Nyheter

Slik var boligmarkedet i Stavanger i oktober

– Slik det ser ut nå vil boligprisutviklingen i 2020 bli sterkere enn de fleste spådde både ved inngangen til året og i kjølvannet av korona-pandemien i mars og april.

Boligprisene i Stavanger steg med 0,6 prosent i oktober. Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene med 1,3 prosent, ifølge ferske tall som kom fra Eiendom Norge onsdag formiddag.

Stavanger (som inkluderer kommunene Sandnes, Stavanger, Sola og Randaberg) har hatt en tilsvarende sesongjustert utvikling sist måned sammenliknet med Oslo (+1,3 prosent), men sterkere enn i Bergen (+0,7 prosent), og Trondheim (+0,2 prosent).

– Boligprisene foresetter å stige i oktober, noe som er unormalt for denne tiden av året. Hvis denne trenden vedvarer ut året er sesongmønstret i det norske boligmarkedet med stigene priser i første halvår og synkende priser i andre halvår brutt, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen i en pressemelding om eiendomsmarkedet i Norge.

Sterkest 12 måneders vekst hadde Oslo med en oppgang på 9,5 prosent, mens Stavanger hadde den svakeste utviklingen de siste 12 månedene med en oppgang på 4,2 prosent.

– Slik det ser ut nå vil boligprisutviklingen i 2020 bli sterkere enn de fleste spådde både ved inngangen til året og i kjølvannet av korona-pandemien i mars og april, sier Lauridsen.

På landsbasis steg boligprisene med 0,5 prosent i oktober 2020. Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene med 1,1 prosent og boligprisene er nå 7,1 prosent høyere enn for et år siden.

LES OGSÅ: Se bildegalleri: Slik er nye Austrått svømmehall (+)

Over 4000 boliger solgt hittil i år i Stavanger

I oktober ble det solgt 513 boliger i Stavanger, noe som er 14,0 prosent flere sammenliknet med samme måned i 2019. Hittil i år er det solgt 4212 boliger i Stavanger, noe som er 5,7 prosent flere enn tilsvarende periode i fjor.

– Tiltakene mot koronapandemien i kombinasjon med null-renten har gjort at etterspørselen etter bolig i Norge er blitt mye sterkere. Dette er synlig både i prisutviklingen, antall omsetninger og salgstiden. Og Norge er ikke alene om en slik trend. I mange byer og land verden over ser man den samme trenden. Vårt eget hjem er en trygg havn mot korona, sier Lauridsen om boligmarkedet i Norge generelt.

Det har i oktober blitt lagt ut 513 boliger til salgs i Stavanger, noe som er 10,6 prosent flere sammenliknet med samme måned i 2019. Hittil i år er det lagt ut 4416 boliger i Stavanger. Det er 5,3 prosent færre enn tilsvarende periode i fjor og en medianboligen i Stavanger koster nå 3.260.000 kroner.

Gjennomsnittlig salgstid i Stavanger sist måned var 59 dager. Det er tregere enn i resten av landet, som hadde 46 dager i gjennomsnitt. Kortest salgstid hadde Oslo med 21 dager og lengst salgstid hadde Kristiansand med 66 dager.

– Salgstiden faller svakt fra september og tiden det tar å selge en bolig i Norge er fremdeles stabil, sier Lauridsen i pressemeldingen.

LES OGSÅ: Har politikere på sin side i kampen om Vestre Åmøy barnehage (+)

Rekordmange boliger solgt

I oktober ble det solgt 10.045 boliger i Norge, noe som er 9,4 prosent flere enn i tilsvarende måned i 2019. Så langt i år er det solgt 87.493 boliger i Norge, noe som er 5,5 prosent flere enn på samme tid i 2019.

I oktober ble det lagt ut 10.017 boliger til salgs i Norge, noe som er 1,2 prosent flere enn i samme måned i 2019. Så langt i år er det lagt ut 91.611 boliger til salgs, noe som er 1,92 prosent færre enn på samme tid i fjor.

– Det er solgt rekordmange boliger sist måned i likhet med månedene etter at de strengest korona-tiltakene ble opphevet. I oktober øker også antall nye boliger på markedet i likhet med i september, sier Lauridsen i pressemeldingen.

Administrerende direktør Lauridsen sier det som er viktig nå, etter Eiendom Norges syn, er at de økte prisene etterfølges av høyere boligbygging.

– Det skal anslagsvis bygges 300.000 nye boliger i Norge på 2020-tallet, og det er viktig at boligbyggerne nå er sitt ansvar bevist med å legge ut flere nye prosjekter for salg, samt prosjekterer nye prosjekter, sier han.

– Kommunene på sin side må være bevisst sitt ansvar som markedsregulator i boligmarkedet og øke sine reguleringsreserver. Finansminister Jan Tore Sanner (H) må bidra med lettelser i boliglånsforskriften og boligminister Nikolai Astrpu (H) må forsterke arbeidet med effektivisering av plan- og byggsakslovgivningen ytterligere, legger Lauridsen til.

Mer fra Dagsavisen