Nyheter

Utsatt for sabotasje og hærverk: – Vi blir triste og forbanna

Firbent Terapi og Dragaberget barnehage har den siste tiden opplevd flere tilfeller av hærverk og sabotasje. Ordfører Kari Nessa Nordtun vil ikke ha det slik i Stavanger.

Bilde 1 av 2

Firbent Terapi tilbyr dyreassisterte tjenester, og holder til på Ullandhaug. De har både terapihunder og -hester, og ved flere anledninger har hestene opplevd sabotasje.

– Vi synes det er kjempetrist, og vi er frustrerte og forbanna. Jeg forstår ikke hvordan folk kan finne på slik ting, men jeg håper at det er noen som bare har vært tankeløse, sier daglig leder i Firbent Terapi, Helle Karin Barstad, til RA. 
Torsdag forrige uke opplevde de at noen hadde tatt seg inn i stallen til terapihestene og sluppet et par av dem ut av båsen sin.

– Da vi åpnet døren til stallen sto Tulla rett foran oss, og adoptivmoren hennes, Skye, sto med hodet nede i bøtta med kraftfôr, sier Barstad.

Hun forteller at dette er deres to mest sårbare hester. Tulla er fortsatt kun et føll, og Skye er drektig.

– Vi vet ikke hvor mye fôr hun fikk i seg, men det kan være svært kritisk for en hest å spise for mye ettersom de har så følsom fordøyelse, sier den daglige lederen.

LES OGSÅ: Ferie på gård – midt i byen

Daglig leder i Firbent Terapi, Helle Karin Barstad.

Går utover mange

Tidligere i høst opplevde Firbent Terapi at ungdommer hadde tatt seg inn til noen av hestene på marka, og jagde dem rundt.

– Ingen dyr skal utsettes for slik, men disse hestene er trent opp for å hjelpe og glede folk, sier Barstad før hun fortsetter:

– Dersom det skjer noe med disse hestene, er det ikke kun dem og oss det går utover. Det går også utover alle de som kommer hit hver eneste dag for å hilse på hestene – og det er mange. Det vil også påvirke de vi jobber med, og for tiden er det folk med psykisk utviklingshemming. De kommer hver uke, og elsker hestene.

– Hva kan man gjøre for å forhindre slike hendelser?

– Det er et godt spørsmål, og jeg har ingen teorier om det, sier Barstad.

Selv har de satt opp skilt og hengt sykkellåser på portene.

– Kanskje det er for få tilbud og ting å ta seg til for unge på grunn av koronaviruset. Det er mulig de synes det er mer fristende å finne på noe hekkan, sier den daglige lederen i Firbent Terapi.

Heller ikke Dragaberget barnehage på Hundvåg har sluppet unna sabotasje og hærverk. Siden i sommer har barnehagen vært plaget av ungdommer som oppholder seg på barnehagens område på kveldstid. Daglig leder har tidligere fortalt RA at det ofte kan være ansamlinger på mellom 30 og 50 ungdommer. I perioder finner de ansatte knust glass, søppel, sneiper, tomme energidrikkbokser, hundebæsj, urinering på området, og hver morgen må de ta runder for å sørge for at det er trygt for barna å være utendørs. Barnehagen er privat og drives som et samvirkelag der foreldrene i barnehagen eier andelene, og de er forferdet, redde og bekymret.

LES OGSÅ: Barna refser pøbel-ungdom: – Ikke ødelegg barnehagen vår

Ordfører: – Uakseptabelt

Ordfører i Stavanger kommune, Kari Nessa Nordtun (Ap), skriver i en mail til RA at dette er svært triste hendelser som det er viktig å ta tak i.

– Slik skal vi ikke ha det i Stavanger, skriver ordføreren før hun legger til:

– Det finnes ingen unnskyldning for vandalisme, og det å bevisst gjøre skade er uakseptabelt, uansett.

Hun mener det er viktig at man prøver å forstå hvorfor ungdommen handler som de gjør, og jobbe for å finne løsninger som fanger opp ungdommene det gjelder og forebygger gjentakelse.

– Her er det viktig å involvere både beboere, foreldre og ungdommene selv, ogpå Hundvåg har jeg allerede koblet på kommunedelsutvalget som vil ta tak i dette, skriver Kari Nessa Nordtun til RA.

LES OGSÅ: Fortviler over hærverk på nybygg

Mer fra Dagsavisen