Nyheter

Kommune-NM: – Rogaland framstår som kompetanse-lokomotivet i Norge

Rogaland har fire kommuner på topp 20-listen i årets Kommune-NM.

– Rogaland framstår som kompetanse-lokomotivet i Norge. Det er lovende og gjør oss rustet til å takle krevende tider. Kunnskap og kompetansen har ikke blitt mindre viktig som følge av koronakrisen, sier Tone Grindland, direktør i NHO Rogaland.

Sola på topp

Sola kommune topper øverst på listen over landets kommuner, foran Bærum. Sola har ligget høyest på rangeringen i Kommune-NM over flere år, unntatt i fjor da Sola var nummer to.

Stavanger er rangert som nummer åtte, og Sandnes nummer elleve. Jærkommunene Hå, Time og Klepp er alle på topp 100.

– Rogaland har 15 av 23 kommuner på topp 100-listen, og fire på topp 20. Fylket ligger på førsteplass på kompetanse og andreplass på næringsliv og arbeidsmarked, sier Grindland.

LES OGSÅ: Derfor er det ulik matpraksis i stavangerbarnehagene (+)

Fornøyd Stavanger-ordfører

Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap) sier hun er veldig fornøyd med at Stavanger-regionen gjør det bra. – Spesielt kjekt å se den gode demografiske utviklingen, og at vi gjør det så sterkt innen høyere utdanning, sier ordføreren.

– Tallene viser at Stavanger scorer godt takket være vår sterke forankring i olje- og gassbransjen.  Bransjen og de ringvirkningene den har gitt har skapt en god næringsmiks, høyt inntektsnivå og et solid privat næringsliv – og kombinasjonen av dette har gitt gode kommuneinntekter, legger Nessa Nordtun til.

Framover mener hun de er viktig å øke næringsvariasjonen, styrke innovasjon i privat sektor, samt jobbe for å få flere i arbeid, styrke muligheter for fagprøver og øke antall lærlinger.

LES OGSÅ: Roxel-Meling: – Årsaken til konkursene er at kunder ikke betaler (+)

Stavanger gjør seg attraktiv for familier

– I tillegg jobber vi aktivt med å gjøre Stavanger til en enda mer attraktiv by for barnefamilier og folk i etableringsfasen, og her gjør vi flere tiltak allerede – som for eksempel boligbygging, gratis SFO, gratis skolemat og etablering av gode uterom for barn og unge, sier Nordtun.

– Stavanger ligger over landsgjennomsnittet på unge i forhold til eldre i arbeidsstyrken, noe jeg er svært positivt overrasket over, sier Grindland.

Kommune-NM er en årlig rangering av de økonomiske prestasjonene og rammebetingelsene for næringslivet i norske kommuner, gjort av NHO.  Kommune-NM i 2020 dekker fem temaområder: Næringsliv, arbeidsmarekd, demografi, kompetanse og kommuneøkonomi.

LES OGSÅ: Går i bresjen for medisinutdanning til Stavanger

Mer fra Dagsavisen