Nyheter

Stakk av med den siste skatten i Den store skattejakten

Familien Thorstensen fant den aller siste skatten under årets skattejakt på Gladmatfestivalen.

– Det var veldig gøy og spennende å lete etter skatten, sier Anell Thorstensen (10) til RA etter at hun og familien hadde funnet den siste premien i årets skattejakt på Gladmatfestivalen.

Øivind Thorstensen, Oriana Parisi Thorstensen og barna Anell og Luca (2) har fulgt med på skattejakten på sosiale medier gjennom hele uken, men hadde ikke tid til å delta selv før i dag.

– Vi hadde en strategi, så vi delte oss og gikk og så etter skatten, sier far Øivind Thorstensen til RA.

Han håper at Gladmat fortsetter med denne aktiviteten de kommende årene.

– En skattejakt får folk engasjerte, og det passer både barn og voksne, sier Øivind.

Han synes at årets Gladmat er både koselig og trivelig.

– Det er en veldig god atmosfære på torget nå for det er så rolig. Under tidligere matfestivaler har det vært mer kaotisk, sier han.

LES OGSÅ: Gladmat med en vri

Gøy for barn og voksne

Hver dag fra 16. til 25. juli plasserte Gladmat og Storhaug Productions lokale matskatter rundt i Stavanger kommune. De ønsket å lage en aktivitet som er kjekk for hele familien.

– Jeg har samarbeidet med Gladmat i flere år, og da har vi hatt en stand i Pedersgate med forskjellige aktiviteter og kurs for barn og unge, sier daglig leder i Storhaug Productions, Stian Robberstad, til RA.

På grunn av koronaviruset ønsket ikke de to samarbeidspartnerne å samle barna på et sted i år. Derfor arrangerte de Den store skattejakten.

– Skattejakt er jo veldig gøy, for både barn og voksne. Man leter, springer rundt og er nysgjerrig, sier Robberstad.

Skatten har bestått av skikkelige premier, blant annet gavekort på kulturelle arrangementer og lokale matvarer.

Ambisjonen til Storhaug Productions og Gladmat var å få innbyggerne ut av sentrumskjernen, og derfor har de ved et par tilfeller gjemt skatten på Finnøy og Utstein Kloster.

– Vi ønsker å utvikle konseptet til neste års festival, men da må vi være tydeligere på at vi ønsker å bruke hele kommunen. Det er fint for hele familien, og eventuelt de lokale produsentene man kan finne skatten hos. Klarer vi å få til det blir vi glade, sier Robberstad.

Hver dag har han lagt ut en oppgave eller rebus på Facebook og Instagram, og disse har hjulpet deltakerne med å finne skattene.

LES OGSÅ: Tur på glass - husk å marmelade batteriene!

Daglig leder i Gladmat, Maren Skjelde.

– Folk synes det er kjekt

Daglig leder i Gladmat, Maren Skjelde, forteller RA at aktiviteten samler hele familien, og skal være en jakt etter lokale matskatter.

– Vi har fått tilbakemeldinger om at de som deltar synes det er kjekt, og at det er gøy å få premie. Det er kun én skatt, men også noen trøstepremier, sier hun til RA.

Hun opplever at flere av elementene under årets alternative Gladmat kan brukes i de kommende festivaler også. 
– Vi får tilbakemeldinger om at folk synes det er kjekt at det skjer noe i byen igjen. Utstillerne på torget er fornøyde, og gladmatløypene har vært en suksess, sier Skjelde.

– Vi har fått god støtte fra både offentlige og private samarbeidspartnere, og det er jeg veldig glad for, legger hun til.

De kommende årene håper den daglige lederen at hun kan få lov til å arrangere matfestivalen akkurat slik vi er vant med den.

– Siden vi forsto at folkefesten måtte avlyses, har vi arbeidet for å lage Gladmat i et annet format. Kravene om å holde avstand og vaske hender, har vi også klart å opprettholde under aktivitetene, sier Skjelde.

Den store skattejakten gjøres mulig av Samfunnssentralen og Inge Steenslands stiftelse.

Mer fra Dagsavisen