diskusjon. Det er flott at folk engasjerer seg, og har lyst til å uttale seg om Domkirken vår, svarer Goldberg.

Onsdag skrev Stavanger kommune en artikkel om restaureringen av Domkirken. «Vi lover å stelle fint med Domkirken og ber om tålmodighet og forståelse for at vi, i en periode, forstyrrer idyllen i vår vakre by», skriver kommune.

LES OGSÅ: Ostehuset stenger dørene på grunn av korona - 16 mister jobben (+)

Dette skjer med Domkirken de neste tre årene

Arbeidet skal som sagt pågå i nesten tre år, fram til påsken 2023. Kanskje lenger.

– Mye skal gjøres. Nå holder vi på med gulvet. Vi venter på avgjørelse på om det skal gjøres arkeologiske utgravinger. Det er grunnen til at åpningen kan bli utsatt.

– Deretter skal det legges nytt gulv, alt elektrisk skal skiftes ut, borre energibrønn i parken for å ha jordvarme som er mer miljøvennlig. Vi skal også skife ut deler av inventaret, taktekke og male, forteller Goldberg.

Mer fra: Nyheter