Nyheter

Kari Nessa Nordtun: – Ikke unaturlig

En undersøkelse gjort av Kommunal Rapport viser at Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun er den nest best betalte ordføreren i landet. Det har politikerne splittede meninger om.

– Jeg visste ikke at jeg er nummer to på listen, men Stavanger er en stor by, så det er ikke unaturlig at vi er i toppen, sier Kari Nessa Nordtun (Ap) til RA.

I september ba Kommunal Rapport samtlige kommuner om å oppgi ordførers godtgjørelse for 2020. De har i tillegg supplert med tall basert på godtgjørelsesreglement fra kommunenes nettsted.

Undersøkelsen omfatter 281 av 356 kommuner, og de fleste regulerer politikeres godtgjørelse etter stortingsrepresentantenes eller statsrådenes lønn. Noen også etter folketrygdens grunnbeløp. Tall Kommunal Rapport har hentet inn viste at minst hundre ordførere godtgjøres på nivå med stortingsrepresentanter eller bedre, som er frosset på 2019-nivå på 987.997 kroner. Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap) er nummer to på listen over best betalte ordførere i Norge, med 1.310.100 kroner i årlig godtgjørelse.

– I forbindelse med kommunesammenslåingen ble lønn et tema. Flertallet bestemte, mot min stemme, at ordførerlønnen skulle være 1.410.100 kroner. Da Arbeiderpartiet kom til makten ordnet vi opp i dette, og vi reduserte lønnen med 100.000 kroner, sier Nessa Nordtun før hun legger til:

– Det å være ordfører er noe annet enn å være stortingsrepresentant. Man er den øverste lederen på vegne av alle partier og alle innbyggere, og har et helt annet ansvar.

– Vil det være aktuelt å kutte mer i ordførerlønnen? 

– Det må være opp til kommunestyret å vurdere, sier Stavanger-ordføreren.

LES OGSÅ: Anleggsområdet på Kiellandsmyrå skal bli kunstgressbane

Mener det er en skandale

Politikerne i Stavanger er splittet i meningene om ordførerlønnen. Gruppeleder i Stavanger Rødt og leder i utvalg for arbeidsliv og lønn, Mímir Kristjánsson, synes det er en skandale at ordførere tjener så godt som de gjør.

– Det er ingen hemmelighet, sier han til RA, og legger til at han mener at ingen i Norge bør tjene mer enn stortingsrepresentantene.

– Jeg sliter med å argumentere for hvorfor noen i kommunen skal tjene to eller tre ganger mer enn de som for eksempel jobber i barnehage, sier han.

– Dette handler på ingen måte om at Kari ikke er flink nok. Det er bare det at dette har gått ut av kontroll, legger Kristjánsson til.

Det nye flertallet i Stavanger kommune vedtok at ordfører og varaordfører skulle redusere lønningene sine med henholdsvis 100.000 og 50.000 kroner. Det har de stått ved, men likevel tjener Nessa Nortun mer enn noen Stavanger-ordfører har gjort før henne.

– All ære til Kari som gikk med på å redusere sin egen lønn, det mener jeg er veldig bra. Likevel mener jeg at lønningen er for høy, og at det må gjøres noe med dette, sier gruppelederen i Rødt.

– Hva tenker du om at minst 100 ordførere godtgjøres på nivå med stortingsrepresentanter eller bedre? 

– Det er skandaløst. Et godt sted å starte oppryddingen i dette er at ingen trenger å tjene mer enn stortingsrepresentantene. Jeg må understreke at jeg ser på dette som et systemproblem, sier Kristjánsson.

LES OGSÅ: Statsbudsjettet: Lyse-sjefen er skuffet

Overrasket

Varaordfører i Stavanger, Dagny Sunnanå Hausken (Sp) synes det er overraskende at Nessa Nordtun er nummer to på listen.

– Det er ikke meningen at vi skal være lønnsledende, så dette må vi se nærmere på. Samtidig mener jeg at Kari gjør en meget god jobb og har en krevende jobb, sier hun til RA. Hun påpeker at årsaken til at lønnen er høy, har en sammenheng med at den var høy i utgangspunktet før Nessa Nordtun begynte som ordfører.

Gruppeleder i Stavanger Venstre, Jan Erik Søndeland, mener at ordføreren i Stavanger er den politikeren som bør være best betalt. Likevel mener han at de vanlig folkevalgte gjerne kunne tjent mer enn de gjør.

– Vi har altfor få folkevalgte som har god nok tid til å sette seg inn i sakene, ettersom de fleste må gjøre arbeidet utelukkende på fritiden. Det burde vurderes innført et tak fra nasjonalt hold, slik at mer av ressursene heller kan gå til frikjøp av vanlige folkevalgte, sier han.

– At minst hundre ordførere godtgjøres på nivå med stortingsrepresentanter eller bedre høres spinngalt ut, og jeg mener det er behov for oppstramming slik at midlene fordeles bedre, legger Søndeland til.

LES OGSÅ: Dette får Rogaland mer av i statsbudsjettet

Frp: – Burde fått mer

Gruppeleder i Høyre, Sissel Knutsen Hegdal, forteller RA at Høyre mener det er viktig at ordførere får godt betalt for jobben de gjør.

– Ordførerjobben er omfattende og man er på jobb 24/7, hele året. Vi kommer ikke til å foreslå å senke lønnen, men heller ikke å heve den, sier hun før hun legger til:

– Det er viktig at folk forstår kompleksiteten i jobben en ordfører gjør. Ansvaret er formidabelt, og man er framoverlent og på hele tiden. Vi i Høyre synes det skal være en rettferdig godtgjørelse for et så viktig verv, og som er så altoppslukende.

Heller ikke gruppeleder i Stavanger Frp, Leif Arne Moi Nilsen, synes at ordførerlønnen bør kuttes ytterligere. Tvert imot.

– Jeg synes det er dårlig betalt. Ordføreren har for lav lønn, og hun har et kolossalt ansvar, spesielt nå under koronakrisen, sier han.

– Politikerne i Stavanger har generelt god lønn, men hadde man ikke hatt dette lønnsnivået, så hadde man ikke fått med så flinke folk. All lønn må i stå i stil for det man gjør, og Stavanger-ordføreren har tross alt ansvar for 11.000 ansatte, legger Moi Nilsen til.

Frp-politikeren mener ordførerlønnen bør være innsatsbasert.

– Kari må ta beslutninger som ikke nødvendigvis er så populære, og jeg synes hun har kommet godt ut av det. Akkurat nå handler det om liv og helse, sier Moi Nilsen.

– Oslo, Bergen og Trondheim har parlamentarisme hvor lønningene er på et høyere nivå. Frp har fått flertall i kommunestyret for å få forelagt en sak om å se på muligheten for å få en parlamentarisk driftsform i Stavanger også. Jeg tenker at hvis vi skal se framover og få de flinke folkene med på laget, så bør vi skru lønnen opp. Det er ikke uvanlig å tjene mange millioner kroner i denne byen som leder. Vi skal være idealister, men vi skal leve også, legger han til.

Gruppeleder i Stavanger Pensjonistparti og kommunestyremedlem, Karl W. Sandvig, forteller RA at han ikke ville gjort samme jobb som Nessa Nordtun til den lønnen hun har i dag.

– Hun fortjener hver eneste krone. Kari har lange dager og jobber fra tidlig om morgenen til sent om kvelden – ofte også i helgene. Jeg forvsarer lønnen hennes, og den er på ingen måte for høy. Den kunne sikkert vært høyere også, sier han.

Sandvig mener man skal ha lønn etter ansvar og innsats, og påpeker at dette varierer i de forskjellige kommunene.

– Stortingsrepresentantene tjener helt greit med penger. Jeg vil påstå at det å være ordfører i Stavanger krever mer enn å sitte i denne store forsamlingen, sier han.

Mer fra Dagsavisen