Nyheter

Reagerer på dårlig markering av fotgjengerfelt

Frode Myrhol (FNB) er redd for at dårlig oppmerking av fotgjengeroverganger i Stavanger sentrum skal føre til kollisjoner mellom bilister og fotgjengere.

– Her mangler det veldig mye. For det første mangler det skilt som viser at det faktisk er fotgjengeroverganger, sier Frode Myrhol (Folkeaksjonen Nei til mer bompenger) til RA.

– For det er det, ikke sant? 

– Ja, jeg går ut ifra det, og alle bruker det som det, sier han.

RA møter Myrhol ved toppen av Kongsgårdbakken i Stavanger sentrum. Politikeren mener at det er både dårlig opplyst og for dårlig skilting av fotgjengerfeltene der, ved Torget, og rundkjøringen ved Olav Vs gate og Haakon VII’s gate.

– Det kan godt hende at turister som kommer til byen ikke forstår at det er overgangsfelt, sier Myrhol. Han tror at det som kan redde dem fra eventuelle ulykker er at det i mange land er fotgjengere som har vikeplikt for bilister – ikke omvendt.

– Noe av det jeg reagerer mest på er at feltene går i ett med den grå steinen, sier han.

Myrhol påpeker at man skal ikke lenger enn til Hotel Skagen Brygge og Atlantic Hotel før man ser hvit markering og fotgjengerskilt.

– Jeg mener kommunen må sørge for god opplysning ved disse fotgjengerovergangene også, samt legge hvit merking på de lyse hellene, sier FNB-politikeren før han fortsetter:

– Det er seint på høsten og vi går inn i vinteren. Det blir mørkere og mørkere, og det kommer til å bli mye trafikk i byen fram mot julestria. Vi burde eventuelt fått opp skilt som viser at det faktisk er fotgjengeroverganger.

– Det trenger vel ikke være så vanskelig å få til? 

– Nei, det trenger det ikke være i det hele tatt.

– Det stilles også krav om at fotgjengerfelt er universelt utformet for de svaksynte i samfunnet, legger han til.

LES OGSÅ: Har politikere på sin side

Frode Myrhol etterlyser bedre merking og belysning ved en rekke fotgjengeroverganger i sentrum.

Hvem får skylden?

Myrhol stiller spørsmål om hvem som bør holdes ansvarlig dersom uhellet er ute – bilisten eller fotgjengeren.

– Heldigvis har man god oversikt ved rundkjøringen på Torget, men det skal ikke så mye til før man kan skade seg eller andre, sier han.

Selv kjører han ofte denne strekningen, og mener man skal være observant på om det kommer noen gående ut i gaten på toppen av Kongsgårdbakken

– Hvis man som bilist ikke har kjørt her tidligere, er det ingenting som tilsier at det er et fotgjengerfelt der.

LES OGSÅ: Beboere enige om at bydel trenger et løft

Store forventninger

Rune Askeland (Miljøpartiet De Grønne) er leder i utvalg for miljø og utbygging i Stavanger. I en mail til RA skriver han at for både MDG og de samarbeidende partiene er det svært viktig at alle innbyggere som velger å gå framfor å kjøre bil skal kunne gå eller sykle trygt i Stavanger, og derfor tar de innspill om trafikksikkerhet på høyeste alvor.

– Vi har akkurat sendt ut en egen lysplan for Stavanger sentrum på høring. Denne vil bli fulgt opp av en handlingsplan. Jeg har store forventninger til et løft for lyskvalitet i sentrum. Både for å heve sikkerheten, universell utforming, for å få fram våre vakre bygningsfasader på en bedre måte og for å få ned unødvendig lysforurensing, skriver han før han legger til:

– Samtidig så er dette noe vi må se på raskt, da bekymringene går på trafikksikkerhet for gående i sentrum. Det jobbes med bedre belysning i sentrum og det har vært gjennomført befaringer i lag med Lyse Lux senest i oktober.

Rune Askeland forteller at hva gjelder skilting, så ble det tatt et valg om at det ikke skulle skiltes i forbindelse med bygging av Tusenårsstedet.

– Det er ikke dermed slik at vi ikke skal kunne skilte de neste tusen årene. Byen er styrt av et nytt flertall nå som er opptatt av trivsel, trygghet og aktiviteter som gjør sentrum mer attraktiv.

Mer fra Dagsavisen