Nyheter

Kirkeverge: – Klart vi er redde for at det skal skje igjen

Etter brannene i trærne utenfor Stavanger Domkirke, diskuteres det nå tiltak for å unngå at det skal skje igjen.

Natt til onsdag brant det nok en gang i to trær utenfor Stavanger Domkirke. Politiet ber om tips i saken, da dette er andre gang det skjer på et par uker, og det er tydelig at brannene har vært påsatt.

Kirkeverge i Stavanger kirkelige fellesråd, Rune Skagestad, synes det er trist og alvorlig at noen har tent på trærne utenfor Domkirken.

– Vi jobber med å finne ut hva vi kan gjøre for å sikre området så godt som mulig. Vi går inn i et byggherremøte klokken 10 i dag for å diskutere saken, sier Skagestad til RA.

LES OGSÅ: Politiet ønsker tips etter brann i trær utenfor Stavanger Domkirke

Byggegjerde

Stavanger Domkirke er stengt for renovering, men på grunn av at arbeidet og aktiviteten som skulle utføres i sommer var liten, ble det avgjort å ikke sette opp byggegjerde, slik at folk skulle kunne oppleve Domkirken på nært hold, forklarer Skagestad.

Byggegjerdet skal etter planen settes opp i august, men nå skal det diskuteres om det er mulig å få satt det opp byggegjerde rundt hele bygget tidligere.

– Det er jo Domkirken som er juvelen, men trærne rundt er fredet, så det er alvorlig sier Skagestad.

– Hva tror du konsekvensen kunne vært om brannen ikke ble oppdaget såpass fort? 

– Jeg vet ikke om brannen ville blitt overført til byggene rundt, men de vernede og fredede trærne ville fått enda mer skader. Etter den første brannen ble trærne sikret for å unngå at de døde. Det har vært spesialister på trær og sett på dem, og de har jobbet grundig med kommunen for å sikre trærne på best mulig måte etter den første brannen. I natt var det denne sikringen, eller behandlingen av brannskadene, som ble tent på, forklarer Skagestad.

–   Er dere redde for at det skal skje igjen? 

–  Det er klart vi er det. Det er nettopp derfor vi må se på hva vi kan gjøre, i forhold til byggegjerdet for eksempel.

Byggeleder Bengt Franzen, som har ansvar for rehabiliteringsarbeidet som i disse dager pågår i Domkirken, sier til NRK at de i løpet av neste uke vil sette opp et gjerde rundt kirken, slik at folk ikke kan komme inn på området. Det vil også bli satt opp videoovervåking.