Nyheter

Livreddere skal gjøre det trygt å bade på Solastranden

I juni i år har det vært hele 45 drukningsulykker. Fem av disse er i Rogaland. Dette skremmer Norges Livredningsselskap, som nå setter i gang forebyggende arbeid i Stavanger-regionen.

Norges Livredningsselskap er i beredskap på Solastranden fra 29. juli til 2. august. De ansatte består av profesjonelle strandlivreddere, som har gjennomført både førstehjelpskurs og krevende, fysiske tester.

– Livredning innebærer at du lærer deg sikkerhetskompetanse når man er i vannet. Man må vite temperaturen, du skal kjenne området og vurdere om det er trygt å gå ut i vannet, og om det er mulig å komme seg opp på land igjen, sier Claire Ann Viesca Alfonso, president i Norges Livredningsselskap.

Hun opplyser også om at de har badevettstegler, der tre punkter er spesielt viktige.

– De tre viktigste punktene er at du må kunne svømme, bad sammen med andre, og dersom du svømmer ute bør du svømme langs land, ikke ut på åpent hav. Det handler om å ha kontroll på hvor du er i terrenget, sier Viesca Alfonso.

LES OGSÅ: Kjenner ikke nasjonaliteten til alle deltakerne

Pilotprosjekt

Norges Livredningsselskap har levert strandlivreddere til Oslo i over 25 år.

– Vi har nå startet et samarbeid med Rogaland Livredningsklubb, og søkt om midler for å få midler til det vi trenger av nødvendig utstyr. Denne støtten har vi fått av Sparebankstiftelsen. Vi anser dette som et livsviktig tiltak for badegjestene, og ikke minst alle turistene som kommer hit til området. Strandlivreddertjenesten er et av de viktigste drukningsforebyggende tiltakene. Deres primære oppgave er å være på den preventive siden. Våre strandlivreddere er trent og opplært til at de skal så langt som mulig avverge eller begrense faren for drukning, sier Viesca Alfonso.

LES OGSÅ: Her øker koronasmitten i Europa nå

Krevende hverdag

Det er ikke mye dødtid for livredderne i Norges Livredningsselskap. Det kan strandlivredder Celestin Alfonso skrive under på.

– Det er en fysisk krevende jobb, og man må gjennom en del harde, fysiske tester, sier han.

###

Celestin Alfonso jobber som strandlivredder og er med på pilotprosjektet på Solastranden. Foto: Anne Rosnes Egge

Han påpeker at man ikke bare må være i stand til å berge den som er i nød, men også vite hvordan man skal berge seg selv.

– Det siste vi vil er å sette andre liv i fare, så hvis du ikke har ferdighetene og holder mål, er det ikke noe poeng i å prøve å redde andre, sier Alfonso.

LES OGSÅ: Vil bo her til jeg dør

Sikkerhet er forebyggende

Viesca Alfonso er glad for at Rogaland Livredningsklubb har sagt ja til et samarbeid.

– Rogaland er et område i Norge der vannaktivitet er meget populært. Det er ikke forunderlig med de flotte strandområdene her. Området har krevende forhold med bølger, kaldt vann og undervannsstrømninger. Vi mener derfor at det å ivareta sikkerheten til badegjestene som besøker området bidrar til økt drukningsforebyggende tiltak, sier hun.

Mer fra Dagsavisen