Nyheter

Advarer mot hundemarkedets skyggesider

Økt etterspørsel etter hunder og lange ventelister hos ansvarlige oppdrettere etter at koronapandemien traff Norge, kan føre til at flere ender opp med å kjøpe smuglervalper fra useriøse aktører, mener Norsk Kennel Klub (NKK).

– Vi er kjent med at mange NKK-oppdrettere merker et større trykk enn vanlig fra personer som ønsker å kjøpe seg hund nå, sammenliknet med før korona-perioden. Det fører følgelig til lengere ventelister hos disse ansvarlige oppdretterne, sier medierådgiver Kjetil Vataker Johansen i NKK til Demokraten.

Allerede kort tid etter at Covid-19 hadde gjort sitt inntog her til lands, meldte flere medier – deriblant TV2 – om økt interesse for å skaffe seg en firebeint følgesvenn. Dette ble knyttet opp mot et ønske om selskap og aktivisering i en periode med begrenset sosial kontakt med andre mennesker.

– Uten at vi har grunnlag for å si at det er slik, kan naturligvis en slik økt etterspørsel etter hund føre til at valpekjøpere ender opp med å kjøpe en «tilfeldig» hund de klarer å få tak i. Kanskje fordi dette da blir en raskere løsning. En risiko man da løper er at man kjøper en smuglerhund, eller en hund oppdrettet av en useriøs aktør, sier Vataker Johansen.

Les også: Borge Varde: Historisk topptur for rullestol og barnevogn (+)

«Valpefabrikker»

Senest fredag 18. september ble det gjort beslag av en valp som ble forsøkt smuglet inn i Norge over Svinesund, det femte tilfellet siden mars i år. Til sammenlikning ble det bare gjort ett eller to slike beslag i samme periode i fjor, uten at Tolletaten kan fastslå en markant økning av hundesmugling av den grunn.

NKK mener uansett det er grunn til å advare mot å velge det som kanskje kan virke som en enkel og billigere måte å skaffe seg hund på.

– Markedet for hundesalg har skyggesider, og enkelte av hundene som er til salgs på nett har kommet til landet på illegalt vis. Mange smuglervalper kommer fra «valpefabrikker» hvor hundevelferd kommer langt bak økonomisk gevinst på prioriteringslisten. Det er derfor viktig å være spesielt på vakt der hunder annonseres med at selger vil møte deg på en bensinstasjon eller et kjøpesenter, fastslår Vataker Johansen.

– Som hundekjøper bør du be om å få besøke oppdretteren, og se valpen sammen med mor og søsken før du bestemmer deg. En ansvarlig oppdretter vil alltid si ja til dette. Det er risikabelt å overta en hund uten pålitelige opplysninger om opprinnelse, oppvekst og helse, legger han til.

Les også: Dette var de mest populære hunderasene i 2019 (+)

Denne valpen ble beslaglagt av tollerne ved Svinesund fredag 18. september. Hunden er av rasen tsjekkoslovakisk ulvehund, som er forbudt å innføre til Norge.

Denne valpen ble beslaglagt av tollerne ved Svinesund fredag 18. september. Hunden er av rasen tsjekkoslovakisk ulvehund, som er forbudt å innføre til Norge. FOTO: Tolletaten

Fraråder impuls-kjøp

Den klare anbefalingen fra NKK er derfor å smøre seg med tålmodighet, og vente til en ansvarlig oppdretter man føler seg trygg på har en tilgjengelig valp, framfor å gamble og kjøpe en hvilken som helst hund fra en useriøs aktør.

– En NKK-oppdretter følger en rekke strenge retningslinjer for avl, og vil alltid ha hovedfokus på å avle frem sunne og friske hunder. De sørger for at valpen er grunnvaksinert, har helseattest og er ID-merket med chip. De bruker også standardiserte salg- og kjøpskontrakter hvor du også finner kontaktinfo til selger, utdyper Vataker Johansen.

Samtidig presiserer medierådgiveren at de ikke bare vil vifte med pekefingeren i møte med den økte hundeetterspørselen, men at det å kjøpe seg hund alltid bør være en veloverveid avgjørelse.

– Å kjøpe en hund på impuls fordi man i en kort periode har behov for selskap, er derimot ingen god idé. Det er ingenting i veien med å kjøpe seg hund nå, men det bør være noe man har tenkt på også før den ekstraordinære perioden vi er inne i nå. En hund skal leve tett sammen med deg i de neste 10-15 årene, altså lenge etter pandemien er over og hverdagen igjen har normalisert seg. Man må derfor tenke langsiktig på det å skaffe seg hund, sier Vataker Johansen.

Les også: Vogntog kjørte med bakhjulene i været: – Livsfarlig vektfordeling

Fullt mulig med lovlig import

I tillegg påpeker han at det er svært viktig å velge en hund som passer akkurat deg og ditt liv, og at man bør ta seg god tid til å finne riktig rase for sin familie.

– For de som vurderer å skaffe seg hund, anbefaler vi å klikke seg inn på nettsidene kjøpehund.no. Her finner man alle punktene man bør tenke igjennom før man kjøper seg hund, som kan være et godt utgangspunkt før man går i gang med prosessen.

– Det er også viktig å huske på at import av hunder ikke trenger å ha negativt fortegn. Import av hund kan fint skje fra ansvarlige aktører i utlandet på lovlig vis, avslutter Vataker Johansen.

Mer fra Dagsavisen