Nyheter

Scandic har blitt karantenehotell

Innreisende uten fast oppholdssted i Norge må ha med seg negativ koronatest. Scandic Stavanger Airport har fått karanteneetasje.

Mandag trådte de nye innreisereglene i kraft. Ved Stavanger lufthavn Sola ble det satt inn ekstra grensepoliti, som også fikk hjelp fra Sivilforsvaret.

– Nå må innreisende til landet ha gyldig negativ koronatest innen 72 timer for å komme inn i landet. Personer som ikke har det risikerer å måtte snu på grensen, forteller Sola-ordfører Tom Henning Slethei (Frp) til RA.

Mandag landet det fire fly fra utlandet, to fra Aberdeen, ett fra København og ett fra Amsterdam. To fly ble innstilt, Esbjerg og Amsterdam, ifølge Avinors oversikt.

LES OGSÅ: Nye lokale smittetiltak tirsdag: – Bøter vil kunne ilegges ved brudd på reglene (+)

Økt grensepoliti

– Det er satt inn ytterligere personell i grensepolitiet. I tillegg er det satt inn personer fra Sivilforsvaret for håndtere arbeidet, forteller Slethei.

Regjeringen har innført krav om at alle personer som må i karantene etter å ha kommet til Norge fra et rødt land, skal i karantene på karantenehotell, med mindre man har egen bolig der man kan oppholde seg – eller har arbeid der arbeidsgiver har sørget for enerom i karantenetiden.

LES OGSÅ: Slik blir Black Friday i år (+)

Også åpen for vanlige gjester

Ved Stavanger lufthavn Sola er det Scandic Stavanger Airport som er blitt karantenehotell.

– Disse gjestene blir boende i en egen etasje og i et eget område, og vil ikke ha kontakt med andre gjester. Det får ingen konsekvenser for andre som bor hos oss, sier hotelldirektør Benjamin Schofield til RA.

– Vi følger gjeldende råd og retningslinjer fra myndighetene, og har som høyeste prioritet å ivareta sikkerheten til både ansatte og gjester. Disse gjestene får alle måltider servert foran døra til hotellrommet og har ikke anledning til å oppholde seg i fellesarealer. Ettersom de sitter i karantene, og ikke isolasjon, har de mulighet til å forlate hotellet for en luftetur, men de plikter å ha på seg munnbind så snart de forlater hotellrommet, legger han til.

– Hvor mange rom er det snakk om?

– Dett eer noe vi tilpasser fortløpende etter behov, svarer Schofield.

Hotelldirektøren minner om at hotellet ikke bare er et karantenehotell.

– Vi er et vanlig hotell som tar imot karantenegjester, og det blir sånt sett feil å karakterisere oss som et koronahotell. Vi vil ta imot karantenegjester på en trygg og forsvarlig måte så lenge det er en etterspørsel etter dette tilbudet, sier Schofield.

LES OGSÅ: Koronasmitte på to busser: Ber passasjerer være oppmerksomme

– Er dette lønnsomt for hotellet i en ellers vanskelig økonomisk hverdag hvor reiselivsbransjen sliter generelt?

– Vi kommenterer aldri spørsmål om økonomi her ved hotellet, svarer Schofield.

Må betale egenandel

Egenandelen til personer som må i karantene på karantenehotell, blir 500 kroner for privatpersoner og 1500 kroner for arbeidsgivere, opplyste justisminister Monica Mæland (H) under pressekonferansen mandag.

– Hovedregelen er at arbeidsgiver skal sørge for karantene for sine ansatte. Det er bare der hvor det ikke er mulig at vi skal ha karantenehotell. Når det gjelder privatpersoner går vi ut fra at andelen som kommer til Norge når de vet de må ti dager på hotell, kommer til å bli mindre, sa justisminister Monica Mæland (H) på regjeringens pressekonferanse om koronasituasjonen mandag.

LES OGSÅ: Se bildegalleri: Slik er nye Austrått svømmehall (+)

Sola kommunen organiserer

– Det er opprettet hotellavtaler i alle fylker. Det er kommunene som organiserer dette praktisk, sa Mæland.

– Siden det er vi i Sola som har flyplassen, er det Sola kommunen som organiserer dette her i distriktet, sier ordfører Slethei.

Justisminister Mæland sier politiet har grensekontroll og skal informere og sørge for at informasjon kommer til de reisende - og at karantenehotellet i likhet med mange andre tiltak er tillitsbasert.

– Det er ikke forbudt å gå ut av et hotell, vi kan ikke isolere folk uten lov og dom. Det må også være folk på hotellet som kan informere og observere. Og det er selvsagt sånn at dersom folk bryter karantenereglene, så risikerer man oppfølgning av politiet, sa justisministeren.

Mer fra Dagsavisen