Nyheter

– Er ikke ønsket

Mímir Kristjánsson (Rødt) håper alle partier, fra hans eget til Frp, kan stå samlet mot Alliansen. Sola kommune ser på bruken av Alliansenhuset på Hellestø.

I går skrev RA om nasjonalistpartiet Alliansen, som prøver å få fotfeste i Rogaland. På Hellestø i Sola har partiet fått et hovedkvarter. Ifølge partileder, Hans Jørgen Lysglimt Johansen, har partiet fått nok stemmer til å stille liste i Rogaland ved neste års valg. Det bekymrer Mímir Kristjánsson i Rødt Stavanger.

– Det er trist at de etablerer seg. De er ikke ønsket i fylket. Rødt strekker ut hånden til Frp, og alle andre partier. Her må vi sammen gjøre det klinkende klart at disse ikke er velkomne. Alle politikere må stå sammen, og finne ut hvordan vi kan takle Lysglimt og Alliansen, sier Kristjánsson.

LES OGSÅ: Det ytterliggående partiet Alliansen har fått «hovedkvarter» på Hellestø i Sola (+)

Kruttønnen Rogaland

Alliansen-lederen sa følgende til RA i mandagens artikkel: «Rogaland er spennende fordi det er en opprørsstemning her. En rebelskhet som jeg ikke merker i Oslo. En motstand mot systemet og en bevissthet om maktovergrep. Det er en kruttønne med misnøye».

Kristjánsson tror ikke dette stemmer.

– Rogaland har en sunn skepsis til Oslo, EU og bompenger, men ikke søren om jeg tror vi er mottakelige for odinisme og Holocaust-fornekting. Som rogalending vil jeg ha meg frabedt det, og det tror jeg flere vil, mener Rødt-politikeren.
Han tror ikke Alliansen har stor oppslutning.

– Men metoden deres er skremmende. De kjører på med mot EØS, bompenger og vindkraft – populære saker der de ser misnøye. Folk blir kanskje lurt inn. Jeg forstår de følelsene, at noen folk er sinte på systemet, men jeg tviler på at de er odinister og holocaust-fornektere. Det finnes jo andre partier dersom man er mot EØS og innvandring, sier Kristjánsson.

LES OGSÅ: Ordfører dropper åpning av konferanse (+)

Ordføreren: – Uønsket

Sola-ordfører Tom Henning Slethei (Frp) er enig med Kristjánsson.

– Det er ikke et parti jeg ønsker velkommen til Sola, sier Slethei.

– Jeg kjente ikke mye til Alliansen og Lysglimt før, men jeg har lest meg opp. Noen av uttalelsene tilbake i tid står for et verdisyn som jeg ikke deler, sier Slethei.

Solabladet har tidligere snakket med gruppelederne i Sola kommune. Ingen av dem var begeistret for etableringen av Alliansen i kommunen.

Lysglimt svarer

Alliansen-lederen sier han ikke vektlegger Kristjánsson mening.

– Mimirs ord har ingen vekt i min verden, sier Lysglimt til RA, som er mildere med ordføreren.

– Slethei har jeg aldri truffet, men jeg har hørt gode ting om han. Det forundrer meg ikke at han markerer avstand fra Alliansen. Frp var utfordrerpartiet før. Nå er det Alliansen. Han føler nok konkurransen.

LES OGSÅ: All ekstremisme er totalitær

Opprettet bruks-sak

Ordfører Slethei forteller at kommunen har opprettet en sak hvor administrasjonen skal se på hva slags bruk Alliansenhuset kan ha i forhold til reglementet.

– Administrasjonen er i kontakt med huseier. De skal selvsagt få søke om endring, og jeg skal ikke forhåndsbehandle saken – men slik huset ser ut taler for seg selv. Det er i nærheten av å bli et forsøplingsproblem, med tagging, plakater og maling utvendig, sier Slethei.

Kommunalsjef Rune Veenstra sier at huseier må søke om å få bruksendring. Huset er i dag regulert som bolig.

– Kommunen har tatt initiativ til dette. Vi venter på en søknad fra huseier, og lar saken gå sin gang, før vi kan kommentere mer, sier Veenstra.

Huseier Arvid Gimre er overrasket over kommunens sak.

– Om det blir slik at Lysglimt melder flytting til Sola, skal ikke han få ha besøk? Det er ikke et stort forsamlingshus, det drives ikke næring eller noe. Det er også andre partier i Sola som har sin adresse på bolighus, påpeker Gimre.

LES OGSÅ: Er mediene misunnelige? Redde? Bekymret? Sinte? Provoserte? Splittet? Skamfulle?

Nyeste fra Dagsavisen.no: