Nyheter

– Galskap at vi bygger ned så mye matjord

Landbruksminister Olaug Bollestad (KrF) frydet seg sa hun sanket sau i Sirdal, så tordnet hun over hjemfylket Rogaland som er versting på å bygge på matjord. – Ødelegger for generasjoner, sier hun.

Bilde 1 av 3

– Ikke en jobb for trøtte sjøfolk. Jeg er bløt, lukter sau, men det gjør ingenting. For en opplevelse. Og så kjekt å se samspillet mellom dyrene og eierne, sier landbruksminister laug Bollestad (KrF) til RA.

Lørdag fikk statsråden være med på sauesanking i Sirdal, ved Kvæven. Sauene var hentet fra fjellet, og skulle skilles og fordeles mellom de ulike eierne.

– Hvorfor er statsråden med på det?

– Vi må utnytte beitene i Norge bedre. I Sirdal sendes 70.000 sau fra Agder og Rogaland på beite. Cirka 20 prosent av alle beitedyr i landet. Likevel er potensialet for å ta i bruk beiter og utmarkene i Norge det dobbelte, sier Bollestad.

Den tidligere Gjesdal-ordføreren, som nå er landbruksminister, mener landbruket må utnytte beiteområdene bedre. Slik at den gode matjorden kan brukes til å dyrke gress so dyrene kan spise om vinteren, eller til å dyrke mat.

LES OGSÅ: Roxel-Meling: – Årsaken til konkursene er at kunder ikke betaler (+)

Under tre prosent

– Kun tre prosent av landet vårt er brukbart til å dyrke. Dyrene som beiter på dyrkbar jord, kan heller sendes til heiene. Det gjør også utmarken mer tilgjengelig for folk, og det ser flott ut, sier Bollestad, som også refser Rogaland for bygging på dyrka matjord.

Ifølge Nationen ble det i fjor bygd ned 584 dekar med matjord i Rogaland. 16 prosent av all matjord som ble bygd ned i Norge ble sto Rogaland for.

LES OGSÅ: Drivende båt med motoren i gang uten folk

Forskjellen på Rogaland og Finnmark

– Rogaland, et at de beste stedene å produsere mat i Norge, er faktisk ett at de fylkene som bygger ned mest matjord. De er kjempekrevende. I Rogaland kan vi ha fire slåtter, mens i Finnmark kan de bare ha én, sier hun.

– Vekstsesongen er kort i Norge, men lengre i Rogaland enn mange andre steder i landet. FN sier at vi innen 2050 må kunne produsere 60 prosent mer mat. Og vi har bare tre prosent av landet å gjøre det på. Det er galskap å bygge ned dyrka jord. Utrolig kortsiktig, og det vil være ødeleggende for de kommende situasjonene, avslutter Bollestad.

LES OGSÅ: Stjal bil og kjørte i et hus

Mer fra Dagsavisen