Nyheter

Mosvatnet og Litle Stokkavatnet skal sikres bedre

Politikerne er enige om at et sterkt vern av Mosvatnet og Litle Stokkavatn må på plass.

– Dette er en sak mange partier har snakket om veldig lenge, og da spesielt vern av Mosvatnet. Saksutredningen er god, og den beskriver hvorfor det er så viktig å få på plass vern av Mosvatnet, sier Miljøpartiet De Grønne-politiker Håkon Fossmark.

Håkon Fossmark (MDG) (t.h) mener Mosvatnet er et av de viktigste naturområdene i Stavanger. Her med Lars Peter Endresen (FNB).

Utvalg for miljø og utbygging i Stavanger kommune gikk i går inn for et sterkere vern av både Mosvatnet og Litle Stokkavatnet. Vern av viktige naturområder er det mest effektive tiltaket man har for å stanse tap av naturmangfold. Gjennom sikring av areal og god skjøtsel ivaretas mange viktige leveområder for arter som trenger ekstra vern. Vernet skal sikre Mosvatnet, men ikke hindre dagens friluftsliv i området, heter det i saksutredningen.

– Mosvatnet er et av de viktigste naturområdene i Stavanger for både mennesker og fugler, sier Fossmark:

– Grunnen til at vi ønsker dette vernet av Mosvatnet er for å unngå at man bygger mer i dette viktige naturområdet. Vernet vil sørge for at man ikke mister deler av Mosvatnet, og i byer er det et ekstremt press på slike grønne områder.

LES OGSÅ: Skal hjelpe Stavanger med å nå klimamål

Vil øke vannkvaliteten

Gruppeleder for Frp, Leif Arne Moi Nilsen, synes at Fossmark sitt forslag på vegne av flertallspartiene er bra, men håper på at det kan være plass til et ekstra punkt i vedtaket.

– Putter man hånden ned i Mosvatnet ser man knapt fingrene sine. Jeg tenker at det ikke er helt greit, og å få økt vannkvaliteten der hadde vært kjekt, sier han.

Utvalgsmedlem for Folkeaksjonen Nei til Bompenger, Lars Peter Endresen, etterlyser muligheten for å drive med vannsport i form av blant annet kajakker og kanoer i Mosvatnet, slik at vannet blir brukt aktivt.

– Fuglene skal ha en sentral plass, men Mosvatnet må kunne brukes til noe annet enn å kun gå rundt det, sier han til RA.

Utvalgsleder, Rune Askeland (MDG) mener at det viktigste i saken er at man fortsetter å ivareta både dyr og mennesker på best mulig måte.

– Det er god politikk å sikre både det grønne og innbyggerne på en god måte, sier han.

LES OGSÅ: Kommer nytt lys rundt Mosvatnet

Bred enighet

MDG fremmet følgende tilleggsforslag på vegne av flertallspartiene: 
1. Utvalg for miljø og utbygging ønsker et sterkere vern av Mosvatnet. Direktøren bes videreføre prosessen med vern av Mosvatnet som biotopvernområde etter Naturmangfoldsloven.
2. Når saken som gjelder vern av Litle Stokkavatnet – nærmere bestemt å utvide eksisterende hensynssone bevaring natur etter plan- og bygningsloven til også å omfatte Litle Stokkavatn og våtmarksområdene omkring – kommer tilbake for endelig beslutning om vern, skal det redegjøres for hvordan vernet påvirker landbruket i området. Saken sendes også berørte kommunedelsutvalg.

Dette ble enstemmig vedtatt i utvalget, og partiet fremmet også følgende tilleggsforslag: Vipemarka ved Fygaren bes inkluderes i vernearbeidet ved Litle Stokkavatn, og området må forvaltes slik at vipebestanden der kan opprettholdes og styrkes.

Alle partiene bortsett fra Senterpartiet stemte for tilleggsforslaget.

Moi Nilsen fremmet følgende tilleggspunkt på vegne av H og Frp: 
3. UMU får seg framlagt en sak som viser kommunens plan for å øke vannkvaliteten i Mosvatnet.

Det ble enstemmig vedtatt i utvalget.

Mer fra Dagsavisen