Nyheter

Advarer mot sultne måker

Det er stadig økende måketrøbbel i byen – nå skal kommunen advare.

I går morges satte Stavanger kommune opp fire nye fareskilt mot måker på Torget. Forslaget ble diskutert tidligere denne uken, men advarslene ble først iverksatt i går. Kommunen har sett behovet ettersom flere har opplevd måkeangrep den siste tiden.

– Dette er ikke et nytt problem, og skiltene burde kanskje blitt satt opp tidligere, sier arrangørkoordinator Terje Emil Knutsen i Stavanger kommune.

Advarselen skal gjøre folk oppmerksomme på potensielle angrep.

– Det er mye måker, og ikke alle som kommer til sentrum er klar over dette, sier Knutsen.

Han oppfordrer alle til å la være å mate måkene i sommer, for å minske risikoen for angrep.

– All maten er hele problemet. Vi må slutte å mate måkene, sier arrangørkoordinatoren.

Skiltet på Skagenkaien er plassert ved siden av «Hold avstand»-skiltet som er en del av smittevernkampanjen. Foreløpig er skiltløsningen det nærmeste man kommer tiltak i måkekampen.

LES OGSÅ: Må bruke steiner til å forsvare seg

Kunnskapsløse forslag 

Både dyreverner Jenny Rolfness og Høyre-politiker Erlend Jordal vil legge til rette for hekking og tilgang på mat langs kysten, slik at situasjonen bedrer seg i sentrum.

– Når dyr med vingespenn på nesten to meter okkuperer uteserveringen din, gir ikke det mye mulighet for inntjening den dagen, begrunner Jordal.

Samtidig mener Naturvernforbundet at man bør se bort ifra alle kreative forslagene som har kommet den siste tiden, da det virker urealistisk at måkene skal bli matet av kommunen.

– Det vil jo kreve enorme ressurser å drive med kontinuerlig mating på den måten, sier leder Erik Thoring til RA.

Naturverneren peker på at vi må innse at sjøfuglene er kommet for å bli. De forflytter seg raskt, og kan fly fra nabobyer til Torget i løpet av kort tid.

– Innspillene er lite kunnskapsbaserte. Det blir en teoretisk tilnærming til problemet, sier Thoring.

Forholdsregler

Naturvernforbundet har allerede arbeidet aktivt for å gjøre det optimalt for fuglene å hekke på holmer utenfor byen – uten resultater. Dermed mener lederen at det er på tide å akseptere den endrende atferden måkene viser, og heller tilpasse oss at de er her.

– Man må ta forholdsregler på hvor man spiser, og serveringssteder bør vurdere praktiske løsninger for å beskytte kundene sine, sier Thoring.

Frp-gruppeleder i kommunestyret,  Leif Arne Moi Nilsen, er glad i fuglene, og har en tydelig beskjed til alle måkeskeptikere der ute.

– Vi må slutte å kjefte på måkene, og begynne å kjefte på oss selv, sier Moi Nilsen.

Frp-politikeren peker på de to viktigste årsakene til at måkene samler seg på Torget; folk som mater og folk som kaster søppel.

– For å få bukt på problemet bør vi bøtelegge de som kaster fra seg søppel. Måkene kommer til å være der maten er, sier Moi Nilsen til RA.

LES OGSÅ: Fikk oppleve måkeplagen på nært hold

Golf-ugle

Tidligere slet Stavanger Golfklubb med måker som forsynte seg fra containerne deres. Klubben gikk til innkjøp av kunstige ugler, og måkene har vært fraværende siden. 
Banesjef Frode Gjørmeland nevner at ingen er blitt angrepet av måkene, men at de var plagsomme i en periode.

– De drev og dro ut søppel, men etter vi satte opp ugler forsvant de, sier Gjørmeland.

Dersom ugle-skremsel er en løsning som kan være aktuell for kommunen å vurdere, minner lederen i Naturvernforbundet i Rogaland Erik Thoring dem på at måkene vil avsløre hemmeligheten tidsnok.

– Måkene er lure, understreker Erik Thoring overfor RA.

###

Fire nye fareskilt er satt opp på Torget. Levi Hole (t.v.) og Terje Emil Knutsen (t.h.). Foto: Marthe Knutsen

Mer fra Dagsavisen