Nyheter

Det ytterliggående partiet Alliansen har fått «hovedkvarter» på Hellestø i Sola

Alliansen prøver å skaffe seg fotfeste i Rogaland. Statsviter oppfatter en del uttalelser fra partiet som nazistiske.

– Rogaland er spennende fordi det er en opprørsstemning her. En rebelskhet som jeg ikke merker i Oslo. En motstand mot systemet og en bevissthet om maktovergrep. Det er en kruttønne med misnøye, sier Hans Jørgen Lysglimt Johnsen, partileder i Alliansen, til RA.

2. oktober kom Johansen til Sola for å delta på Konferanse Jæren. Han skulle egentlig bare bli en helg. Han er her fortsatt.

LES OGSÅ: Ordfører dropper åpning av konferanse (+)

DEBATT: Er mediene misunnelige? Redde? Bekymret? Sinte? Provoserte? Splittet? Skamfulle?

– Jeg har ingen returbillett. Jeg blir så lenge det er nødvendig. Jeg er opptatt av å få opp dette senteret og skape et miljø her, sier Johansen, og peker på det som er blitt mikropartiets «hovedkvarter» i Vigdelsvegen på Hellestø i Sola.

Låner hus

– «Hovedkvarter» med et glimt i øyet. Huset er et rivningsobjekt. Derfor får vi låne det vederlagsfritt. Vi er midt i bondeland, langt unna Stortinget. Egentlig er det en bra måte, vekk fra råttenskapen og korrupsjonen som er på Stortinget, sier Johansen.

Den kontroversielle partilederen er i Sola og Rogaland for å sanke nok underskrifter for å stille valgliste ved stortingsvalget neste år.

Ifølge Lysglimt har han nådd målet om 500 stemmer i fylket. Ved stortingsvalget i 2017 fikk Alliansen 0,1 prosent, eller cirka 3300 stemmer.

– Vi er i mål. Nå har vi nok signaturer til en Rogaland-liste, sier Johansen, som forteller at Alliansen står sterkt i Rogaland i forhold til mange andre fylker. Inntil videre står Johansen som eneste kandidat.

LES OGSÅ: Her blir det milliardutbygging (+)

Antiglobalist

Alliansen har ikke et partiprogram. Johansen forteller at partiet er en plattform for uavhengige kandidater, som gjerne kan ha motstridende meninger.

Likevel er kjerneverdiene Norge ut av EØS, antiglobalisme og Norge først.

– Vil du ut av Nato og FN?

– Det har jeg ikke en endelig mening om, men jeg merker at jeg glir mot at Norge må være mest mulig selvstendig – når jeg ser på råttenskapen i de internasjonale institusjonene. De er gode i teorien, men dårlige i praksis. Man kan være gode naboer uten å nødvendigvis være gift. Vi sier Norge først. Nordmenn bør ha suverenitet over egne beslutninger, svarer Johansen, som er kritisk til innvandring.

– Vil du stenge grensene og sende ut alle som ikke er etnisk norske?

– Vi er for å stenge grensene, og stoppe masseinnvandringen. Det er en del av det vi oppfatter som Norge først. De som er født i utlandet, skal få hjelp her, men vi må ha et repatrieringsprogram, som får folk tilbake til sitt opprinnelsesland.

– Vil du ha like regler for alle, enten de er fra Afghanistan eller Polen?

– Nei, det gjelder ikke absolutt alle. Det må gjøres vurderinger av domstoler og statlige organer.

– Hvordan skiller man ut hvem som får være i Norge og dem som må dra? Religion?

– Religion kan være en ting. Giftermål eller barn i Norge kan være andre ting å ta hensyn til. Kan en ikke dra tilbake til opprinnelseslandet sitt på grunn av krig, skal man ikke bli sendt ut. Slike vurderinger har vi også i dag, men Alliansen vil ha enda strengere politikk, svarer Johansen og legger til:

– Jeg er for å hjelpe enda flere, men bare midlertidig.

LES OGSÅ: Barna refser pøbel-ungdom: – Ikke ødelegg barnehagen vår (+)

Skrev «Hill Odin» på huset

I 2019 tvitret Johansen følgende i en serie av antisemittiske meldinger: «Holocaust er blitt en åpenbar løgn, men en løgn som fyller en funksjon og derfor får leve, som tro.» «Holocaust kaller fram den absolutte instinktive tro-baserte overbevisning ...» «6 millioner jøder ble gasset i hjel», «det MÅ ALDRI skje igjen». «Det er et tro basert absolutt som gjør at alle rasjonelle argument må vike.»

– Er du nazist?

– Nei.

– Hvorfor kaller folk deg det?

– De ser verden svart på hvitt, det gode og det onde. Og de ser på seg selv som det gode. Enten er man med, og er god, eller så er man ond. Og det ondeste av de ondeste er nazist.

– Men du har ytret deg kritisk til jøder? Hva mener du om jøder?

– Jeg er ikke imot jøder som sådan. I verden er det nasjonalister mot globalister. Globalistene har en overrepresentasjon av jøder i internasjonale institusjoner. Det er også slik at jødenes religion er globalistisk, som heller ikke er begeistret for kristendommen eller islam. Han mener alle de tre religionene er globalistiske.

– Det er abrahamittiske religioner som ønsker å legge hele verden under seg, sier Lysglimt, som har sprayskrevet «Hare Krishna» og «Hill Odin» på Alliansenhuset.

– Vi er det første odinistiske partiet i Norge. Odinistisk betyr Norge først, sier Lysglimt.

LES OGSÅ: Politikerne delte i meningene om høyblokk-planene ved St. Olav (+)

Statsviter: – Etnisk nasjonalisme

Hans Jørgen Lysglimt Johansen tilnærmer seg godtroende miljøer. Det mistenker statsviter ved UiS, Svein Erik Tuastad, som presiserer at han kun har overfladisk kunnskap om partiet Alliansen.

###

Svein Erik Tuastad, statsviter ved UiS. Foto: Arne Birkemo

– Jeg sier ikke at Alliansen er et nazistisk parti, men en del uttalelser fra Johansen oppfatter jeg som nazistiske. Jeg får en mistanke om at han prøver å infiltrere litt godtroende miljøer på falske premisser, sier han og utdyper:

– Motstanden mot globalisme og kosmopolitisk elitestyre er kjempestor. «Nei til EU» har bred appell, men det er forankret i en demokratisk tradisjon. Alliansen er koblet til hvit, etnisk nasjonalisme. Holdninger som en bred befolkning deler, kan misbrukes som en støtte til ekstreme holdninger, sier Tuastad, som ikke tror Alliansen vil oppnå stor oppslutning i et valg.

– Så lenge de følger norsk lov har de en plass i demokratiet, sier Tuastad.

LES OGSÅ: Så mange bedrifter i Rogaland dropper julebord i år (+)

Gimre låner ut huset sitt

Arvid Gimre eier huset hvor Alliansen har fått sitt hovedkvarter. Huset står i gårdsrommet til Gimre. Egentlig skulle Lysglimts opphold i huset være kortvarig. Det endret seg etter en telefon.

– Jeg kjente ikke til Lysglimt før han kom som deltaker på Konferanse Jæren, som jeg arrangerte. Han fikk låne huset helgen 3. og 4. oktober. Bannerne var et PR-stunt og litt for moro.

– Plutselig fikk jeg en telefon fra en ukjent person som truet meg. Dersom jeg ikke kastet ut Lysglimt, skulle de gå til pressen, henge meg ut og ødelegge forretningen min. Da gikk det en faen i meg. Hvilken rett har de til å true og gi uttrykk for at man er rasist dersom man tenker utenfor boksen og tenker Norge først?

– Alliansen har ikke et valgprogram. Det er en paraplyorganisasjon for en bygdeliste. Lysglimt er en veivals som setter ting på spissen, men slike typer trengs for å endre samfunnet. Er man 80 prosent enig med en mann, så krangler man ikke om de 20 prosentene man er uenig. Jeg kjenner ikke til alle meningene hans og hva han har sagt før, men jeg setter pris på engasjementet og at han er i opposisjon mot globalisme, sier Gimre, som er mest opptatt av landbruk og utviklingen hvor de små kjøpes opp av pengesterke landbruksaktører.

Dette er Alliansen:

** Alliansen er et norsk politisk parti, stiftet i november 2016 og registrert 
i januar 2017. Partiet stilte liste i alle fylker ved stor-tingsvalget 2017 og fikk 
om lag 3300 stemmer (0,1 prosent). Partiets hovedsaker er å arbeide for å melde Norge ut av EØS og Schengen-samarbeidet. I alle andre saker er partiets kandidater fristilt.

** Siviløkonomen og forretningsmannen Hans Jørgen Lysglimt Johansen ble først kjent i norsk offentlighet for sin støtte til Donald Trump i presidentvalgkampen i 2016.

** I august 2017 omtalte Dagbladet flere videoer postet på Lysglimt Johansens Facebook-side der han går ut mot blant annet «neger-kulturens» påvirkning på norsk ungdom og jødenes påståtte makt over norske politikere. Alliansen-lederen raser mot innvandring til Norge – og sier han tror flere av partifellene i Alliansen også er med i nazigruppen Den nordiske motstandsbevegelsen.

** I en rekke meldinger på Twitter i 2018 kom Alliansen-lederen med angrep på Holocaustsenteret og Ervin Kohn, leder i Det mosaiske trossamfunn og nestleder i Antirasistisk Senter. Oslo-politiets hatkrimgruppe gransket Johansens verbale angrep mot jøder og «det falske Holocaust-narrativet».

** Hans Jørgen Lysglimt Johansen var selv til stede på Kvadrat sist onsdag, der Alliansen ifølge Sandnesposten prøvde å få folk til å signere en valgliste for Stortinget uten at de visste hva de skrev under på.

Kilder: SNL, Dagbladet, Dagsavisen, Sandnesposten

Nyeste fra Dagsavisen.no: