Nyheter

Har politikere på sin side

Kommunedirektøren vil avvikle driften av Vestre Åmøy barnehage. Det er ikke alle politikerne enige i, og Frp og Venstre vil frede barnehagen.

Forrige uke skrev RA at kommunedirektøren i Stavanger mener det må kuttes stort i antall barnehageplasser de neste tre årene. Det foreslås at det fjernes 180 plasser fra høsten 2021, og at Vestre Åmøy barnehage i Rennesøy kommunedel avvikler driften. Nå får barnehagen støtte fra opposisjonspolitikere i Frp og Venstre.

– Foreldrene ønsker å beholde barnehagen og de ansatte er fornøyde med jobbene sine. Da mener jeg at det blir feil å legge ned denne barnehagen nå. Vi kan heller ikke la det henge et nedleggelsesspøkelse over barnehagen i lang tid, og derfor må vi bli enige om frede den, sier Frp-politiker Kristoffer Sivertsen til RA.

Sivertsen og Venstre-politiker Mette Vabø besøkte barnehagen i går.

– Venstre vil at alle barn skal ha en barnehage i nærheten av der de bor. Jeg mener det er en uting at man skal måtte kjøre langt for å komme til den, sier Vabø.

LES OGSÅ: Beboere enige om at bydel trenger et løft

– Veldig trist

Får kommunedirektøren det som han vil skal de 34 barna som går i barnehagen flyttes til Bru og Skorpefjell.

– Vi synes det er veldig trist. Vi er glad i arbeidsplassen vår, og har et veldig godt arbeids- og fagmiljø her. Vi ser også hvor godt barna og nye familier har det i en liten barnehage. Vi ser og vet hvem alle barna er, føler at vi strekker til, og vi klarer å skape et godt leke- og læringsmiljø for ungene. For sårbare barn kan det være ekstra utfordrende i en stor barnehage med mange flere barn og ansatte å forholde seg, sier fagarbeider i Vestre Åmøy barnehage, Gunn Årthun, til RA.

Hun er verneombud i barnehagen og styremedlem i Vestre Åmøy velforening.

– Etter at Austre Åmøy barnehage ble nedlagt i høst, har seks barn flyttet til vår barnehage. Nå må kanskje noen barn bytte barnehage for andre gang, og for de fleste kan det være vanskelig. De skal forholde seg til nytt personale, nye unger, nytt bygg og nytt uteområde, og det tar tid for ungene å bli trygge. På småbarnsavdelingen i denne barnehagen jobber vi veldig mye med å gjøre dem nettopp det – trygge, legger Årthun til.

Heller ikke leder av velforeningen, Jakob Hegreberg, er enig i kommunedirektørens forslag.

– Beboerne på Åmøy ønsker å beholde barnehagen. Det er få samlingspunkter igjen i bygda vår, og denne barnehagen er et viktig møtepunkt. I tillegg kan de som bor her på Vestre Åmøy levere og hente barna uten å være avhengige av bil, sier han til RA.

Hegreberg synes det er veldig kjekt at noen av politikerne i Stavanger er på deres side.

– Det er bra at de tok turen ut hit og at de tar dette alvorlig, sier han og legger til:

– Det bygges mange nye boliger her. Det er et godt stykke for folk å flytte ut hit fra byen, og da mener jeg at vi må kunne tilby dem noe. Barnehagen er en slik ting.

LES OGSÅ: Elever og ansatte ved Tastaveden er skuffet over budsjettforslag

Skal ikke være forskjeller

Sivertsen er enig med Hegreberg.

– Vi i Frp er veldig opptatt av å beholde barnehagene i nærmiljøet – spesielt når vi vet at foreldrene er fornøyde, sier han.

Frp-politikeren mener at beboerne i tidligere Rennesøy kommune hadde en forventning om å kunne beholde nærheten til tjenestene der de bor da de ble en del av Stavanger kommune ved årsskiftet.

– Derfor mener jeg at det blir feil å legge ned Vestre Åmøy barnehage. Det vil nemlig være i strid med intensjonsavtalen.

– For oss i Venstre er det veldig viktig å holde oss til det vi ble enige om intensjonsavtalen. Dersom vi allerede nå skal bryte denne vil det bety svekket tillit til oss politikere som tross alt har forhandlet fram denne avtalen på vegne av innbyggerne. Det skal ikke være forskjell på dem som bor på Åmøy og de som bor midt i byen. Alle skal ha barnehage nært der de bor, legger Vabø til.

LES OGSÅ: Private barnehager bekymret for millionkutt

Ikke for å spare penger

Stavanger kommune har med etablerte metoder funnet ut at behovet for barnehageplasser vil reduseres de neste fire årene. Forrige uke fortalte direktør for oppvekst og utdanning i Stavanger kommune, Helene Ohm, at bakgrunnen for forslaget er slik det står i saken, overkapasitet i bygg i Rennesøy kommunedel. Kommunen mener det er flere bygg og flere kvadratmeterplass per barn enn nødvendig. Ohm mener det ikke er for å spare penger, men handler om endringer i befolkningsgrunnlaget i Stavanger kommune.

I dag skal saken behandles i utvalg for oppvekst og utdanning. RA tok kontakt med utvalgsleder, Eirik Faret Sakariassen (SV), forrige uke. Da fortalte han at politikerne skulle bruke tiden godt fram til møte for å diskutere helheten i barnehagestrukturen.

Mer fra Dagsavisen