Nyheter

Skal hjelpe Stavanger med å nå klimamål

Stavanger kommune har fått sitt første klimabudsjett – et styringsverktøy i arbeidet for å nå klimamålene.

– Kommunen tenker det er viktig at vi får på plass et slikt styringsverktøy. Vi har lagt inn i klima- og miljøplanen at det skal på plass, og et slikt redskap er ønsket fra vår politiske ledelse, sier miljøvernsjef i Stavanger kommune, Jane Nilsen Aalhus.

Stavanger kommunes klimamål er beskrevet i klima- og miljøplanen for Stavanger 2018–2030. Målet er å redusere utslippene med 80 prosent innen 2030 regnet fra 2015, og innen 2040 skal Stavanger kommune være fossilfri. Det vil si at det ikke skal brukes fossile energikilder til transport eller oppvarming av bygg.

Som et ledd i å sikre måloppnåelse innføres kommunens første klimabudsjett som et viktig styringsverktøy. Miljøvernsjefen mener målene er oppnåelige.

– Utslippsreduksjonen vi har hatt fra 2015 til 2018 viser at vi har en fin nedgang, og fortsetter vi sånn så er det veldig stor mulighet for at vi når målet, sier hun.

Aalhus sier at klimabudsjettet skal vise hvor det er behov for utslippsreduksjon, og hvilke områder som kan bidra i reduksjonen.

– Vi får en tydeliggjøring av hvor det er et gap med tanke på måloppnåelsen, sier hun.

LES OGSÅ: – Det har vært utfordrende

Tall fra Miljødirektoratet

Det som regnes med i klimabudsjettet er direkte klimagassutslipp innenfor Stavanger kommunes grenser.

– Det er utslipp knyttet til for eksempel bilkjøring eller oppvarming med naturgass, sier Aalhus.

Kommunen bruker Miljødirektoratets offisielle tall for utslippsstatistikk, og at kun utslipp innenfor kommunegrensen ligger inne i 80 prosent-målet. Likevel velger Stavanger kommune å vise i budsjettet  hvor mye utslipp som er knyttet til blant annet lufthavnen på Sola og søppelforbrenningen i Sandnes.

– Det er fordi vi føler et ansvar for den biten med tanke på klimagassutslippene, sier Jane Nilsen Aalhus.

LES OGSÅ: – Kostnadene vokser mer enn inntektene

Fornøyd

Miljøpartiet De Grønne-politiker og leder i utvalg for miljø og utbygging i Stavanger kommune, Rune Askeland, synes det er kjempebra at kommunen har fått sitt eget klimabudsjett.

– Det vil bli et veldig viktig styringsverktøy for oss. Klima- og miljøplanen er ambisiøs, og vi skal til enhver tid klare å sette inn tiltak for å nå målet, sier han til RA.

– Dette er noe jeg jubler for.

Verktøyet er allerede innført i noen andre norske kommuner, og den lokale MDG-toppen synes det er fint at Stavanger kan ligge i front.

– Det er veldig lett å anta ting i klimasaker. Nå kan vi få konkrete beskjeder om hvordan vi ligger an og hva som skal til for å nå målene, sier han.

Askeland har som mål at alle relevante saker skal vurderes med tanke på klimabudsjettet.

– Et eksempel på dette kan være i byggesaker hvor materialer for eksempel kan brukes på nytt. Vi blir nødt til å se på helheten, og dette vil jeg tro blir viktig i framtiden, sier Rune Askeland.

Mer fra Dagsavisen