Nyheter

Preikestolen-sommeren: Halvparten så mange besøkende som i fjor sommer

Selv om det har blitt 124.115 færre turer til Preikestolen i år er det likevel bedre enn fryktet.

Til og med august 2020 gikk 163.057 mennesker opp til Preikestolen. I løpet av samme periode i fjor var tallet 287.172.

– Det har gått mye bedre enn forventet. I juni var det 1/3 av fjorårets besøk, i juli lå vi på 2/3 og i august nådde vi 50 prosent av fjoråret. Grovt sett var juli ganske bra for oss, men vi ser jo at det er en del mindre utenom hovedsesongen, sier Helge Kjellevold.

Han er daglig leder i Stiftelsen Preikestolen og Lysefjorden Utvikling AS, og har naturlig nok fulgt situasjonen det siste halvåret nøye.

LES OGSÅ: Nå rives parkeringshuset på flyplassen

Trodde det skulle bli vanskelig

Selv om tallene er et stykke under fjorårets er han likevel fornøyd – situasjonen tatt i betraktning.

– Ja, vi er det. Vi hadde trodd det skulle bli veldig vanskelig å nå 50 prosent av fjoråret. Men midt oppi alt har det gått bra; det har vært få redningsaksjoner og få problemer generelt. Folk har virka fornøyde og det har vært en rolig og god sommer for oss, sier Kjellevold til RA.

– Hva med den dagen i juli da det ble satt besøksrekord og det ble parkeringskaos? 

– Det hadde vært dårlig vær noen dager, og så plutselig ble det fint vær på onsdagen. Nå når ferja ikke regulerer trafikken ble det kø, men det var ikke noe problem. Det løste seg raskt. Det ble skrevet mye om det, og allerede dagen etter var folk flinkere til å spre seg utover dagen. Dagen etter var det faktisk mer folk, men mye mer spredt. Så det er tydelig at folk hørte etter, sier han.

Kjellevold sier det hovedsakelig har vært nordmenn på Preikestolen i år, men at danskene kom i juli og tyskerne i august.

De som sannsynligvis ikke blir å finne på fjellplatået i år turister fra USA, Asia og Australia – en gruppe som vanligvis er godt representert på Preikestolen i vinterhalvåret.

– Hva betyr det for dere med lavere besøkstall og at dere mister vinterturistene? 

– For stiftelsen og vår drift betyr det ikke så mye annet enn litt lavere inntekter. Men trafikken hit er et bilde på trafikken til regionen, og det vil nok bli tøft for mange bedrifter i høst og vinter, sier Kjellevold.

LES OGSÅ: Lokal bedrift donerte kunstsamling til Fretex Mariero

Nordmenn har oppdaget Norge

Stiftelsen Preikestolen og Lysefjorden Utvikling driver ikke selv med markedsføring – det er det destinasjonsselskapene som gjør – men Kjellevold sier det ikke er utenkelig at neste års markedsføring vil rette seg mot nordmenn, også i egen regi.

– Lysefjorden er attraktiv for nordmenn, og vi har en destinasjon som passer for nordiske og nordeuropeere. Så får vi håpe at de andre europeiske landene er med oss fra starten neste år, slik at vi kan få en bedre sesong enn i år. På grunn av restriksjoner kom de ikke før i slutten av juli, og det går nok en stund til vi ser den store globale trafikken igjen. Jeg tror nok dette vil prege oss neste år, sier Kjellevold.

Også på Kjerag og Flørli har det vært godt med folk, tross alt. På Kjerag er besøket på 50 prosent av 2019, og også på Flørli har det vært mye besøk.

– Tidligere har det vært mest lokal trafikk der, men i år var nok gjennombruddet for resten av Norge. Jeg tror nordmenn har oppdaget Norge litt i år, sier Kjellevold til RA.

Mer fra Dagsavisen