Nyheter

Tester ny svømmeopplæring

Lokale svømmeklubber bistår skoler i svømmeopplæring av rundt 250 4.-klassinger i pilotprosjekt.

Bilde 1 av 3

Tirsdag gikk startskuddet for det nye pilotprosjektet «SvømStavanger.» Det var 4.-klassinger fra Buøy skole som fikk dyppe tærne i den nye svømmeopplæringen først.

Prosjektet er et samarbeid mellom Norges Svømmeforbund, lokale svømmeklubber og skolemyndighetene, og målet er å bedre svømmeopplæringen.

– Ved utgangen av skoleåret er målet at flest mulig elever klarer kompetansemålene som er for 4. trinn for svømming, sier Ivanka Moralieva, ansvarlig for SvømStavanger til RA.

Svømmeklubbene skal bidra med tilpasset og individuelt opplegg, der elevene får systematisk opplæring på sitt nivå, og progresjon som gjør at de kan bli svømmedyktige innen utgangen av 4. trinn.

Elevene deles inn i stasjoner, med små elevgrupper på hver stasjon og lærer eller instruktør som leder øvelsene på stasjonen.

Når en elev mestrer en ferdighet, går eleven videre til neste stasjon. Svømmeklubbene deler sin kompetanse om svømmeopplæring med skolene og støtter lærerne i opplæringen.

LES OGSÅ: Korona samlet jazz-Norge

Flere voksne til stede

Moralieva påpeker at økt voksentetthet gjør at hver elev får god oppfølging og trygghet og mestring i opplæringen.

– Utviklingen til hver elev blir kartlagt underveis. Og etter 23 undervisningstimer blir det gjennomført en evalueringstest, forklarer Moralieva.

Hvis pilotprosjektet er en suksess, er målet å utvide det med enda flere skoler neste skoleår og året etter til alle 4. trinnselever i Stavanger kommune.

Pilotprosjektet ble vedtatt av utvalg for oppvekst og utdanning i februar 2020. Alle de fem barneskolene i Hundvåg bydel, deltar (Roaldsøy, Buøy, Hundvåg og Skeie), i tillegg til Nylund skole fra Storhaug bydel, til sammen om lag 250 fjerdeklassinger.

LES OGSÅ: Åpner tilbud for folk som frykter de vil begå seksuelle overgrep mot barn

Erfaringer fra Bergen

SvømStavanger har hentet modellen for svømmeopplæring fra SvømBergen.

Bergen kommune har svært gode erfaringer med denne modellen. Ved endt opplæring mestrer 84 prosent av elevene det fulle kompetansekravet til svømmedyktighet.

– Prosjektet SvømBergen har pågått i mange år allerede. I hvert fall rundt fem år, og her har vi hatt en veldig god måloppnåelse på å lære barna å svømme, sier Cato Bratbakk, president i Norges Svømmeforbund til RA.

Tirsdag tok han turen til Hundvåg for å bli med på den første svømmetimen i SvømStavanger-prosjektet. Til stede i svømmehallen var også ordfører i Stavanger, Kari Nessa Nordtun (Ap), ansvarlig for SvømStavanger, Ivanka Moralieva og leder for SvømBergen og «mentor» for SvømStavanger Hanne-Guri Arnesen.

LES OGSÅ: Skolekontroll: – 71 kjøretøy kontrollert

– Ikke nok ressurser

Bratbakk forklarer til RA at bakgrunnen for samarbeidet mellom skolene og Norges Svømmeforbund er at skolene ofte ikke har nok ressurser til å gjennomføre svømmeopplæring på en god måte.

– Stavanger kommune tok initiativ og kontakt med Norges Svømmeforbund. Og nå starter vi opp prøveprosjektet for skoleåret 2020/2021, for å se hvordan dette går, forklarer Bratbakk.

– Hva er Norges Svømmeforbund sin oppgave og rolle i SvømStavanger-prosjektet? 

– Vår oppgave som forbund er være med å administrere dette sammen med lokale svømmeklubber. Det er fem svømmeklubber i Rogaland, og fire har takket ja til å komme med instruktører som skal være sammen med lærere for å gjennomføre svømmeopplæringen, sier Bratbakk.

LES OGSÅ: Slik er korona-situasjonen i Stavanger-regionen

– Skolen er rett sted

Han forklarer at på denne måten får barna det pedagogiske ved at lærere er til stede, samtidig som de får en kompetanseoverføring fra instruktørene.

Brattbakk peker på at målet for prosjektet er å få på plass og gjennomført kompetansemålene for 4. trinn.

– Og målet for Norges Svømmeforbund er å lære alle barn å svømme. Det å gjøre dette sammen med skolemyndighetene er en vinn/vinn-situasjon, påpeker han.

– Skolen er rett sted å lære å lese, skrive og svømme. Derfor er det bra at vi kan bidra med vår kompetanse her, legger Bratbakk til.

Mer fra Dagsavisen