Nyheter

550 jobber kan ryke – vil ha dialog med Nortura

Nortura Forus har flytteplaner. – Veldig trist om det ender med flytting. Etter ferien må politikerne få til et møte med Nortura, sier Dagny S. Hausken (Sp).

– Det er veldig trist om Nortura flytter slakteri og fabrikk ut av regionen. Det er snakk om 550 arbeidsplasser. Stavanger en stor landbrukskommune i matfylket Rogaland. Dette er en viktig næring, sier varaordfører i Stavanger, Dagny S. Hausken (Sp), som er fungerende ordfører i sommer.

Nortura eier tomten, som ligger ved Gamle Forusveien på Forus, rett ved kommunegrensen til Sandnes.

I et brev til Stavanger kommune ber Nortura om en ny områderegulering, slik at eiendommen kan brukes til bolig- og næringsformål, skrev Stavanger Aftenblad i midten av juli.

Varaordfører Hausken vil gjerne beholde Nortura – aller helst i Stavanger kommune, men uansett i regionen.

LES OGSÅ: Måketrøbbel i Sandnes skaper debatt om fredningsforbudet (+)

Vil i dialog

– Vi må komme i dialog med Nortura. Når ferien er over må den politiske ledelsen be om et møte med Nortura. Vi må gjøre det vi kan for å bevare denne industrien, sier Hausken til RA.

Frode Myrhol (FNB), leder for utvalg for by- og samfunnsutvikling i Stavanger, håper også at Nortura fortsetter sin virksomhet der de er i dag, eller eventuelt et annet sted i Stavanger kommune.

– Nortura har mange arbeidsplasser. Det er negativt for kommunen om de ønsker å flytte disse. Å beholde de arbeidsplassene vi har, er veldig viktig. Mitt klare ønske er at Nortura forblir i Stavanger, sier Myrhol.

FNB-politikeren sier det finnes andre egnede steder i kommunen. Samtidig påpeker han at Forus er og skal være et industriområde, hvor Norturas virksomhet passer inn.

– Sånt sett passer det fint at de fortsetter å være der de er i dag, sier Myrhol.

LES OGSÅ: Nå legges velodromparketten

– Spennende tomt

– Om Nortura likevel vil flytte, så er tomten veldig spennende for boliger og annen type næring. Det ligger tett på jernbanen, om vi får tilbake Forus stasjon, i tillegg til å legge tett på bussveien, sier Myrhol.

By- og samfunnsutvikling-lederen understreker også at akkurat nå er det utviklingen av Paradis som bør stå på administrasjonens prioriteringsliste.

Olav Tandberg, fabrikkdirektør ved Nortura Forus, understreker at det ikke er tatt en endelig beslutning om flytting, men sier at selskapet utreder planen om å bygge et nytt slakteanlegg til 600 millioner kroner på Kviamarka på Nærbø i Hå kommune, som skal stå ferdig om fire-fem år.

LES OGSÅ: Høyre vil forvise måker

Flytting ligger i kortene

Tandberg sier flytting har ligget i kortene siden 2014, men at det uansett ligger flere år fram i tid.

– Da Nortura kjøpte tomt på Kviamarka, har det ligget i kortene at framtiden er der. Det viser våre utredninger. Hit er det aktuelt å flytte slaktevirksomhet av småfe og gris.

– Det ser også ut som at all skjærevirksomhet skal samles i Tønsberg. Pølse, som Forus er store på, kan nok også flyttes til Tønsberg. Vi har også ferskvareproduksjon, som det er aktuelt å flytte til Rudsøgda på Østlandet, forklarer Tandberg.

Det er i snitt 550 arbeidsplasser på Nortura Forus. I sesongen er antallet  700.

– Klart det er mange arbeidsplasser. Nortura er en av de største industriarbeidsplassene i kommunen. Alle ansatte er informert om prosessene, sier Tandberg.

Han og legger til:

– Nortura har gode ordninger på å hjelpe medarbeidere i omstilling og gi hjelp til å finne nytt arbeid. Historisk har ni av ti som har blitt berørt i slike omstruktureringer fått hjelp inn i nytt arbeid, sier Tandberg.

LES OGSÅ: Ole Klemetsen nyter feriedager i Spania: – Vi stakk ved første sjanse

Verdifull tomt

– Hva er feil med å være på Forus?

– Forus er et område som blir fortettet. Byen kryper tettere på. Da anlegget kom i 1965, fikk man kritikk. Hadde vi valgt i dag, hadde vi ikke valgt Forus.

Tomten på 110 mål er også meget verdifull. Hvor verdifull vil ikke Olav Tandberg si noe om, men dette tas også med i vurderingen om flytting.

LES OGSÅ: Vil ha HentMeg-ordningen til Finnøy

Mer fra Dagsavisen