Nyheter

Dette mener ordførerne på Nord-Jæren om regjeringens tiltakspakke

Tirsdag varslet regjeringen at de kommer med en ny tiltakspakke for å hjelpe norsk næringsliv gjennom koronakrisen. – Vi har store utgifter knyttet til smittebekjempelse og andre koronatiltak, og forventer at regjeringen dekker det som de har lovet, sier Stavanger-ordføreren.

– Det er veldig positivt at det kommer en ny tiltakspakke, sier ordføreren i Stavanger, Kari Nessa Nordtun (Ap) til RA.

Tirsdag varslet regjeringen at de kommer med en ny tiltakspakke for å hjelpe norsk næringsliv gjennom koronakrisen. Den koster til sammen 17,7 milliarder kroner, og disse pengene hentes fra oljefondet. En kompensasjonsordning for bedrifter på 5 milliarder kroner og 7,3 milliarder kroner til norske kommuner er de største enkeltelementene i pakken.

– Jeg skal sette meg grundig inn i hva dette betyr for kommunens tjenester som våre barnehager, skoler og eldreomsorg og næringslivet, sier Nessa Nordtun.

Stavanger-ordføreren sier kommunen gjør det de kan for å gi omsorg til de som trenger det, og mener at det bare skulle mangle at regjeringen bidrar med midler i pandemien.

– Vi har store utgifter knyttet til smittebekjempelse og andre koronatiltak, og forventer at regjeringen dekker det som de har lovet. Stavanger kommune holder dette utenfor kommuneøkonomien, og fører egne regnskap slik at vi vet hva som skal stå på fakturaen til regjeringen, sier Nessa Nordtun.

LES OGSÅ: Regjeringen henter 17,7 milliarder fra oljefondet

Mener man må få hjulene i gang igjen

Ordfører i Sandnes, Stanley Wirak (Ap), forteller RA at han er bekymret for regionen.

– Vi har kommet gjennom problemer tidligere, men jeg er redd vi får en dupp. Vi har fått en betydelig nedgang i olje- og energisektoren, og i Sandnes har vi opplevd en skattesvikt på 90 millioner kroner i forhold til budsjett. Regjeringen har sagt at vi skal få kompensasjon, så inntil annet skjer stoler jeg på det, sier han.

Wirak er redd for større arbeidsledighet og hvordan pandemien vil ende.

– Det er tøffe tider for hele næringslivet og verdensøkonomien. Vi ser at det stenges ned i Europa og verden, og mange sliter. Jeg tror at usikkerheten er det største problemet for oss, sier han.

– Regjeringen sier at de skal trygge arbeidsplasser og bidra til aktivitet der det er mulig, slik at veksten kan ta seg opp igjen så raskt som mulig. Tror du dette vil hjelpe? 

– Ja, det tror jeg. Vi får nok dekket en god del for å få hjulene i gang igjen, og holde dem der.

– Jeg velger å tro på at regjeringen leverer som de sier at de skal, og jeg håper at de kan komme opp med penger til motkonjukturtiltak. Det virker, og det virker raskt for hele regionen og næringslivet, legger Wirak til.

LES OGSÅ: Golfbanen stengt: – All breddeidrett satt på vent

Ingen er tjent med stort antall arbeisledige

Jarle Bø (Sp), ordføreren i Randaberg, mener at midlene regjeringen velger å tildele kommunene er varslet om tidligere.

– Slik jeg har forstått det blir dette en del av statsbudsjettet, sier han.

– Uansett synes jeg at det er flott at regjeringen gir til næringslivet. Ingen i Norge er tjent med at vi kommer ut av pandemien med stort antall arbeidsledige og bedrifter som har gått konkurs, legger Bø til.

Han er imponert over Stortinget og hvordan alle parter jobber sammen, og mener at det er en forutsigbarhet i det som kommer næringslivets vei i form av midler.

– De bedriftene som kjemper med nebb og klør om å overleve trenger forutsigbarhet. Det trenger vi i kommunen også, for utgiftene skal dekkes. Det kan framstå som at vi overøses med penger, men regjeringen varsler gjerne gang på gang om de samme kronene, sier Bø.

Randaberg-ordføreren mener at en massiv arbeidsledighet er det verste som kan skje oss.

– Spørsmålet er om det regjeringen gir til næringslivet er nok. Både staten og samfunnet er tjent med at bedriftene overlever, sier han.

LES OGSÅ: Ordføreren: – Ikke grunnlag for å stenge golfbanen

Sola er foreløpig fornøyd

Sola-ordføreren, Tom Henning Slethei (Frp), er foreløpig fornøyd med de midlene kommunen er lovet av myndighetene. Det er dog betydelige midler Sola-ordføreren mener å ha til gode og utestående. Slethei viser til blant annet testsentrene på Stavanger Lufthavn Sola og ferjeterminalen i Risavika, som de er lovet kompensasjon for, men enda ikke har sett noe til.

Sola er den kommunen i Norge med høyest arbeidsplassdekning, og mange av disse er relatert til oljesektoren. Etter mange tøffe år hadde de endelig kommet på beina før alt snudde opp ned i mars i år. Nå er de igjen i en svært krevende situasjon, og Sola-ordføreren er bekymret for overlevelsesevnen til mange av disse.

– Det er veldig bra for bedriftene å få denne kompensasjonsordningen og andre støttetiltak, sier han.

Slethei er likevel bekymret for om dette er nok og for bedriftenes overlevelsesevne på lang sikt.

– Det er klart at det vil bidra til å trygge og hjelpe noen bedrifter, men for andre vil det ikke være nok, sier han.

Mer fra Dagsavisen