Nyheter

Siv Jensen-besøk: Hyller oljebransjens betydning

Siv Jensen tror ikke ett sekund på at oljepolitikken blir utfordret på Frps landsmøte kommende helg. Næringsforeningen i Stavanger: – Skulle ønske at landet var mer enig i at oljeeventyret er en god historie.

Første stopp på Siv Jensens Stavanger-besøk var å lytte til Næringsforeningen i Stavanger, som snakket om viktigheten med olje- og gass – lokalt og nasjonalt.

– Olje- og gassektoren har en stor betydning for Norge. Den sysselsetter 200.000 mennesker, og næringen er ganske avgjørende for det velferdssamfunnet vi har i dag. Men det kan fort forsvinne, om vi ikke sørger for å gi bransjen konkurransedyktige og forutsigbare rammebetingelser for denne viktige næringen, sier Jensen til RA.

Kommende helg har Frp landsmøte. Næringsforeningen ønsker å gi partilederen nye input før møtet. Kanskje litt unødvendig, Frps partileder er allerede oljefrelst.

– Jeg tror ikke ett sekund på at oljepolitikken blir utfordret på Frps landsmøte. Snarere tvert imot, sier Jensen.

LES OGSÅ: Økte forskjeller med Erna Solberg

– Noen må skape verdiene

– Frp står sterkt langs kysten. Det handler om erkjennelse av hva verdiskapingen betyr. Politikerne elsker å bruke andre menneskers penger og fordele til velferd, men du får ingenting å fordele om ikke noen skaper verdiene først. Og det må skje i privat sektor, drevet av denne tunge industrien, sier Jensen.

Andre partier har ønsket å sette en sluttdato for oljenæringen, som Rødt, MDG. Partier har vært delte. Jensen synes det kan oppfattes truende for energibransjens forutsigbarhet.

– Mange partier har en avviklingspolitikk. Ap vingler. Det er ikke bra. I tillegg er industrielementene hos fagforeningene svakere nå enn før. Det er en utfordring, sier Jensen, som fortsetter om hvor viktig langstivhet og forutsigbarhet er for olje- og gassindustrien.

LES OGSÅ: Kari Nessa Nordtun: – Ikke unaturlig

Forutsigbarhet

– Oljebransjen ber om forutsigbarhet, og det er vesentlig. Det handler hele tiden om å legge til rette for nye leteareal. Vi vet hvor langsiktig denne næringen er. Hvor mange år det tar fra å lete, til å gjøre nye funn, og optimalisere funnene. Alle disse tingene må gjøres løpende hele tiden. Da må man ha forutsigbarhet, sier Jensen.

Næringsforeningen i Stavanger tok opp viktigheten med framsnakke energinæringen, og få folk til å forstå verdiskapingen og viktigheten industrien har for hele nasjonen. Jensen mener ikke omdømmet til oljeindustrien er svekket.

– Jeg tror ikke det. Jeg har sett en del undersøkelser, ungdommen forstår viktigheten med næringen, og de ser et mulig framtidig arbeidsmarkedet innenfor denne industrien. Bransjen evner også til å rekruttere nye kloke hoder – også i Oslo. Det folk ikke vet er at mange i randsonen til Oslo jobber i oljeindustrien.

LES OGSÅ: Høyre: – Flertallet i Stavanger prioriterer feil i skolen

Olje eller fornybart: – Må vekk fra polariseringen

Administrerende direktør i Næringsforeningen i Stavanger, Harald Minge, traff Frp-leder Siv Jensen i går.

###

Harald Minge, administrerende direktør i Næringsforeningen i Stavanger og partileder i Frp, Siv Jensen. Foto: Privat

– Det viktige her er at vi forteller en gode historien om et 50 år gammelt teknologieventyr. Vi må bruke denne kompetansen når vi skal transformere oss inn mot andre, grønnere områder, sier Minge, som vil ha bort polariseringen i debatten om fortsatt olje- og gassutvinning og det grønne skiftet.

– Vi må få en mer faktabasert diskusjon, ikke enda mer polarisering for eller imot. Vi har en energiindustri som skal produsere den reneste oljen i verden. Da hjelper det ikke verden om Norge slutter å orientere olje og gass, sier Minge.

– Næringen ser potensialet i grønn energi i tillegg. Det handler ikke bare om å redde miljøet og ta CO2 på alvor, men selskapene ser også store verdiskapingsmuligheter.

Ulf Rosenberg, konsulent og energirådgiver i Næringsforeningen, påpeker at olje- og gassindustrien samt leverandørindustrien eksporterer for 600 milliarder kroner på topp.

###

Ulf Rosenberg. Foto: Arne Birkemo

– Sjømateksporten står for 100 milliarder kroner i et veldig godt år. Dette forteller hvor viktig energinæringen er. Samtidig må vi ikke glemme at nye felt som Johan Sverdrup står kun for 0,8 kilo utslipp CO2 per fat – altså nesten utslippsfri produksjon. Snittet på norsk sokkel er 8 kilo CO2, sier Rosenberg.

Mer fra Dagsavisen