Nyheter

Gir ut soloalbum: – Det blir vanskelig å toppe dette

Tommy Fredvang er klar med sitt første soloalbum på ti år. Det er ingen hemmelighet at det er kjæresten hans som har inspirert ham til å lage platen.

– Jeg har vokst etter jeg møtte henne, og jeg har blitt en bedre versjon av meg selv gjennom henne. Hun har absolutt forandret meg.

Det sier Tommy Fredvang om kjæresten Tara Shahimi, som er inspirasjonen til soloalbumet «Har deg på hjernen» som kommer ut i dag.

Fredvangs første soloalbum på ti år, og hans første på norsk, handler om reisen dem to imellom, og alle følelsene og fasene man går gjennom når man møter noen.

– Plata er kronologisk, og starter med en låt om at jeg sitter alene og singel på ellevte året, frustrert og med følelsen av at jeg mangler noe. Så kommer forelskelsesfasen, der du hele tiden venter på at den andre skal ringe, du kjenner kriblingen i magen, men samtidig den usikkerheten. Plata avsluttes med «Stå i ro» som handler om der vi er i dag. Hvor jeg føler at jeg har kommet hjem, og at jeg har landa, sier Fredvang til RA.

Albumet bør derfor spilles av sånn som album ble spilt før – fra start til slutt.

– Dette må jo være tidenes kjærlighetserklæring? 

– Ja, det er jo faktisk det. Det er en hyllest både til kjærligheten og til henne. Det er jo ikke ofte en gjør sånne ting, så jeg tror hun er fornøyd. En ting er jo én sang, men dette er et helt album. Det blir vanskelig å toppe dette, sier Fredvang og ler.

I tillegg til at Shahimi blir sunget om, er hun også med og synger på en av låtene på albumet.

– Hun er kjempemusikalsk og synger bedre enn meg. Dessuten har det vært kjekt å ha noen å kaste ball med hjemme. Å dele det med noen i løpet av prosessen. Så nå håper jeg folk hører på tekstene og kan relatere til sin egne reiser. Det er jo veldig universelle følelser det er snakk om, sier Fredvang.

LES OGSÅ: The Shack åpner to nye steder: – Det har vært så mange forespørsler at det ble naturlig (+)

Grener på treet

Selv om Fredvang har sunget på engelsk tidligere, var det naturlig at dette albumet ble på norsk.

– Jeg har innsett, mye gjennom Stavangerkameratene, hvor mye bedre det er å uttrykke seg på norsk. Det er lettere å leke med språket og male bilder. Dessuten formidler jeg tekstene bedre og det blir mer troverdig. Jeg kommer nok alltid til å skrive litt på engelsk, men jeg føler meg mest hjemme på norsk, sier han.

Fredvang har gjort stor suksess med Stavangerkameratene de siste årene. Likevel var dette soloalbumet noe han bare måtte gjøre.

– Jeg har på en måte alltid vært solo. Stavangerkameratene er, på lik linje med ABBA-prosjektet, en gren på mitt tre, sier Fredvang.

– Jeg har behov for å uttrykke meg på ulike måter, og underveis i denne prosessen innså jeg at de nye låtene ikke hører hjemme hos Stavangerkameratene. De handler om prosessen mellom meg og min bedre halvdel, så det ble for personlig. Kjartan kan ikke kan stå å synge disse låtene om meg og henne. Det blir for nært, legger han til.

Når Fredvang nå gir ut soloplate er han klar på at han lager den for sin egen del, ikke for å blidgjøre noen andre. Det er en av tingene han har lært gjennom Stavangerkameratene – å ikke bry seg så mye om hva alle andre mener.

– Jeg lager musikken innenfra og ut, ikke utenfra og inn. Det er en variert plate med mye forskjellig, og jeg storkoste meg da jeg laget den; jeg har ledd, kost meg og vært helt fri, sier han.

LES OGSÅ: Jan Rune Holdhus er ute med ny låt – på norsk (+)

Folk trenger musikk

Selv om dette kanskje ikke er det beste tidspunktet å gi ut plate på ønsket likevel Fredvang å gi ut albumet nå, og 3. oktober tar han med seg fullt band for å spille det nye albumet i Stavanger konserthus.

– Jeg vurderte å ikke gi det ut nå, men livet må jo gå videre. Folk trenger musikk i tider som dette. Vi vet jo ikke hvor lenge pandemien varer, så det blir jo litt dumt å holde på den til alt er over, for så å gå ut å promotere en plate jeg var mentalt ferdig med for to år siden. Derfor fant jeg ut at det var best å holde seg til planen og slippe den nå, sier Fredvang.

– Ja, for dette er jo din første soloplate på ti år. Hvordan føles det? 

– Nei, det føles kjempebra ... Og vet du, det som er litt «løye» er at 11. september for 11 år siden gikk X-Factor auditionen min på TV for første gang. Det var jo sykt tilfeldig! Så jeg måtte jo inn for å se på de gamle opptakene. Og… Se på han lille pjokken der, liksom. Jeg skulle ønske jeg kunne sagt til meg selv den gangen at alt kommer til å gå fint. At det kommer til å bli tungt, utfordrende og at du kommer til å tvile, men at det kommer til å gå bra til slutt, sier Fredvang.

– Du hadde kanskje ikke sett for deg alt dette for elleve år siden? 

– Ikke i det hele tatt. Og hvis noen hadde sagt til meg at jeg kom til å turnere landet fire ganger med Kjartan Salvesen, Ole Alexander Mæland og Glenn Lyse i et band som heter Stavangerkameratene…. Ja, da hadde jeg ledd godt, sier Fredvang og ler, før han tar en liten pause.

– Livet er merkelig, legger han til og smiler.

Mer fra Dagsavisen