Nyheter

Vil gi Stavanger kommune 117,64 millioner kroner

I dag legger regjeringen fram et forslag til tilleggsbevilgning i Stortinget.

Klokken 12.00 legger regjeringen fram et forslag til tilleggsbevilgning i Stortinget. Her foreslår regjeringen at Stavanger kommune skal få 117,64 millioner kroner ekstra i frie midler for 2021 slik at kommunen skal kunne fortsette å levere gode tjenester både under og etter koronakrisen.

Det melder regjeringspartiene i en pressemelding.

– Gjennom hele koronakrisen har regjeringen vært tydelige på at vi skal stille opp for kommunene. Det har vi gjort gjennom flere tiltakspakker. Kommunesektoren har så langt fått mer enn 20 milliarder kroner i ekstra overføringer og økonomiske tiltak. Regjeringspartiene har dermed gjort det mulig for kommunene å satse på gode barnehager, kunnskap i skolen og kvalitet i helse- og omsorgstjenestene, sier Aleksander Stokkebø (H), Solveig Ege Tengesdal (Krf) og Jan Erik Søndeland (V).

De påpeker at regjeringen har prioritert kommunene gjennom mange år, noe som har resultert i gode driftsresultater, store disposisjonsfond og få kommuner i ROBEK.

LES OGSÅ: Slik blir Black Friday i år

–  Ingen grunn til å kutte i tjenestene på grunn av koronakrisen

I pressemeldingen understrekes det at kommunene står i førstelinjen for å bekjempe viruset, samtidig som de skal sørge for at innbyggerne får gode velferdstjenester, som barnehage, skole og eldreomsorg.

– Det er ingen grunn til å kutte i tjenestene på grunn av koronakrisen. Regjeringen har lovet å kompensere kommunene for merutgifter og mindreinntekter som følge av koronakrisen. Det står vi ved, sier stortingsrepresentant  Stokkebø (H).

Ege Tengesdal (Krf) sier det har vært krevende og kostbart for mange kommuner å kombinere de vanlige oppgavene med strenge krav til smittevern og stort press på helsetjenestene.

–  Derfor er det viktig at regjeringen stiller opp, sier hun i pressemeldingen.

– Koronapandemien krever ekstra innsats fra mange, og den krever ekstra penger. Den blågrønne regjeringen bevilger nå ekstra midler slik at sårbare grupper som barn og unge ikke skal lide av tiltakene satt inn mot pandemien, sier Søndeland (V).

Stavanger kommune fikk tildelt 95,46 millioner kroner i den første krisepakken i april. I mai fikk kommunen ytterligere 67,5 millioner kroner i tiltakspakke.

LES OGSÅ: Felles koronaregler på Nord-Jæren

Fakta:

* Regjeringen foreslår å bevilge 7,3 milliarder kroner mer til kommunesektoren i et tilleggsnummer til statsbudsjettet, som blir lagt frem for Stortinget tirsdag 10. november.
* Av dette går 5,9 milliarder kroner til kommunene, der 4,4 milliarder gis som økt innbyggertilskudd, og 1,5 milliarder kroner fordeles som skjønnsmidler. I tillegg får kommunene 321 millioner kroner over rammetilskuddet til stillinger knyttet til kontroll med etterlevelse av reglene for arrangementer, serveringssteder og arbeidstakere mv.
* I tillegg har fylkesmennene fått i oppgave å fordele om lag 900 millioner kroner i skjønnsmidler som skal utbetales før nyttår.
* I vår ble det etablert en arbeidsgruppe med representanter fra staten og kommunesektorens interesseorganisasjon (KS) som skulle se på hvordan koronakrisen påvirker kommuneøkonomien. 16. oktober la arbeidsgruppen frem den første delrapporten. Den viste at regjeringens kompensasjon til kommunesektoren så langt samsvarer godt med de reelle merutgiftene og mindreinntektene som følge av koronakrisen.

Mer fra Dagsavisen