Nyheter

Protester mot Base-blokker på Kristianslyst

Base vil bygge blokker og rekkehus i Gulaksveien på Kristianslyst. Det har ført til naboprotester. Byutviklingspolitikere ønsker fortetting.

Bilde 1 av 5

Utbyggingsområdet er på og rundt tomten til det som var Fjelltun Bibelskole. Det planlegges for rundt 150 leiligheter fordelt på seks blokker, som vil være mellom fire og åtte etasjer høye. I tillegg vil det etter planene komme rundt 20 rekkehus.

– Vi har ambisjoner om å utvikle et prosjekt med gode, grønne kvaliteter for både boligene og uteområdene, samt tilby helhetlige, miljøvennlige løsninger, sier Rune Bertelsen, prosjektleder i Base Bolig, til RA.

Naboopprop

Uansett, naboene er bekymret. I oppropet «Nei til høyhus midt i småhusbebyggelsen på Kristianslyst» protesteres det mot økt trafikk og køer, økt parkeringsbehov, «stor og høy bebyggelse midt i småhusbebyggelsen som skyggelegger og tar sol fra eksisterende bebyggelse», verdiforringelse av området rundt, «plagsom og farlig vind» og redusering av grøntområdet mot Vannassen.

– For å ta det siste først: Vi vil bygge på egen tomt, så prosjektet vil ikke gi reduksjon av grøntområdet mot Vannassen, sier Bertelsen.

Han opplyser at prosjektet tidligst vil bli levert inn for administrativ og politisk behandling i februar eller mars 2021.

– Trafikk-, sol- og vindanalyser er en del av kvalitetskriteriene som det offentlige setter, som vi som utbyggere må forholde til, og som vi vil gjøre i dialog med byplanmyndighetene, sier Bertelsen.

Han legger til at det er 180 hybler i området i dag, og at én av forutsetningene for utbygging så nær kollektivhovedaksene fører til at det kun vil bli gitt egen parkeringsplass for halvparten av leilighetene.

– Dette er i tråd med kommunens overordnede målsetting om å redusere utslipp og bilbruk. Det vil bli viktig i den videre prosjektutviklingen, sier Bertelsen.

Enova-støtte

Han legger til at Base Bolig har fått drøyt 600.000 kroner i støtte fra Enova for å utvikle et miljøvennlig, helelektrisk mobilitetskonsept.

– Prosjektet skal tilpasses framtidens krav og behov med tanke på redusert utslipp på grunn av bilbruk, i tråd med Stavangers høye ambisjoner i klima- og miljøplanen, sier Bertelsen.

Eiendommene ligger tilbaketrukket fra Marieroveien/Hillevågsveien, ved foten av Eikeberget, ved et grøntdrag opp til det populære turområdet ved Vannassen.

– Vi har stor tro på dette området, det har en sentral beliggenhet med nærhet til kollektivakse med gode gang- og sykkelforbindelser. Planområdet ligger innenfor bybåndet, der fortetting er ønsket, sier Bertelsen.

Han legger til at det er mange boligutviklere som igjen har rettet blikket mot Mariero og Kristianslyst.

– Det er kort vei til alt, også til sentrum, og de politiske signalene og føringene veier tungt når vi går i gang med et så stort prosjekt, sier Bertelsen.

– Flere boliger nær Bussveien positivt

Byutviklingspolitikere gir Base betinget støtte.

– Det har ikke kommet noen sak til politisk behandling ennå her, så det er litt vanskelig å uttale seg spesifikt om prosjektet, men flere boliger i nærheten av Bussveien er jo alltid positivt, og helt i tråd med FNBs politikk, sier lederen i utvalg for by- og samfunnsutvikling (UBS), Frode Myrhol (FNB), til RA.

Nestlederen i utvalget, Anders Fjelland Bentsen (Ap), regner med at det kan bli endringer i planene.

– Vi har ikke fått et detaljert forslag på bordet ennå, så her vil nok en del endre seg underveis, sier Bentsen til RA.

Han peker på at kommuneplanen legger opp til høy utnyttelse av byggetomter langs Bussveien, men at den også setter en del kvalitetskrav.

– I dette området skal det blant annet være en høy andel av familieboliger i nye prosjekter. For Arbeiderpartiet vil også det være viktig å få til en god nedtrapping mot eksisterende bebyggelse, slik at solforhold og linje ivaretas, sier han og legger til at det er bra at naboer og andre i bydelen engasjerer seg med innspill til hvordan prosjektet kan bli bedre

Høyres fraksjonsleder i UBS, John Peter Hernes, peker på at prosjektplanene er på et tidlig stadium, og at Base eksempelvis ennå ikke har valgt arkitekt.

– For oss vil det være viktig at prosjektet som kommer her danner en god overgang mellom høyhus og lavblokker på den ene siden, og de etablerte boligområdene på den andre siden. Arkitektonisk kvalitet med variasjon i høyder og fasadeuttrykk vil bety mye, sier Hernes, som avventer innspill i høringene.

– Positive

Kjartan Alexander Lunde (V) er også opptatt av nærheten til Bussveien.

– Venstre er positive til å erstatte den eksisterende lavblokken med noe nye og miljøvennlige boliger. Dette er i nærheten av kollektivakse og slik sett et bra område å ha fortetting i, sier han.

Venstres frontmann i byutviklingspolitikken i Stavanger påpeker at ny bebyggelse må tilpasses boligene som er i området i dag.

– Det kan se ut som det som nå planlegges er i overkant av hva som bør gjøres på denne tomten, sier Lunde.

Fakta:

Fjelltun overtas av Base Bolig og blir til leiligheter.

1. juli 2017 var det slutt for tradisjonsrike Fjelltun Bibelskole på Kristianslyst.

Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) og Base Bolig har i etterkant samarbeidet om et utbyggingsprosjekt, og planen var første å utvikle 80 til 100 leiligheter på de to eiendommene i Gulaksveien.

De siste årene har Fjelltun fungert som studenthjem med 56 hybler.

Hovedeiendommen ligger i Gulaksveien 4, mens den andre delen ligger på andre siden av veien og er i dag en parkeringsplass.

Fjelltun Bibelskole er en kjent institusjon og landemerke i Hillevåg bydel, og har historie tilbake til 1974. Det var Marie Mossige fra gården Eikeberget som gjorde det mulig å bygge Fjelltun Bibelskole og Studentheim. Hun var et kjent navn i både bydelen og misjonskretser. På sine eldre dager tilbød hun å gi fra seg gården til kommunen, i bytte mot at NLM fikk tomten der Fjelltun ligger.

Det har gjennom årene også vært både barnelag, barnehage, lokalradioen pTro, regionkontor for NLM og bedehusforsamling knyttet til Fjelltuns lokaler.

Mer fra Dagsavisen