Nyheter

Heiste flagget

Skeivå Rogaland Pride hadde planlagt en skikkelig Pride-markering denne uken med arrangementer, parade og fest. Koronaviruset ville det annerledes.

– Jeg synes det er veldig trist at det ikke blir som planlagt, men når situasjonen er som den er så går det greit. Det er viktigere at vi kommer oss gjennom denne tiden og blir kvitt koronaviruset, enn at vi skal feste, sier festivalsjef for Skeivå Rogaland Pride, Hanne Nilsen, til RA.

Festivalsjef for Skeivå Rogaland Pride, Hanne Nilsen.

Denne uken skulle Pride markeres for 22. gang i Stavanger. På grunn av koronapandemien kunne det ikke være mer enn 70 deltakere på arrangementene, og da valgte festivalledelsen å avlyse den fysiske markeringen.

– Pride handler om inkludering. Å sette et maksantall på deltakere på arrangementene gjør at mange faller utenfor, og det strider mot det vi står for, sier leder av FRI Rogaland og sponsoransvarlig i Skeivå Rogaland Pride, Anina Jæger Olsen til RA.

Organisasjonen prøver likevel å være synlig i Rogaland, og har fått med seg mange av fylkets kommuner på flaggheising.

– I tillegg har noen butikker og skoler valgt å pynte lokalene sine, sier Nilsen.

Både Oslo og Bergen har sendt direktesendinger fra deres pride-markeringer. Skeivå Rogaland Pride har heller valgt å publisere videosnutter fra flaggheisingene og forskjellige intervjuer på deres Facebook-side, Instagram og nettside.

– Selv om vi ikke skal møtes for en markering fysisk i år, mener vi det er viktig å synes. Det er viktig at vi viser at vi er her, for vi har fortsatt en lang vei å gå i Norge, og en enda lengre vei å gå i Europa, sier Nilsen.

LES OGSÅ: Økonomisk korona-smell: Ministeren vil se på situasjonen til Stavanger

Et tolerant samfunn

«Internasjonal solidaritet» skulle vært årets tema på Pride, men Nilsen, Jæger Olsen og resten av teamet bak feiringen har funnet ut at det blir vanskelig å få fram budskapet uten de fysiske arrangementene.

– Det er fortsatt mange som ikke tør å komme ut som den de virkelig er, og som derfor trenger å se at vi er et tolerant samfunn. Derfor er det godt at alle kan se regnbueflaggene vaie i vinden, sier Nilsen før Jæger Olsen legger til:

– Hovedmarkeringen går på dem som ikke tør. Når man ser at flaggene henger oppe i hele byen så gjør det et inntrykk på dem. For min del er jeg veldig trygg på meg selv og jeg vet hvem jeg er, men jeg blir fortsatt rørt hver gang jeg ser flagget. Jeg blir berørt på vegne av dem som ikke tør. Nå kan alle se flaggene i de forskjellige kommunene i Rogaland, og vite at de blir støttet. Det er det viktigste å få fram under Pride. Det er klart at det er fest og moro også, men hovedsakelig er det for å vise at samfunnet går framover og er åpent for alle, sier hun.

LES OGSÅ: Åpnet 160 nye boliger: – Det er sååå fint her. Jeg trives så godt

En viktig markering

Tirsdag fikk ordføreren i Stavanger kommune det ærefulle oppdraget med å henge opp regnbueflaggene utenfor rådhuset.

– Dette er en viktig markering for å feire likestilling, likeverd og kjærlighet. Årets Pride ble ikke helt som vi hadde først sett for oss, men slik er det i disse dager. Derfor er det fint og viktig at de har valgt å gjennomføre en alternativ feiring, og så får vi heller feire dobbelt i Pride-paraden neste år, sier ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap) til RA.

Neste år ønsker Skeivå Rogaland Pride å markere med en enda større folkefest enn i fjor, hvis hverdagen er tilbake.

– Målet er også at hver eneste kommune i Rogaland skal heise flagget, sier Jæger Olsen.

Mer fra Dagsavisen