Nyheter

Høyre til kamp for industrien i Jåttåvågen

Høyre presser på for å tilby de industribedriftene som tvinges ut av Jåttåflaten nye tomter i egen kommune raskt.

Jåttåflaten og resten av Hinnavågen og Jåttåvågen står foran gigantiske forandringer når industriområdet skal endres til en helt ny bydel i en storstilt utbygging, området er regulert om fra industriformål.

Det betyr at bedrifter som Stavanger Mekaniske, Aker Solutions og GMC Maritime, med samlet over 200 industriarbeidsplasser, på sikt må flytte. I tillegg er det også en flere underleverandører på Jåttåflaten. Samtidig er det ingen klar plan for hvor bedriftene tilbys nye tomter.

– Ingen i kommunen har vært i kontakt med oss om det. Jeg tror ikke Stavanger kommune vet at vi finnes, sier daglig leder Sigve Norberg i Stavanger Mekaniske til RA.

LES OGSÅ: Her blir det milliardutbygging

– Det kan fort bli Stord

Han stiller spørsmål ved hvor lang tid det går før hele det store området er utbygd, og peker på at behovet for forutsigbarhet og avklaring om tidsplan er stort.

– Kommunen bør i alle fall vite at Aker Solutions er her nå, og at når de må flytte, så kan det fort bli til Stord, sier Norberg.

To haller må rives for å bygge bussveien, og bedriften ser seg om etter ulike tomtealternativer, uten at den daglige lederen kan eller vil si hvor.

Stavanger Høyre vil ha fortgang i arbeidet for å beholde industrien i egen region.

– Vi i Hinna Høyre vil gjerne beholde industriarbeidsplassene innenfor egne kommunegrenser. Det er noe av det viktigste arbeidet for kommunen framover, sier fraksjonsleder i kommunedelsutvalget, Børge Aanestad.

Frykten for at 200–300 arbeidsplasser blir flyttet ut av Stavanger og distriktet er noe som får Høyre til å kreve at næringsavdelingen i kommunen tar kontakt fort.

– Vi er oppriktig bekymret. Nå må de røde varsellampene lyse, det må gjøres et skikkelig forsøk på å beholde disse arbeidsplassene. Dette er et arbeid som må starte raskt, og ikke i uke 50, sier Aanestad.

LES OGSÅ: Slik kan Aker BPs nye lokaler i Jåttåvågen bli

– Fortjener hjelpen

Parti- og utvalgskollega Ine Helvik peker på at bedriftene ufrivillig må flytte.

– Da fortjener de bedriftene hjelp til relokalisering. Industriarbeidsplasser er vel så mye verdt som andre typer arbeidsplasser, sier Helvik.

Høyres representanter peker også på at bedriftene vil ha nytte av samlokalisering, og at denne typen drift krever mye av området de skal etablere seg i, både plass til egnet verkstedsdrift, lager, utearealer og kontorplasser.

John Peter Hernes (H) tok saken opp i kommunestyret mandag, der næringsavdelingen ble bedt om å kontakte alle bedriftene som bruker kaiene, har base eller industriarbeidsplasser i de delene av Jåttåvågen som skal transformeres. Kommunedirektøren er også bedt om å se hvordan næringsavdelingen og fagavdelingen for byplanlegging kan arbeide tettere sammen.

Mer fra Dagsavisen