Nyheter

Senter for vikarer skal sikre faste og hele stillinger

Barnehager og SFO kan bli først ut når vikarer skal tilbys flere faste heltidsstillinger i et bemanningssenter i Stavanger.

De rødgrønne flertallspartiene vil ha kommunalt bemanningssenter for vikarer i barnehager, i SFO og innen helse og omsorg. Kommunedirektør Per Kristian Vareide foreslår en stegvis etablering, med start i SFO og i barnehager, med evaluering etter ett år.

– Det virker som et klokt valg, også basert på erfaringer fra andre kommuner, sier leder i utvalg for oppvekst, Eirik Faret Sakariassen (SV) til RA etter å ha sett saksdokumentene.

– Sørger for trygghet

Kommunalt bemanningssenter er viktig for det nye flertallet.

– Jeg er glad for å kunne bygge opp og sikre kompetanse, og sørge for mer trygghet med flere faste heltidsstillinger for ansatte, sier Sakariassen.

Kommunedirektøren regner ikke med å spare penger på endringen for SFO og barnehagers del, men peker på fordeler som økt kompetanse og mer stabilitet i kommunal regi.

Innen helse er rekrutteringen vanskeligere, og utgiftene langt høyere per time for å bruke vikarbyråer, 42,9 prosent dyrere for helsefagarbeidere og 53,6 prosent dyrere for sykepleiere, ifølge kommunedirektøren, som vil vurdere omsorgssektoren etter erfaringer fra barnehager og SFO-er.

– Utrolig glad

I LO Rogaland hilses tiltaket med stor glede.

– Jeg er utrolig glad for at Stavanger kommune nå ser ut til å etablere denne ordningen, sier distriktssekretær Eirin Sund, som poengterer at bemanningsbyråer har kostet og koster kommunen mye, og vikarene betaler prisen med usikkerhet.

– De som jobber i kommersielle byråer vet ikke hvor mye arbeid de har eller hvor lenge de har jobben, sier Sund.

Hun har selv jobbet 11 år i barnehage, og så helst at ordningen ble rullet ut raskt også i andre kommunale virksomheter.

– Hele, faste stillinger er nødvendige for at folk skal kunne få lån i banker og ellers leve gode liv, sier Sund.

Hun trekker også fram at faste vikarer gjør at barn og eldre pleietrengende oftere vil møte de samme ansiktene.

– Det blir bedre og tryggere for både ungene og de eldre, sier Sund, som også mener flere faste vikarer vil gjøre det lettere med tidlig innsats for de barna som trenger det mest.

Mer fra Dagsavisen