Nyheter

Smittetallet går ned i regionen

Selv om Stavanger og resten av regionen har et bedre utgangspunkt enn andre storbyer akkurat nå, er det fortsatt viktig at man følger tiltakene. Hvis ikke kan det gå utover julen.

Mandag formiddag inviterte Stavanger universitetssjukehus til pressekonferansen for å gi en statusoppdatering på koronasituasjonen i Stavanger.

Rådgiver analyse, Snorre Eikeland og smittevernoverlege Jon Sundal viser til oppdaterte analyser knyttet til smittesituasjonen i vårt område. Beredskapssjef Elisabeth Haga Jacobsen var også tilstede under pressekonferansen.

– Vi har klart å stanse den utviklingen som var for fire uker siden, likevel kan vi på ingen måte slappe av, sier rådgiver analyse ved SUS, Snorre Eikeland.

Han forteller at Stavanger har et bedre utgangspunkt enn andre storbyer, men at man likevel må være flink til å følge råd og regler, slik at alle kan feire jul. Akkurat nå kan det se ut til at smittetallet i regionen er under en.

– Det betyr at det blir færre nye smittede hver dag. Smittetall under en kan bety at man går fra 20 nye smittede hver dag, til 19 eller 18 nye tilfeller, sier Eikeland.

Han mener det fortsatt er for tidlig å konkluderer med at de regionale tiltakene har fungert, men at det kan se sånn ut. Eikeland forteller at det er de små tingene hver og en av oss gjør, som fører til nedgangen.

– Det er vanskelig å få randomiserte studier som kan bevise hvor godt munnbind faktisk fungerer i et samfunn, men det er en del av den helhetlige pakken. Fra et analyseståsted mener jeg at alle småting kan hjelpe, sier Eikeland.

Vi kan ikke slappe av riktig enda likevel.

– Når vi har hatt tre dager på rad med null smittetilfeller, kan vi slappe litt mer av. Man vet aldri hvem som får viruset og hvor man får det, og da må vi passe litt på. Spesielt nå fram mot jul, legger han til.

Julen kommer uansett, og lokale utbrudd i denne tiden vil være veldig synd for dem det går utover.

– Isolasjons- og karanteneregler vil uansett gjelde, sier Eikeland til RA.

LES OGSÅ: SFO-ansatt smittet av korona

Må fortsette å følge tiltakene

Smittevernoverleger ved SUS, Jon Sundal, mener at det kan virke som at kommunene i regionen har en viss kontroll. Det til tross for en jevn stigning i smittetallene i høst.

–  På mandager er det vanskelig å måle tallene på grunn av mulig etterslep, men det er meget positivt hvis disse tallene er riktige, sier han til RA. Han viser til at det har vært under ti nye smittetilfeller i Stavanger de siste dagene, og et enda lavere tall i Sandnes. Jon Sundal forteller at bølge nummer to av koronakrisen kom senere enn de i utgangspunktet hadde antatt.

– Vi må fortsette å opprettholde avstand, ha god håndhygiene, være hjemme når vi er syke, og begrense kontaktene våre. Gjør vi dette viser vi solidaritet med dem som er i risikogruppene, sier han.

Sundal mener at de nye nasjonale reglene og anbefalingene i utgangspunktet var inngripende, før de lokalt bestemte å stramme ytterligere til. Nå er han spent på hva som skjer videre.

– Hvis de tallene vi har på bordet i dag opprettholdes videre denne uken, trenger vi muligens ikke gjøre mer med tanke på de lokale restriksjonene. Hva som vil skje videre står og hviler noe på denne uken, sier han.

Hvorvidt kommunene bør innføre strengere munnbind-regler er han ikke sikker på. Sundal mener at man skal bruke munnbind dersom man befinner seg på et sted hvor det er mange mennesker samlet.

– I tillegg må man tenke seg om. Er det nødvendig å være så tett på andre over en lengre periode, og klarer man å overholde avstanden? Hvis ikke må man bruke munnbind, sier han til RA.

Sykehuset har til nå hatt 71 innleggelser, og per nå er det to innlagte pasienter ved SUS. I våres hadde SUS 16 pasienter innlagt samtidig, noe som gikk utover annen drift. Sundal mener SUS har lært fra forrige runde, og tror at sykehuset er bedre forberedt denne gangen. Han forteller at det testes opp mot to tusen personer daglig.

LES OGSÅ: Syv nye smittetilfeller

– De to neste ukene er viktige

Beredskapssjef ved SUS, Elisabeth Haga Jacobsen, forteller RA at sykehuset er bedre forberedt nå enn hva de var tidligere i vår.

– Dersom vi får flere innlagte på sykehuset, så skal vi klare å takle det samtidig som vi kan ha en normal drift. Det betyr likevel ikke at vi slapper av enda, sier hun.

Hun mener det er viktig at innbyggerne i regionen forholder seg til det kommunene legger fram av anbefalinger og påbud.

– De neste to ukene er viktige for å klare å få ned smitten, slik at vi kan få en normal julefeiring, sier Haga Jacobsen.

– Tiltakene som ble innført forrige uke tar rundt fjorten dager før de virker. Vi ser ikke effekten av dem før det har gått så lang tid, legger beredskapssjefen til.

LES OGSÅ: Smitterammede Lyngdal: Ikke lenger kontroll på situasjonen

Lokale regler

Fra og med 10. november innførte Stavanger, Sola og Sandnes kommuner lokale regler. De er som følger:

  • Alle som kan, bør ha hjemmekontor.
  • Begrens bruken av kollektivtransport.
  • Bruk munnbind dersom du må bruke buss, tog, båt eller taxi.
  • Bruk munnbind ved besøk på alders- og sykehjem.
  • Forbud mot breddeidrett for voksne over 20 år.
  • Forbud mot fritidsaktiviteter for voksne over 20 år i grupper med flere enn 10 personer. Forbudet gjelder også grupper under 10 personer, hvis 1-metersregelen ikke kan overholdes.
  • Alle som besøker serveringssteder, må registrere seg på stedet.
  • Skal du gjennomføre et arrangement med 20 eller flere personer, må du registrere dette på kommunens nettside.