Nyheter

Ny SSB-rapport om konsekvensene av redusert oljevirksomhet

Ny rapport viser at en kraftig innstramming av oljepolitikken ikke vil ha så store økonomiske konsekvenser som antatt.

Torsdag ble den nye SSB-rapporten «Konsekvenser av redusert petroleumsvirksomhet» presentert på konferansen «Broen til framtiden om grønn omstilling og nye, grønne arbeidsplasser i Rogaland.»

I rapporten, som er finansiert av Naturvernforbundet, kommer det fram at effekten av en kraftig reduksjon i oljeaktiviteten kun vil tilsvare om lag ett års BNP-vekst i løpet av de neste 30 årene. Utover det vil konsekvensene bli relativt små, fordi det vil være styrket konkurranseevne i resten av økonomien.

Konferansen ble gjennomført i Haugesund på onsdag, og på Radisson Blu Atlantic i Stavanger på torsdag. Den ble streamet live på Facebook for å unngå å samle for mange fysisk.

LES OGSÅ: Private barnehager bekymret for millionkutt

– Må sikre arbeidsplasser

På konferansen snakket blant annet leder i Naturvernforbundet, Silje Lundberg, om hva en grønn og rettferdig omstilling innebærer.

– Arbeidstakere som er i yrker som kommer til å bli påvirket ved at vi skal fase ut fossil energi, sånn som olje og gass her i Norge, skal sikres anstendige, gode og trygge arbeidsplasser, også i et samfunn som ikke lenger skal ha produksjon av fossil energi, sier Lundberg.

Hun understreker at dersom man ender opp med å gjøre veldige mange mennesker arbeidsløse for å lykkes med klimapolitikken, har man ikke lykkes.

– Når vi går framover, skal vi ha en plan for å sikre den kompetansen man har innenfor olje- og gassnæringen. Vi må overføre den til andre næringer, sier Lundberg.

LES OGSÅ: Økende cannabisbruk blant 10.-klassinger

Vanskelig omstilling

Hun påpeker at Stavanger er avhengig av olje- og gassnæringen på en annen måte enn en del andre byer, hvor man ikke har samme type yrker knyttet til næringen.

– Omstillingen vi skal gjennom kommer til å bli vanskelig. Jeg prøver ikke å «sugar-coate» det. Det er litt det rapporten til SSB viser, det kommer til å kreve noen valg, men det er ikke umulig, sier Lundberg.

– Velferdsstaten som vi kjenner den i dag kommer ikke til kapitulere dersom vi ikke fortsetter å ekspandere vår egen olje- og gassvirksomhet, legger hun til.

Lundberg viser til at olje- og gass ikke automatisk betyr en velferdsstat, men at det handler om politiske valg.

LES OGSÅ: – Flere kvinner burde snakke om sin vei til toppen

– Finnes ikke «ny olje»

Lederen i Naturvernforbundet gjør det klart at vi aldri kommer til å finne «den nye oljen,» som hun mener politikerne ofte bruker til å beskrive mange ulike næringer.

– Jeg tror vi må slå oss til ro med at vi aldri kommer til å finne noen ny olje, vi kommer aldri til å finne et produkt som er så lukrativt og som gir så mye penger, men istedenfor skal vi satse på mye forskjellig. Istedenfor å satse på én næring, skal vi ha mange næringer.

– Vi skal videreutvikle mange av næringene vi har i dag, og vi skal ta vare på kompetansen vi allerede har, sier Lundberg.

LES OGSÅ: Gjør sagflis om til batteri for industri og tungtransport

Fakta om SSB-rapporten:

* Rapporten «Konsekvenser av redusert petroleumsvirksomhet» er finansiert av Naturvern-forbundet.
* Ifølge rapporten vil effekten av en kraftig reduksjon i oljeaktiviteten kun tilsvare om lag ett års BNP-vekst i løpet av de neste 30 årene. Utover det vil konsekvensene bli relativt små, fordi det vil være styrket konkurranseevne i resten av økonomien.
* Rapporten legger til grunn en stabil oljepris fram til 2050 og har ikke gått gjennom mulighetene Norge har for å skape ny verdiskaping eller nye arbeidsplasser i eksisterende og nye grønne næringer. Andre rapporter viser at potensialet for dette er stort.
Kilde: NTB

LES OGSÅ: Stavanger-selskap med viktig klimateknologi

Mer fra Dagsavisen