Nyheter

Anbefales å bruke munnbind på kollektivtransport

De lokale rådene tilsier at man bør bruke munnbind dersom man reiser med kollektivtransport. Smittevernoverleger mener det er vel så viktig å fortsette å holde god avstand til hverandre.

– Jeg bruker munnbind for å beskytte meg selv og andre, og har alltid med meg noen ekstra, sier Mariann Eide (45) til RA.

Hun reiser ofte med buss og tog, og selv har hun brukt ansiktsmaske siden kommunen gikk offentlig ut med anbefalingen. Fra og med tirsdag 10. november anbefalte Stavanger, Sandnes og Sola kommuner om at man blant annet bør bruke munnbind på buss, tog, båt og taxi, eller ved besøk på alders- og sykehjem.

RA møtte Eide i Stavanger sentrum i går formiddag. Hun kom fra Godeset og skulle til Randaberg.

– Når det anbefales at vi brukes munnbind så mener jeg at vi burde gjøre det. Det nytter ikke at kun én gjør det – dette må vi stå sammen om, sier hun.

Eide synes det er merkelig hvordan mentaliteten til innbyggerne kan endres så raskt som det gjorde da anbefalingen ble kjent.

– Fra en dag til en annen var det ikke lenger de som brukte munnbind som skilte seg ut. Da la man merke til de som ikke brukte munnbind, sier hun før hun fortsetter:

– Dersom det er mye folk på bussen synes jeg det er rart at noen velger å ikke følge anbefalingen.

Dersom kommunen skulle sett det nødvendig å innføre strengere regler og anbefalinger, er Eide klar.

– Jeg regner med at de som tar avgjørelsene vet hva de gjør, sier Mariann Eide.

LES OGSÅ: Smittetallet går ned i regionen

– Hold avstand

Smittevernoverlege i Stavanger kommune, Runar Johannessen, sier at munnbindene i all hovedsak beskytter omgivelsene fra en selv. Dersom en person som bruker munnbind er smittsom noen dager før han eller hun får symptomer, vil dette være beskyttende overfor andre.

– Der det er vanskelig å holde avstand over tid er det et poeng å bruke maskene. Uansett mener jeg at det viktigste for folk bør være å holde avstand, sier Johannessen til RA.

Han påpeker at det kan være grunner til at noen ikke kan bruke munnbind, som for eksempel lungesykdommer.

– Likevel vil det være en reduksjon i smitten dersom kun halvparten av oss bruker ansiktsmasken. Dette er først og fremst en oppfordring, men vi satser på at vi får med oss mange på de områdene det foreløpig er anbefalt, sier han.

Smittevernoverlegen er opptatt av at de lokale tiltakene ikke skal skremme innbyggerne. Kommunene har innført forskrift som følge av alvorligheten i en mer usikker situasjon og for å bedre etterlevelse av rådene. De forsøker unngå den forverringen som det er blitt i Bergen og rundt Oslo.

– Det er fortsatt ikke så dramatisk i Stavanger, men dersom vi ser at situasjonen øker til tross for tiltakene, så vil det være aktuelt med en ny forskrift. Da kan noen av anbefalingene endres til påbud, sier Runar Johannessen til RA.

LES OGSÅ: Treningssenter tar grep for å begrense smitte

Har forventninger 

Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap), mener at avstand fortsatt er den viktigste faktoren for å unngå å spre smitte.

– Når det er umulig å overholde én-meters-regelen, bør du bruke munnbind. Det gjelder særlig hvis du må reise med buss, tog eller taxi, eller hvis du skal på besøk på sykehjem, skriver hun i en e-post til RA.

Hun forventer at folk følger de lokale koronareglene og forteller at kommunen hele tiden jobber med å tilpasse informasjonen for å nå fram til flest mulig. Nessa Nordtun håper det ikke vil bli aktuelt å innføre strengere regler med tiden, selv om situasjonen stadig endrer seg.

– Såpass vet vi etter å ha levd med en pandemi siden i vinter, skriver ordføreren.

LES OGSÅ: Ti nye smittetilfeller i Stavanger og Sandnes

– Man må tenke seg om

Smittevernoverlege ved SUS, Jon Sundal, sa på en pressekonferanse mandag at det kan virke som at kommunene i regionen har en viss kontroll. Hvorvidt kommunene bør innføre strengere munnbindregler er han ikke sikker på.

– Man må tenke seg om. Er det nødvendig å være så tett på andre over en lengre periode, og klarer man å overholde avstanden? Hvis ikke må man bruke munnbind, sier Sundal.

– Vi må fortsette å opprettholde avstand, ha god håndhygiene, være hjemme når vi er syke, og begrense kontaktene våre. Gjør vi dette viser vi solidaritet med dem som er i risikogruppene, sier smittvernoverlege Jon Sundal.

Mer fra Dagsavisen