Nyheter

Her blir det milliardutbygging

Ti milliarder kroner skal brukes på Jåttåvågen 2.0. Parker, promenade, 6000 nye arbeidsplasser og 1500 boliger skal fordeles på rundt 300 mål tomt.

Bilde 1 av 4

– Vi ønsker å få puls i dette nye området og at det skal bli en levende, ny bydel nede ved fjorden. Det skal ikke bare være et næringsområde og boliger –  det er snakk om å bygge en ny bydel. En plass folk vil til, en plass folk vil bo og en plass de helst ikke vil dra fra, sier Helge Eggja, prosjektdirektør i OBOS Nye Hjem Rogaland.

Han snakker om den nye utbyggingen i Jåttåvågen, hvor det i løpet av de neste 20 årene vil komme på plass 6000 nye arbeidsplasser og 1500 boliger.

Slik ønsker Jåttåvågen2 Utvikling at det på sikt skal se ut i Jåttåvågen, med grøntarealer, parker, boliger og kontorlokaler. Illustrasjoner: Brandsberg Dahl Arkitekter/Brick og Jåttåvågen2 Utvikling.

– Er det behov for så mange boliger og et så stort næringsområde?

– Når du har et område som dette må du tenke langsiktig. Det vil gå i bølgedaler, og markedene innenfor bolig og næring vil ha sine opp- og nedturer. Men vi tror, når aktiviteten tar seg opp og vi får laget en komplett bydel, at vi vil være konkurransedyktige i begge de markedene, sier Eggja til RA.

LES OGSÅ: Folken er hardt rammet av korona: – Det er en slags sakte pining (+)

Prislapp: 1,3 milliarder

OBOS Nye Hjem Rogaland, Stavanger Utvikling KF, Camar Eiendom AS og Entra Eiendom AS utgjør sammen selskapet Jåttåvågen2 Utvikling AS.

De arbeider nå med å igangsette detaljert utviklingsarbeid på første delområde i utbyggingsplanen. Denne delen vil bestå av mellom 220 og 250 boliger og cirka 5000 kvadratmeter næring og ligger som en utstikker i fjorden på siden av det skjeve tårnet.

I tillegg inngår områdets mest sentrale torg, store grøntarealer langs sjøen, samt det bevaringsverdige Skråtårnet og området på Nautholmen, ifølge selskapet.

Slik kan det bli seende ut i Jåttåvågen om noen år. Jåttåvågen2 Utvikling AS ønsker å åpne området mer opp for publikum.

Utbyggingen av første delområde vil ha en prislapp på mellom 1,2 og 1,3 milliarder kroner. Den totale prislappen for hele prosjektet, som inneholder blant annet 6000 arbeidsplasser og 1500 boliger, og strekker seg over 15–20 år, vil havne på ti milliarder kroner.

Etter planen skal de aller første leilighetene komme for salg i 2022, og i løpet av 2024 skal de være på plass og innflyttingsklare. Utover det ser selskapet for seg et snitt på mellom 60 og 70 nye boliger i året de neste 20 årene, ifølge Eggja.

I dag er det cirka 800 boliger og drøyt 100.000 kvadratmeter næring i området Hinna Park. I det nye prosjektet vil det bli tilsvarende mye næringsareal, men nesten dobbelt så mange boliger.

Et ønske fra selskapet er at det skal være beboermangfold i den nye bydelen. For å få til det vil det være en differensiering i type bolig, standard og størrelse, ifølge Eggja.

LES OGSÅ: Kan bli legestreik: – Leger har også behov for fritid, hvile og å se barna sine (+)

Skal ikke privatiseres

Det som imidlertid kommer på plass først, før boliger og næringsområde, er midlertidige tilbud for å gjøre området mer attraktivt.

Gjennom en sosiokulturell stedsanalyse med 1000 respondenter, fikk selskapet blant annet vite at veldig mange av de som bor og oppholder seg i området ønsker seg flere møteplasser, bademuligheter, badstuordning og kano- og kajakkutleie i vannkanten i Jåttåvågen.

– Dette er egentlig et veldig lukket område for de fleste, i og med at det er så mye lager- og næringsvirksomhet her. Det vi ønsker å oppnå med midlertidige tilbud er å åpne opp området slik at folk blir vant til å bruke det, sier tidligere ordfører i Stavanger, nå investeringsdirektør i Camar, Christine Sagen Helgø.

###

– Vi kommer til å fortsette med noe lager- og næringsvirksomhet her, men det er de flotteste områdene vi ønsker å åpne opp for folk, altså ut mot sjøen, sier Eggja.

LES OGSÅ: Anleggsområdet på Kiellandsmyrå skal bli kunstgressbane (+)

Vafler i tårnet

Han sier videre at noe av det beste med området som nå skal utvikles er den unike beliggenheten og nærheten til sjøen.

– Er det noe i denne regionen folk liker, så er det sjø. Derfor er det også viktig for oss å si at vi ikke skal privatisere dette området, men at du skal kunne gå gjennom her på tur. Det vil bli strandområder og grøntområder, og det skal være et sted folk skal bo, jobbe og besøke, sier Eggja.

Flere av leieavtalene på industriområdet går ut ved årsskiftet, og Eggja forteller at noen skal videreføres, men at selskapet kommer til å ta kontroll på en del av arealet.

– Blant annet dette Skråtårnet. I dag brukes det kun til lukkede selskaper, konfirmasjoner og konferanser, men vi vil at folk skal kunne komme inn på søndagsvafler, bare ta en titt eller bruke det som et møtested, sier han til RA.

Mer fra Dagsavisen