Nyheter

– Mye av attraktiviteten ligger i valgfriheten dette kortet gir

For å hjelpe serveringsbransjen og trekke folk til byen lanserer Stavanger Sentrum og medlemsbedriftene et «julebordgavekort».

– Bakgrunnen for dette er at julebordsesongen nærmer seg, og vi i Stavanger Sentrum AS begynte å tenke på hva vi kan gjøre for den delen av bransjen som er hardt rammet av korona. Derfor investerer vi i en gavekortløsning som bedriftsmarkedet kan benytte seg av. For oss er det en merkostnad og en investering, men det skal være lønnsomt for alle på sikt, sier Asgeir Sand, prosjektleder i Stavanger Sentrum AS.

Det nye gavekortet har fått navnet «Serveringskortet» og kan brukes på en lang liste restauranter, barer og hoteller i Stavanger sentrum. Kortet fungerer på den måten at arbeidsgiver kan kjøpe gavekort med valgfri sum til sine ansatte, og så kan de spise og drikke på stedene som er tilknyttet kortet.

På denne måten får de ansatte en julesamling, og restauranter, barer og hoteller får inntjening.

– Jeg tror mye av attraktiviteten ligger i valgfriheten dette kortet gir, ved at du selv kan velge når og hvor du vil bruke det. Dessuten er det ikke skattepliktig, men en gave til personalet som går under velferdsordninger, sier Sand til RA.

LES OGSÅ: Frykter ringvirkninger av kansellerte julebord (+)

Positiv respons fra bransjen

Han tror dette kan være et godt og viktig tilbud både til ansatte i bedrifter, til serveringsstedene i byen og for sentrum generelt.

– Vår jobb er jo å generere mer trafikk til sentrum, enten det er til restauranter, klesbutikker eller kulturinstitusjoner. Responsen fra bransjen har vært veldig positiv, og de fleste har vært gira på å være med på dette. Mange ser verdien av å stå samlet, og det tverrfaglige samarbeidet er fruktbart for mange. Det kommer lite godt ut av å surmule hver for seg, så dette fellesskapet er viktig, sier Sand.

Listen over steder som er med på Serveringskortet er foreløpig ikke helt klar, men Sand håper alt vil være på plass innen noen dager.

Han understreker likevel at det bare er å ta kontakt med Stavanger Sentrum AS dersom noen bedrifter vet allerede nå at de vil kjøpe gavekort til sine ansatte.

LES OGSÅ: To av tre bedrifter i Rogaland dropper julebord i år (+)

Ønsker trafikk hele uken

Et av serveringsstedene som er med på Serveringskortet er Døgnvill.

– Dette er en ypperlig mulighet for bedrifter, som av ulike grunner ikke gjennomfører julebord i år, til å likevel avholde det. Om enn på en litt annen måte enn vanlig. Julebordsesongen er ikke som den normalt sett er, og da må vi tenke nytt og annerledes. Det jeg tror er uslåelig med dette kortet er den valgmuligheten du får, og at du ikke er låst til ett sted, sier Dan Aasen, driftssjef i Døgnvillgruppen.

Han sier julebord tradisjonelt sett legges til fredag eller lørdag, men han håper Serveringskortet kan bidra til at folk benytter seg av byen ellers i uken også.

– Vi håper folk sprer seg litt, og at det kan bli trafikk gjennom hele uken. Gavekortene selges jo som et supplement til tradisjonelle julebord, så vi håper jo selvfølgelig at folk bruker dem nå i julebordtiden, sier Aasen.

LES OGSÅ: Går en tøff julebordsesong i vente (+)

Vinn-vinn for alle parter

Bjørn Erik Sandvaag, daglig leder på Gaffel & Karaffel, er enig i at valgfrihet er stikkordet, og i likhet med Aasen håper også han at gjestene spres utover ukedagene.

– Alle de store julebordene er borte, og vi er avhengig av de få gjestene vi har kapasitet til. Med dette kortet kan folk velge å gå ut på en tirsdag, spise lunsj eller komme på kvelden, slik at det ikke bare blir trøkk på fredag og lørdag, sier han til RA.

Sandvaag er også styremedlem i NHO Vestlandet, og sier de lenge har vært pådrivere for at de bedriftene som avlyser det tradisjonelle julebordet bør kjøpe gavekort i stedet.

– Dette er vinn-vinn for alle parter. Det gir omsetning i sentrum, det er valgfrihet for de ansatte og det gir fleksibilitet ved at gavekortet er elektronisk og kan brukes på flere steder. I tillegg slipper bedriftseiere stress, mas og julebordkomiteer. De ansatte trenger kanskje en oppmuntring i år mer enn noen gang, og et lite plaster på såret for alle omstillinger, sier Sandvaag.

– Hvis dette går bra håper jeg vi får se en effekt av det utover våren også. Alle som driver en eller annen form for næring i byen er jo tjent med at det er mest mulig folk her. Og er tilbudet bra nok kommer det folk, legger han til.

Han tror mange er bekymret for å gå ut å spise, men både han og Aasen forsikrer at de nå, etter over et halvt år med dette, er blitt gode på sikker drift og smittevern.

– Vi er så utrolig avhengig av å holde åpent, så derfor er vi kanskje enda flinkere enn andre bransjer når det kommer til smittevern, sier Sandvaag til RA.

LES OGSÅ: – Et krevende budsjett i en krevende tid (+)

Rekruttere potensielle kunder

Fisketorgets Karl Erik Pallesen sier til RA at de har et godt samarbeid med både Stavanger Sentrum AS og de andre serveringsstedene, og at det derfor var lett å bli med på den nye gavekortløsningen. 

– Vi håper jo at dette vil få flere folk inn til byen og at det kan rekruttere potensielle kunder både til oss og våre gode naboer, sier Pallesen.

Også for Fisketorget er situasjonen i år annerledes enn normalt.

– Vi må bare tenke nytt, være kreative og kanskje også jobbe litt annerledes for å øke kreativiteten. Så nå håper jeg folk bruker dette kortet og støtter restaurantbransjen i år. Jeg hører det er bra besøk på bordene som er igjen i byen, så nå er det bare å krysse fingrene for at det ikke blir ytterligere restriksjoner og krav, sier Pallesen.

Mer fra Dagsavisen